Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  
Autor Wiadomość
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
A wianki dostanę od Mikołaja z Włodawy ? :oops:

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 24 lis 2015, o 20:31 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4196
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Rozumiem :wink: Na ślubie brata jadłam super Rafaello - wielkie, puszyste i masa nie tak super mocno kokosowa. Muszę poszukać taki przepis :roll:

No właśnie, wianuszki robisz? Pokażesz?

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 25 lis 2015, o 11:46 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,nie wiem jakie to rafaello,które jadłaś.Teraz w wielu przepisach jest robione na herbatnikach lub krakersach,przełożonych kremem na bazie budyniu z dodatkiem wiórek.
Ja mam inny przepis,ma juz kilkanaście lat......biszkopt jasny,możesz zrobić inne ciasto na spód.
A masa kokosowa,to bita smietana z dodatkiem roztopionej białej czekolady i wiórki kokosowe.
Jak takie coś pasuje to wstawie przepis....
Ja go juz kilka lat nie robiłam,a z takiego powodu,że jak kupie do niego składniki,to biała czekolada zostaje zjedzona.
Ale na te Świeta schowam i może uda mi sie zrobić :wink:

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 25 lis 2015, o 11:58 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Nie moge już edytować.....
Dziewczyny,jak one apetycznie wyglądają,aż ślinka leci.......
Ale to gotowanie z sodą mnie jakoś do nich zniechęca :wink:
http://www.mojewypieki.com/przepis/precle,-najlepsze

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 25 lis 2015, o 19:31 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4196
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Moniko, podaj przepis, myślę, że Agusia się zgodzi ;)

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 25 lis 2015, o 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3606
Skąd: wielkopolska

 ---
Ja robię rafaello na ciemnym cieście bez jajek,na wierzch krem z białej czekolady i kremówki.
Właśnie co z wiankami :?:

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 26 lis 2015, o 09:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kochani przy wianuszkach pracuję jak najbardziej, cały czas :D
Były letnie, jesienne, całoroczne - w zależności od zamówienia :D Teraz przyszedł czas na świąteczne. Zostałam poproszona do wzięcia udziału w Kiermaszu Świątecznym, więc do 13 grudnia będę miała sporo pracy. Coś pokażę, ale w wątku z pogaduchami, żeby nie zaśmiecać kulinarnego innymi tematami :D

Moniko, Kasiu bardzo proszę o Wasze przepisy na Rafaello :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 26 lis 2015, o 09:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Moniko czemu się obawiasz sody ? Ona w żaden sposób nie szkodzi, wręcz przeciwnie, przy wielu problemach zdrowotnych pomaga :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 26 lis 2015, o 11:56 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
No to już wstawiam przepis.....

Zawsze robiłam taki biszkopt
RAFAELLO
BISZKOPT
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl mąki
-1 łyżeczka proszku

Ale ostatnio wyszukałam taki przepis,i robie go do ciast do których biszkopt jest na spód....
Wydaje mi sie taki delikatniejszy

BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-pół szkl mąki
-pół szkl mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku

Oba robi sie jednakowo...
Białka ubić,dodac cukier,ubić.Następnie dodac żółtka ubić.Następnie dodać mąkę,w drugim przepisie mąki ,wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszac łyżka.
MASA
-2 białe czekolady
-pół litra śmietany 30%
-2 śnieżki
-2 paczki wiórek kokosowych- ten przepis starszy,kiedyś wiórki w sklepach były w małych opakowaniach,teraz w marketach to po 200g i wieksze sa.Ale chyba kiedyś były po 100 g,o ile dobrze pamiętam,jak nie ,to mnie Dziewczyny poprawcie :wink:

Czekolady rozpuścić na parze,dodać ubitą śmietane i ubić.Następnie dodać śniezki i pótorej paczki wiórek.
Na biszkopt wyłożyć mase.Na masę posypać reszte wiórek.

Smacznego ;:168

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 28 lis 2015, o 01:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 738
Skąd: 3city / Pomorze
Ciekawe rafaello z biszkoptem,
zapisałam sobie i spróbuje zrobić,
choć mam zawsze dylemat ze śmietaną :?

Jaką polecicie, aby była pewna do ubicia, albo znacie jakieś tajniki jej ubijania :lol:

Pozdrawiam w weekend andrzejkowy :tan

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
chudziak
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 28 lis 2015, o 01:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2016
Skąd: gm.Konopiska k/Częsochowy

 1 szt.
Mnie właściwie nie zdarzyły się wpadki z ubijaniem śmietanki. Musi to być śmietanka 30% dobrze schodzona .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 28 lis 2015, o 09:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
O tak, jeśli śmietana jest dobrze schłodzona to nie ma mowy, że by się zważyła :D Jeśli będzie zbyt ciepła, to zrobi się masełko..... też fanie, tylko kłopot, gdy jest z cukrem :wink:

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 28 lis 2015, o 12:32 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Ja zawsze robie na śmitanie 30% z biedronki mleczna dolina.
Jest jej 330 ml,zawsze biore 2 op i daje całe,chociaż jest troche wiecej niż w przepisie.

Mam krówke ,wiec i śmietane do ciast sobie zbieram,ale do ubijania często mi sie waży ,chociaż jest schłodzona.

Zrobiłam te precle.Dzieciom smakują,chociaż ten posmak z wierzchu.....coś jak na paluszkach.
Ale skoro dzieciom posmakowały,to trzeba w zeszyt przepis wpisać.

Mak i cynamon.....
Może niezbyt elegancko :oops: ,ale prosto z piecyka wyjmowane,i tylko 2 ostatnim udało mi sie zdjęcie cyknąć

Obrazek

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 3 sie 2016, o 11:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25998
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Przychodzę dziś z przepisem na pyszną ogórkową zupkę :) Przeważnie przyzwyczajeni jesteśmy do zupy z kiszonych ogórków, ja proponuję dla odmiany zupkę, którą mam zarezerwowaną do sezonu letniego - zupę ze świeżych ogórków :)
Jest naprawdę pyszna, bardzo delikatna :)


Obrazek


ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Gotuję wywar na mięsie, z liściem laurowym i
zielem angielskim (dziś cielęcina) ale równie pyszna jest na bulionie
warzywnym. Wrzucam pokrojone w słupki, lub kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler,
troszkę później por i ziemniaki. Gdy warzywa już będą miękkawe, dodaję pokrojone w
słupki zielone ogórki. Wrzucam sporo zielenizny - całe gałązki selera, lubczyku,
koperku i pietruszki( później wyławiam ) . Doprawiam solą, kurkumą, domową jarzynką
( niestety już mi się skończyła ) Zabielam śmietaną, czasami śmietanę ucieram z
ugotowanym na twardo żółtkiem. Na koniec wciskam trochę soku z cytryny.
Ogórki przed wrzuceniem do zupy, dobrze jest poddusić chwilę na maśle ...


Obrazek


Obrazek


Zupę bardzo polecam, jest naprawdę pyszna :wit

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 470 ]  Idź do strony nr...        1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: malgoska141, Metello i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *