Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 470 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 34  
Autor Wiadomość
AGNESS
 Tytuł: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 00:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Spis przepisów znajdujących się w 1 części: :D

Piernik, Sałatka warstwowa z tuńczyka, Ryba w ananasie, Ciasteczka kokosowe, Pani Walewska
Szynka pieczona w cebuli i pieczarkach
Sernik z bezową kołderką
Sałatka gyros, Kora orzechowa
Sałatka jajeczno-pieczarkowa, Sałatka z tuńczyka, Sałatka z selerem konserwowym, Sałatka śledziowa, Sałatka z kurczaka z ananasem, Barszcz czerwony, Keks wieczny
Ciastio serowo-makowe
Cisato makowe na biszkopcie
Brownie z kremem karmelowym
3 BIT
Snickers
Jabłecznik z budyniem
Ciasto sezamowo-chałwowe
Flaczki jarskie
Torcik kajmakowy
Ciasto z czasopisma
Zupa z serków topionych, Zupa Meksykańska, Sajgonki
Serniko-brownies z malinami lub wiśniami lub truskawkami ( mogą być mrożone)
Lasagne
Ciasteczka Muesli
Ciasto jabłowo cynamonowe
Kakaowe muffinki z Nutellą i owocami, Muffinki bananowo-kokosowe
Makaron z sosem serowym, Skrzydełka w miodzie, Torcik z kokosową kołderką
Buszkoptowe muffiny z kokosem i jabłkami
Muszle faszerowane mięsem mielonym
Muffinki czekoladowo-kokosowe z rodzynkami, Muffinki cytrynowo-makowe
Dwie sałatki z makaronem
Sałatka z brokułem i fetą
Szarlotka na kruchym cieście
Żeberka w miodzie
Naleśnikowe koperty z kurczakiem i pieczarkami, Dip czosnkowo-bazyliowy
Żeberka po chińsku
Pieczone ziemniaki
Chleb z ziarnami
Pączki serowe
Pączki serowe bez drożdży
Krągielki, Szybkie serowe pączki
Torcik z kremem budyniowym i truskawkami
Krokieciki
Najzdrowsze muffinki (wysokobłonnikowe)
Cynamonowe muffinki
Drożdżowe ślimaki z pikantnym nadzieniem
Ciasto drożdżowe babcine
Żurek
Murzynko-sernik, Sernik z brzoskwiniami
Szynka gotowana w majonezie
Torcik serowy
Pijane śliwki
Sernik gotowany
Ciasto czekoladowe z owocami
Ambasador
Górnik bez jaj
Baba Jaga
Ciasto czekoladowe
Placek na winie
Forszmak
Przepis na pierś z kurczaka
Błyskawiczne ciasteczka
Rolada mięsna
Sernik na zimno z owocami
Babka cytrynowa
Bułka Wielkanocna
Baba parzona
Czekoladowe muffinki z serem, Zapiekanka makaronowa z serowo-śmietanowym sosem
Ryż zapiekany z jabłkami
Pancakesy dwa
Sernik z Michałakmi białymi
Chłodnik
Chłodnik


Spis przepisów znajdujących się w 2 części: :D

Torcik z kremem czekoladowym
Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem. Szarlotka
Ogórki kiszone
Jagodowy sernik z bitą śmietaną
Szarlotka z budyniem i kokosem
Sos słodko-kwaśny na zimę
Sos z cukinii z fetą do makaronu
Placuszki z cukinii
GALANTYNA DROBIOWA Z PIECZARKAMI
Pasty do pieczywa
Kieszonki schabowe z chrzanem
CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z KREMEM ANANASOWYM
RURKI NA ZIELONO
DOMOWE HAMBURGERY
Ciasto marchewkowe
JAGODOWY JOGURTOWIEC
RYBA Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
ZAWIJANA PIERŚ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
przepis na schab-sprawdzony
SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto Malaga
Kotleciki a'la gołąbki w sosie pomidorowym.
Łosoś w bardzo prosty sposób
Śledź w zalewie
Piernik bez jaj
ŁABĘDZI PUCH
KARP FASZEROWANY W GALARECIE
TORT PAWŁOWEJ
GRANOLA czyli DOMOWE MUSLI
Blok - "BAJERDRRKA"
SPECJAŁ W WAFLU
Blok 2
CIASTECZKA BAKALINKI
Pieguski
Pyszne ciasto cytrynowe
BABKA Z KISIELEM
Tulipan
Tulipan 2
Tulipan 3
BABKA Z MAJONEZEM
BABECZKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
FASZEROWANE ZIEMNIAKI
ROŻKI Z SZYNKI
JAJKA W SOSIE NA BAZIE MAJONEZU
SAŁATKA WARSTWOWA Z SOSEM SŁODKO KWAŚNYM
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z sosem śmietanowo- serowym
TORCIK CZEKOLADOWO-CZEKOLADOWY
PIZZA
SOK Z ARONII
NALEWKA Z PIGWOWCA
CRUMBLE ( owoce z kruszonką )
ZUPA POROWO-SEROWA Z PULPECIKAMI

Oraz gościnnie :wink:
chlebek Agatki (pomidorzanki)
,,Pomidory suszone"- przepis Kasi-labka1
Ciasto z aronią
Rolada mięsno-serowa
PIJANE ŚLIWKI
Mufinki z owocami
galaretkowy bananowiec
Śledzie w śmietanie


Spis przepisów znajdujących się w tej części: :D

FASZEROWANA CUKINIA
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
CHLEB NA ZAKWASIE
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINII
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
ZUPA Z CUKINII Z CURRY I SERKIEM TOPIONYM
DOMOWA VEGETA
PIECZONA PAPRYKA W OLEJU
SOK Z ARONII
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA
JAJKO NA GRZANCE Z SALSĄ POMIDOROWĄ
FASZEROWANA PAPRYKA
CZEKOLADOWA SZARLOTKA
SERNIK POD CZEKOLADOWĄ CHMURKĄ
SAŁATKA BROKUŁOWA
ZUPA Z DYNI

Oraz gościnnie :wink:
Ciasto z cukinią
Sok z aronii z pomarańczą


Lato.....lato....lato.... i zatrzęsienie przepysznych owoców i warzyw :D Ogrody i stragany na targach aż kipią kolorami..... dorodne, soczyste i pyszne płody rolne wabią swoją obfitością. Trzeba z nich korzystać właśnie teraz, kiedy są przesycona słońcem i pachnące latem :D Cukinie, pomidory, ogórki, fasolka szparagowa, bób, młode ziemniaczki, kalafiory..... można wymieniać bez końca.... tak samo owoce .... pyszne śliwki, rumiane jabłka, maliny, jagody, borówki, agrest porzeczki..... czy może być coś pyszniejszego, bardziej aromatycznego i zdrowego??? Tak więc kochani korzystajmy z darów natury najbardziej jak się da :D Mam nadzieję, że ulubione potrawy mojej rodziny i znajomych i Was zainspirują i przypadną do gustu. W poprzednich wątkach ,,Kuchennych inspiracji,, sporo jest przepisów na potrawy z warzywami i owocami, mam nadzieję, że i w tej części znajdzie się coś smakowitego, co przypadnie Wam do gustu :D
Bardzo zapraszam do wspólnej podróży, po smakowitych kuchennych szlakach ;:167 ;:167 ;:167


FASZEROWANA CUKINIA
Obrazek


* kilka niedużych cukinii
* ok 0,5 kg mielonego mięsa ( wieprzowe, drobiowe, lub mieszane)
* 2 cebule - pokroić w półplasterki i podsmażyć
* 2-3 pomidory - obrać ze skórki i poddusić
* puszka kukurydzy
* kilka ząbków czosnku - obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa
* 3/4 szklanki ryżu - ugotować
* sól, pieprz, bazylia, oregano
* 20 startego na tarce żółtego sera

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć środki, posolić.
Mięso chwilę podsmażyć , dodać pozostałe przygotowane produkty. Wydrążone środki cukinii posiekać, dodać do farszu, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Nadziewać ,,łódki ,, z cukinii farszem. Układać na natłuszczonej blasze , piec w 180* przez około 60 min.

Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym .
Smacznego ;:167

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
anka_
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 08:54 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1632

 ---
Aż mi zaburczało w brzuchu po obejrzeniu fotki. ;:131 Jakoś do niedawna nie bardzo lubiłam cukinie, ale teraz w sezonie często gości w mojej kuchni (ku rozpaczy mojego M. bo on zdecydowanie mięsożerny). ;:173


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 11:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
Watro dodać na wierzch w plastrach półtwardy lub parzony ser, ale 60 min jest wg mnie zdecydowanie za długo 15 -20 wystarczy spokojnie.

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 11:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Aniu panowie w większości są mięsożerni , mój również :wink: :lol: Ale w tej cukinii jest sporo mięska, więc może się skusi :D Ja wczoraj zrobiłam aż 2 blachy , więc na dziś mam jeszcze obiadek :D

Biotit nie ryzykowałabym z surowym , lekko tylko podsmażonym mięsem pieczenia 15-20 minut.... Tak można robić, gdy farsz jest np z wędliny .
Na wierzch jak najbardziej można położyć ser, nawet żółty, albo polać beszamelem ze startym serem i tak zapiec. Jest to jednak wersja bardziej kaloryczna, aczkolwiek pyszna 8-) :lol: robię ją w chłodniejszych porach roku, teraz nawet sera do środka nie zawsze daję . W przepisie podałam, ponieważ lepiej wiąże farsz i fajnie się ciągnie , no i bez wątpienia jest bogatszy smak :D Jednak latem można z niego całkowicie zrezygnować, pełna dowolność :wink:

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 11:59 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
A czy po30 min cukinia nie jest za bardzo miękka i sos z mięsa nie wypływa z niej?

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 12:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
O tak... cukinia jest mięciusieńka, aż w ustach się rozpływa. Ale bardzo ładnie trzyma fason i nie rozpada się, skórka ją trzyma. Wygląda tak jak to na fotce widać :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 13:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7746
Skąd: Gdynia

 ---
Mniam,mniam,czekam na kolejne przepisy z fotkami :wit

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 15:41 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
AGNESS napisał(a):
O tak... cukinia jest mięciusieńka, aż w ustach się rozpływa. Ale bardzo ładnie trzyma fason i nie rozpada się, skórka ją trzyma. Wygląda tak jak to na fotce widać :D



Ja zrobię 20 min, mam zamrożoną wołowinę przygotowaną do bolognese,ryżu nie dodam, a na wierzch dam płatki właśnie rozkrojonego parmezana, który dojrzewał 17 miesięcy, smak ma powalający. Fotę pokażę.

8-)

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 17:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

Obrazek

Obrazek


Ciasto jogurtowe:

* 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego (kubeczek używać do odmierzania kolejnych produktów )
* 3 kubeczki mąki
* 2 kubeczki cukru
* 1 kubeczek oleju
* 4 jaja
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego.
* ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)

Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka. Następnie pozostałe składniki, wszystko delikatnie wymieszać.
Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28x38 cm
Na wierzch wyłożyć śliwki .

Kruszonka:

* 1 szkl mąki
* 0,5 szkl cukru
* 1/3 kostki masła
* 1 jajo
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl wiórków kokosowych

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180*

Polecam, naprawdę pycha :D


Asiu bardzo proszę przepis na jogurtowe ciacho ze śliwkami :D

Biotit o tak, wołowinka może być króciutko pieczona, czy smażona ... a nawet surowa :lol: mój eM kocha tatara i krwistego steka :D Na pewno cukinia wyjdzie Ci pyszna :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7746
Skąd: Gdynia

 ---
Pyszności ciacho,poproszę jednak o coś mniej tuczącego :wink:

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Asiu pomalutku będę wrzucała kolejne przepisy :wit

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
asma
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7746
Skąd: Gdynia

 ---
Może kalafior w cieście na głębokim tłuszczu?Ktoś zachwalał...kalafior mam ;:108

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4140
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Agnieszko, cukinie uwielbiam, może spróbuję z połowy porcji, bo nie wiem czy R. będzie jadł.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGNESS
 Tytuł: Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 25996
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Asiu..... i ktoś tu mówił, że prosi o coś mało kalorycznego ;:224
Kalafior w cieście jest bardzo prosty( jeśli chodzi o taki jak ja robię 8-) )..... zresztą i inne warzywa zrobione w ten sposób wspaniale smakują. Pieczarki, brokuł, cukinia, krążki cebulki, pasy kolorowej papryki, kwiaty cukinii :D Robię gęste ciasto naleśnikowe, maczam w nim warzywa i na tłuszcz. Muszą się zrumienić . Najlepiej lubimy z sosem czosnkowym lub serowym :D

Justynko pewnie, jak nie jesteś pewna czy zasmakuje eMowi, to zrób na spróbowanie mniejszą porcję. Ale to można spokojnie zrobić na 2 dni. Ja teraz właśnie tak miałam, były 2 obiadki :D

_________________
Ogródek AGNESS cz.21 - aktualna...Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3 - aktualna
...Pogaduchy u AGNESS cz.6 - aktualna...ZAPRASZAM -spis linków...

Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 470 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 34  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *