Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

cyganka77 pisze:Piotrze, ale ja mam pytanie odnośnie Twojej mikstury z papryk ostrych. Jak często i w jakiej ilości można ją spożywać?
Joanna, początki zawsze są trudne, więc proponuję po 1/2 małego 25 ml kieliszka po jedzeniu 3-4 x dziennie. Warto mieć w odwodzie mleko, aby zniwelowało ostrość.
besia pisze:Piotrusiu :wit
Proszę , powiedz mi co to za odmiana pomidorów na Twoim zdjęciu ?
3 pierwsze to gruntowe Dyno, następna widoczna to okrągła Olka - wszystkie idealne na sosy i soki.
Pod nimi niewidoczne szklarniowe malinowe F1, przepyszne do surówek i na kanapki, sama słodycz i lekki posmak maliny.
Ciekawostką jest , że rosną na 16 pięter, coś niesamowitego.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Poczytałam o Dyno , ciekawa odmiana . Feler tylko taki , że oferują do sprzedaży 2500 nasion .
Piotrze , może podpowiesz gdzie można kupić mniejszą ilość nasion najlepiej 10 sztuk ?
Piszesz , że malinowa f1 jest fantastyczna , ale jak ona się nazywa ?
I pewnie jak Dyno dla przeciętnego działkowicz jest nieosiągalna :(
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Malinowy nazywa się Monserato, powinienem mieć kilkanaście nasion F1 w styczniu,przypomnij się, to Ci wyślę. Podobno nadaje się tylko pod osłonami,czyli szklarnia i folia. Takie nasiona sprzedają po 1000szt, ceny kosmos.

Tak ten pomidor wygląda po przekrojeniu, jest befsztykowy ,

smak poezja: słodki ,wyraźnie malinowy, b.lekki posmak kwaskowy, w konsystencji twardy - ideał.

Obrazek



ZAKWAS Z BURAKÓW








Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję Piotrze ! ;:180
Dwa nasionka w zupełności wystarczą ;:108
Przypomnę się na pewno .

Zakwas buraczany jest fantastyczny . Nastawiam go nie tylko na barszcz wigilijny , ale tak do codziennego popicia .
Częściej wypijamy go niż gotujemy na nim barszcz .
Ukisiłam też pierwszą partię kapusty . Robię krótkie serie , bo wolimy taką nie przekiszoną . Jak się kończy dana partia , nastawiam następną .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bardzo dobrze robisz, zarówno sok z buraków, jak i kapusta kiszona mają świetne właściwości lecznicze, skutecznie chronią organizm przed nowotwotworem i nie tylko.

Warto o tym wiedzieć i stosować.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze :wit
Czy kisisz grzyby ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Mam taki stary sposób jak je przechować świeże,ale nie mam grzybów. :(
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo

Post »

U mnie grzyby w tym roku bardzo obrodziły . Szczególnie dużo było prawdziwków . Jest ich teraz trochę miej , w lesie zrobiło się sucho . Nie wiem czy wczorajsze deszcze coś zmienią . Pokazały się też rydze , które ukiszone są przepyszne . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Posty: 575
Od: 6 sty 2012, o 17:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kurpie Zielone C9

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze, a możesz wyjawić ten przepis na przechowywanie świeżych? U mnie akurat zatrzęsienie borowików.
Udanych plonów.
Magda
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Iochroma przepraszam, że się wcinam, ale borowiki mrożone w całości, bez jakiekkolwiek wstępnej obróbki, tylko oczyszczone, są fantastyczne, bardzo polecam.
Romeq77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 12 cze 2015, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

A czy ktoś z Was przygotowywał coś na oleju kokosowym? Słyszałem o nim dużo dobrego. Podobno fajnie wpływa na zdrowie i na odpowiednią przemianę materii.
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Nie wiem jak Piotr, ale ja tylko na oleju kokosowym. Piekę, smażę i smaruję. Do polewania na zimno używam świeżo tłoczonych 8-)
Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2299
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Iochroma pisze:Piotrze, a możesz wyjawić ten przepis na przechowywanie świeżych? U mnie akurat zatrzęsienie borowików.
Kapelusze prawdziwków oczyszczam , wycieram do sucha , wkładam do woreczków, wyciągam powietrze i mrożę.

Inne grzyby robię tak : zdrowe kapelusze po oczyszczeniu blanszuję ( tzn. wrzucam na wrzątek na 1 min),
po ostygnięciu wkładam do glinianego dzbana, przesypuję solą, na to kolejna warstwa itd. Dzban musi stać w chłodzie, po wyjęciu grzyby moczymy w wodzie ,sprawdzany na słoność i...... po kilku miesiącach od zebrania smażymy, smak dokładnie taki sam jak w przypadku świeżych grzybów.
ganio4 pisze:Nie wiem jak Piotr, ale ja tylko na oleju kokosowym. Piekę, smażę i smaruję. Do polewania na zimno używam świeżo tłoczonych 8-)
Ja mięsa smażę na smalcu, rzadko piekę ciasta,ale zawsze używam jako tłuszcz masła. Olej kokosowy tłoczony na zimno jest smaczny do dressingów, czy polewania sałat.
Moje wątki
Festina Lente
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”