Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 17 sie 2016, o 09:54 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 683
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Miło mi, ja też nie byłam do nich przekonana jak dostałam przepis, a teraz robię często.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 21 sie 2016, o 23:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Fajny pomysł, nigdy nie jadłam, muszę spróbować :)

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 26 paź 2016, o 20:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Mamy wspaniały czas, kiedy stragany uginają się jeszcze od pysznych, świeżutkich owoców i warzyw . Warto z nich korzystać :)
Dziś podzielę się przepisem na rustykalną tartę z dynią i jabłkami. Pycha :)

Obrazek

* 1 szkl mąki pełnoziarnistej
* 0,5 szkl mąki poznańskiej
* 4 łyżki cukru
* 140 g zimnego masła
* 1 jajo
* szczypta soli
Wsypać na stolnicę suche produkty, dodać jajo i masło, posiekać nożem , następnie szybko zagnieść, zrobić kulę, spłaszczyć ją i do lodówki co najmniej na pół godziny.
Ok 50-60 dkg dyni hokkaido ze skórką, wydrążyć środek, pokroić na niewielką kostkę ( 1-2 cm ) 6 jabłek obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym ( obie wersje pysznie smakują ) i chwilę podsmażyć na maśle do momentu, kiedy lekko zmiękną . Posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką papier do pieczenia i rozwałkować (podsypać leciutko mąką, żeby nie lepiło się do wałka ) , wyłożyć na środek owoce, pozostawiając około 7-8 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi zawinąć na nadzienie. Najłatwiej pomagając sobie papierem, na którym ciasto leży. Piec w 200*C przez około 40 min.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
dtlissa
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 27 paź 2016, o 10:16 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 384
Skąd: Wroclaw

 więcej niż 1
Wygląda przepięknie i przesmacznie - jak ją popelnie to dsm info zwrotne☺

_________________
Witam w ogrodzie... (NL1)


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 27 paź 2016, o 11:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Czekam na wiadomość jak wrażenia :)

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 28 paź 2016, o 10:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 37917
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Agnieszka tarta wygląda smakowicie, u nas używamy bardzo dużo mąki pełnoziarnistej tylko w odwrotnej proporcji. Mąki pełnoziarnistej używamy do ciast, ciasteczek, pierogów i chleba, a także focacci, pizzy. Odnoszę wrażenie, że wszystko jest lżej strawne! Mam niestety częściowo popsuty piekarnik i czekam na nowy, ale na pewno taką tartę popełnię ;:168

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.36 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.67
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dtlissa
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 31 paź 2016, o 11:04 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 384
Skąd: Wroclaw

 więcej niż 1
Upiekłam ☺zamiast mąki ziemnieczanej dodalam dwie łyżki budyniu wymieszanego z pół szklanki wody. Mi smakowała, domownicy kręcili nosem na dynię. Piekłam w zwykłej okrągłej foremce 26cm i niestety starczylo mi ciasta tylko na boczki na górę ciasta jak u Ciebie juz nie - oczywiście w smaku to nie przeszkadza.
Obrazek

_________________
Witam w ogrodzie... (NL1)


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 19 maja 2017, o 15:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
BUDYŃ JAGLANY

Budyń z kaszy jaglanej, to pyszne i pożywne śniadanie.
Bomba witaminowa zapewniająca świetny start i energię na cały dzień :)

Obrazek

Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczę, na końcu przelewam wrzątkiem.
Pół szklanki kaszy zalewam szklanką wrzątku, lekko solę i gotuję około 15 min.
Przekładam ją do blendera, dolewam mleko kokosowe, lub wodę , nie za dużo, żeby nie było zbyt rzadkie. Jeśli jest zbyt gęste, to w czasie blendowania uzupełniamy płynem do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Dodaję banana i miód. Blenduję 2-3 minuty, do uzyskania kremu.
Jabłko obieram, trę na tarce w grube wiórki, prażę na patelni na maśle lub oleju kokosowym, nie za długo, tak, żeby jabłko się podprażyło, ale żeby nie zamieniło w mus.
Jabłko mieszam z budyniem, nakładam do miseczek, na wierzch układam sporo dowolnych owoców.... Pycha <3

Obrazek

Kasza jaglana jest królową wszystkich kasz, to samo zdrowie.
Powstaje z prosa, jest bezglutenowa, zasadotwórcza i lekkostrawna.

Obrazek

Posiada największą zawartość witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, miedzi.
Zawiera również krzemionkę i lecytynę.
Ma właściwości antywirusowe i przeciwzapalne, świetnie działa na włosy, paznokcie i skórę, pozwala przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje poziom cholesterolu.

Obrazek

Pozdrawiam ciepło, Agness ;:167 ;:167 ;:167

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 470 ]  Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Balykan i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *