Uwielbiam gotować, piec ciasta - ciasteczka. Dlatego też chciałam się podzielić swoim dotychczasowym zbiorem przeróżnych przepisów, które goszczą w mojej kuchni od jakiegoś czasu.
Na początek skromnie i coś na słodko:
1. Ciasto czekoladowe:

Składniki:
- 40g gorzkiej czekolady
- 5 jajek + 5 białek
- 350g cukru pudru
- 1 op cukru waniliowego
- 160g mąki
- 20g kakao
- 1 limonka (ja użyłam cytrynę)
*Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem waniliowym po czym stopniowo dodawać pianę ubitą z 5 białek ze 150g cukru. Całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z kakao i dodawać porcjami do masy wraz z gorzką czekoladą. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
*Blachę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto do formy i piec ok.40min w temp. 170*C. Gotowy wypiek odstawić do ostygnięcia i przekroić na pół. A teraz zajmujemy się pianką.
*Z limonki (u mnie cytryna) zetrzeć skórkę a następnie z jednej połówki wycisnąć sok. Pozostałe 5 białek ubijać ze 100g cukru ok. 5min. w kąpieli wodnej. Masę zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dalej miksować, stopniowo dodając pozostały cukier (100g) i sok z limonki, aż powstanie sztywna piana. Spód biszkoptu posmarować połową piany i przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozłożyć resztę piany. Całość posypać skórką z limonki. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!