Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Adaś , ten sposób jest mi znany, Mama jeszcze przygotowywała mi w specjalny sposób cebulę, niestety nie pamiętam w jaki , ale smak był ohydny, co innego herbatka z malinami.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo
Pewnie robiła syrop z cebuli...pycha
Pokrojoną cebulę zasypuje się cukrem i podgrzewa w kompieli wodnej, aż puści sok.
Pokrojoną cebulę zasypuje się cukrem i podgrzewa w kompieli wodnej, aż puści sok.
- mymysteryy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2363
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Domowo i zdrowo
Adam, u mnie w domu też mama zawsze robiła nam to mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Piliśmy bez grymaszenia. Moje dzieci pewnie by tego nie wzięły do ust . Ale dobrze, że przypomniałeś mi o tym, spróbuję przy najbliższej okazji
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Domowo i zdrowo
Surowa cebula zasypana cukrem. Jak puściła sok, to na łyżeczkę i hop ! Znam to, słabe w smaku. A mleko, o którym pisałem, to czasem sam sobie robię, nawet bez przeziębienia...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowo i zdrowo
Był jeszcze inny sposób na syrop cebulowy,bardziej wyrafinowany.Trzeba było obrać cebulę ,odkroić piętkę i wydrążyć połowę cebuli łyżeczką.W to miejsce sypało się cukier,przykładało piętkę i stawiało na patelni pod przykryciem na malutkim ogniu.Wytopiony w ten sposób syrop był stosowany na przeziębienie.SMACZNEGO.
Na ból gardła był jeszcze jeden stary sposób-soda oczyszczona.W razie dolegliwości kilka razy dziennie po odrobinie sody na koniec łyżeczki.
Na ból gardła był jeszcze jeden stary sposób-soda oczyszczona.W razie dolegliwości kilka razy dziennie po odrobinie sody na koniec łyżeczki.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo
Takie małe cebulki wydrążne w środku , z cukrem , poduszone do miękkości to fantastyczna przystawka .
Dla zdrwotności warto zrobić .
Dla zdrwotności warto zrobić .
Pozdrawiam, Beata.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowo i zdrowo
No cóż de gustibus non est disputandum, dla mnie ta cebula robiona tak jak pisze Kalo na brzegu pieca była jedną ze zmór mego dzieciństwa, ale skuteczną zmorą, która pomagała w kaszlu i chrypce ( druga to wodzionka, której mój dziadziuś Ślązak z dziada pradziada był wielkim amatorem).
Teraz o "domowym antybiotyku", którym poczęstowałam Piotrka. Robię tą miksturę od 2 lat i pozwala mi przetrwać jesienno-zimowe dni bez specjalnych problemów. Muszę tu zaznaczyć, że moja praca polega na ciągłym kontakcie z ludźmi, więc styczność z bakteriami, wirusami i grzybami mam non stop. Dawno temu szczepiłam się przeciwko grypie aby uniknąć zakażeń, od 2 lat tego nie robię i raczej nie choruję na typowe choroby przeziębieniowe. Uznałam więc, że efekt szczepienia i spożywania mikstury jest podobny - przynajmniej w moim przypadku.
Domowy antybiotyk - przepis
-700 ml octu jabłkowego ( ja używam własny, i wszystkim to polecam bo zrobienie go nie jest trudne)
-1 duża główka czosnku
-1 zwykła cebula wielkości główki czosnku
-2-3 świeże ostre papryczki, ważne by były świeże
-kłącze imbiru o wadze zbliżonej do wagi czosnku
-korzeń chrzanu j.w. ( teraz chrzan wykopiemy bez problemu, zimą jest to niemożliwe, więc wtedy pomijam ten składnik )
-korzeń kurkumy j.w. ( najlepiej jak jest świeży, z suszonymi jest taki problem, że niektóre firmy preparują go w zbyt wysokiej temperaturze, przez co traci część swoich zdrowotnych właściwości, ale ostatecznie też może być. Świeży można zamówić, problemem jest to że realizują zamówienia od 0,5 kg co jest ilością potrzebną do zrobienia 3 takich porcji. Ale od czego mamy głowy, wszak od myślenia, wystarczy znaleźć jeszcze 2 zainteresowanych i po problemie )
Warzywa należy rozdrobnić, podobno nie w malakserze aby uniknąć podgrzania mikstury, ale ja to w nim robię, rozdrabniając po kolei wszystkie składniki i uważam aby szybkość obrotów nie była zbyt duża. W dużym słoju mieszam wszystko zalewając octem jabłkowym. Odstawiam w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie codziennie kilkakrotnie mieszając.
Po 2 tygodniach przecedzam i przelewam do butelek.
Pozostałych warzyw Boże broń nie wyrzucać, są świetne do egzotycznych sosów, marynat i ogólnie jako przyprawa. Aby nie sfermentowały ja zalewam je olejem i trzymam w lodówce.
DAWKOWANIE: (nie pić na czczo i w czasie posiłku)
Na uodpornienie i zapobieganie 1 łyżka dziennie.
W czasie choroby 1 łyżeczka co godzinę.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę zdrowia
Teraz o "domowym antybiotyku", którym poczęstowałam Piotrka. Robię tą miksturę od 2 lat i pozwala mi przetrwać jesienno-zimowe dni bez specjalnych problemów. Muszę tu zaznaczyć, że moja praca polega na ciągłym kontakcie z ludźmi, więc styczność z bakteriami, wirusami i grzybami mam non stop. Dawno temu szczepiłam się przeciwko grypie aby uniknąć zakażeń, od 2 lat tego nie robię i raczej nie choruję na typowe choroby przeziębieniowe. Uznałam więc, że efekt szczepienia i spożywania mikstury jest podobny - przynajmniej w moim przypadku.
Domowy antybiotyk - przepis
-700 ml octu jabłkowego ( ja używam własny, i wszystkim to polecam bo zrobienie go nie jest trudne)
-1 duża główka czosnku
-1 zwykła cebula wielkości główki czosnku
-2-3 świeże ostre papryczki, ważne by były świeże
-kłącze imbiru o wadze zbliżonej do wagi czosnku
-korzeń chrzanu j.w. ( teraz chrzan wykopiemy bez problemu, zimą jest to niemożliwe, więc wtedy pomijam ten składnik )
-korzeń kurkumy j.w. ( najlepiej jak jest świeży, z suszonymi jest taki problem, że niektóre firmy preparują go w zbyt wysokiej temperaturze, przez co traci część swoich zdrowotnych właściwości, ale ostatecznie też może być. Świeży można zamówić, problemem jest to że realizują zamówienia od 0,5 kg co jest ilością potrzebną do zrobienia 3 takich porcji. Ale od czego mamy głowy, wszak od myślenia, wystarczy znaleźć jeszcze 2 zainteresowanych i po problemie )
Warzywa należy rozdrobnić, podobno nie w malakserze aby uniknąć podgrzania mikstury, ale ja to w nim robię, rozdrabniając po kolei wszystkie składniki i uważam aby szybkość obrotów nie była zbyt duża. W dużym słoju mieszam wszystko zalewając octem jabłkowym. Odstawiam w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie codziennie kilkakrotnie mieszając.
Po 2 tygodniach przecedzam i przelewam do butelek.
Pozostałych warzyw Boże broń nie wyrzucać, są świetne do egzotycznych sosów, marynat i ogólnie jako przyprawa. Aby nie sfermentowały ja zalewam je olejem i trzymam w lodówce.
DAWKOWANIE: (nie pić na czczo i w czasie posiłku)
Na uodpornienie i zapobieganie 1 łyżka dziennie.
W czasie choroby 1 łyżeczka co godzinę.
Pozdrawiam Wszystkich i życzę zdrowia
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, rozumiem że zacząłeś już wędzenie na zimno?
Może Ty wiesz, do czego przyda mi się ocet śliwkowy..? Drobny błąd w sztuce.. i mam 25l octu śliwkowego ale wytrawnego
Może Ty wiesz, do czego przyda mi się ocet śliwkowy..? Drobny błąd w sztuce.. i mam 25l octu śliwkowego ale wytrawnego
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowo i zdrowo
Mam nadzieję,że mnie Piotr nie pogoni .
Ocet śliwkowy możesz użyć do zrobienia śliwek w occie (zamiast mieszać spirytusowy z wodą ,daj swój bez rozcieńczania).Możesz też zrobić domowe "tabasco",albo dodawać do wszelkich potraw,z którymi śliwki dobrze harmonizują.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4828103
Jest ktoś z tu obecnych,kto wypróbował ten sposób na śliwki?
Ocet śliwkowy możesz użyć do zrobienia śliwek w occie (zamiast mieszać spirytusowy z wodą ,daj swój bez rozcieńczania).Możesz też zrobić domowe "tabasco",albo dodawać do wszelkich potraw,z którymi śliwki dobrze harmonizują.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4828103
Jest ktoś z tu obecnych,kto wypróbował ten sposób na śliwki?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2299
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Pudła,przepis jest mój , a śliwki były zalane octem śliwkowym , a nie jakimś erzacem z domieszką octu spirytusowego.
Następna część wątku znajduje się tutaj.
Następna część wątku znajduje się tutaj.