Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
- franus
- 50p
- Posty: 99
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Jeżeli kapusta będzie miała ciepło to na pewno warto kisić.
Pozdrawiam Longina.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Wydaje mi się że najlepsza kapusta jest ta ukiszona późną jesienią gdyż ma w sobie dużo wody. Teraz pewnie też można, sama się nad tym zastanawiałam bo mój zapas już się skończył.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Kupiłam kapustę do kiszenia w Biedronce bo zapas zimowy się skończył, słój 3-litrowy już gotowy!
Kapusta była soczysta, czułam to już przy szatkowaniu.
Kapusta była soczysta, czułam to już przy szatkowaniu.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Witajcie
Wracając dzisiaj z miasta kupiłam małą główkę kapusty, 3 marchewki, kapustę uszatkowałam, marchewkę utarłam, posoliłam, wymieszałam i do słoja
to dzisiejsza, nastawiona, a solę zawsze solą himalajską i nic, a nic złego się nie dzieje, a może dlatego, że robię małe ilości i jak tylko ukiśnie to zaraz zostaje zjedzona i tak w kółko, nie kupuję w sklepie wcale kapusty, bo zawsze mam swoją soli zwykłej od bardzo dawna moja rodzina nie używa, ta jest zdrowsza, polecam
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kapusta wyszła mi nie smaczna lubię nie tylko do obiadu, ale na kanapkach również
Wracając dzisiaj z miasta kupiłam małą główkę kapusty, 3 marchewki, kapustę uszatkowałam, marchewkę utarłam, posoliłam, wymieszałam i do słoja
to dzisiejsza, nastawiona, a solę zawsze solą himalajską i nic, a nic złego się nie dzieje, a może dlatego, że robię małe ilości i jak tylko ukiśnie to zaraz zostaje zjedzona i tak w kółko, nie kupuję w sklepie wcale kapusty, bo zawsze mam swoją soli zwykłej od bardzo dawna moja rodzina nie używa, ta jest zdrowsza, polecam
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kapusta wyszła mi nie smaczna lubię nie tylko do obiadu, ale na kanapkach również
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Ile czasu Wam mija od zasłoikowania do pierwszego konsumowania? Dwa tygodnie?
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6700
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Bogumiłka nie spotkałam się z takimi liśćmi, ale warto wiedzieć że są.
Koniecznie zdaj relacje z ich smaku w gołąbkach.
Onectica między 10 a 14 dniem na pewno.
Wszystko zależy od temperatury otoczenia i w związku z tym, szybkości kiszenia.
Koniecznie zdaj relacje z ich smaku w gołąbkach.
Onectica między 10 a 14 dniem na pewno.
Wszystko zależy od temperatury otoczenia i w związku z tym, szybkości kiszenia.
ZEPSUTA KISZONA kAPUSTA
Witam wszystkich.
Kak co roku kisiłem kapustę. Ja szatkuje, mieszam i ubijam a tata kładzie pokrągi i kamienie.
Wszystko było dość sterylnie tzn. beczka plastikowa wymyta, worek kupiony nowy, tłuczek, szatkownica, umyte. Kapusta wygłąbiona i usunięte każde oznaki zepsucia i zepsute liście. Wyszło mi 1 beczka duża i jedna mniejsza. Z mniejszej była bardzo miękka tuż przez rozpoczęciem procesu kiszenia. z większej jakieś 1/4 tak samo.
Czy przyczyną może być że worek był otwarty(w poprzednich latach był zwinięty i na niego pokrągi), a kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach. W poprzednich latach nie mieliśmy problemów Proszę o pomoc.
Kak co roku kisiłem kapustę. Ja szatkuje, mieszam i ubijam a tata kładzie pokrągi i kamienie.
Wszystko było dość sterylnie tzn. beczka plastikowa wymyta, worek kupiony nowy, tłuczek, szatkownica, umyte. Kapusta wygłąbiona i usunięte każde oznaki zepsucia i zepsute liście. Wyszło mi 1 beczka duża i jedna mniejsza. Z mniejszej była bardzo miękka tuż przez rozpoczęciem procesu kiszenia. z większej jakieś 1/4 tak samo.
Czy przyczyną może być że worek był otwarty(w poprzednich latach był zwinięty i na niego pokrągi), a kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach. W poprzednich latach nie mieliśmy problemów Proszę o pomoc.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
A kapusta z własnej uprawy czy kupiona? Być może właśnie kapusta jest tego powodem.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Z własnej uprawy. Od lat kupujemy odmiane kamienna głowa i nie było problemów.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ZEPSUTA KISZONA kAPUSTA
Kapustę obciążać się chyba powinno od razu.thiago pisze: kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Onectica ma rację - kapusta nie powinna być luźna-mocno ubić i obciążyć.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
thiago a nie zrobiła się taka śluzowata?