Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Spaghetti miało być coś bardziej w klimacie kuchni północno afrykańskiej. Nie wyszło mi :lol: . Napiszę o tym za kilka dni.

Obrazek ( O kuchniaMaghrebu ? regionalna kuchnia północnej Afryki) :wit
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...

Post »

Aloes ciąg dalszy...

Jak przygotować do spożycia.

1.Dokładnie myjemy.
2.Odcinamy kolce.
3.Odcinamy zwierzchnią skórkę.
4.Łyżeczką wyskrobujemy miąższ.

*Zjadłem. O smaku napisze jutro. Mam nadzieję że się nie otruję. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Smak raczej neutralny. :wink: Przypomina nieco ogórka bądź niedojrzałego arbuza. Ciekawy. ;:oj Brzych mnie nie bolał więc chyba się przekonam co do spożycia aloesu a Wy co sądzicie. Znacie jakieś przepisy? :wink:

Jutro podam przepis na spaghetti domowej roboty. :wink:

-- 28 lut 2015, o 04:44 --

Po jutrze. Prawdopodobnie. :lol:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Witam ponownie! :wit

Moja obserwacja-skorupka nie chce odejść od jajka. ;:124 :!:

1. Dzień pierwszy. Jajka zostały ugotowane.
2.Skorupki zostały rozkruszone łyżeczką-skorupka bezproblemowo odchodzi od jajka.
3.Jajka zostają umieszczone na noc w lodówce.
4.Rozkruszam powłokę łyżeczką.
5.Nie odchodzi... :(
*Wpadłem zatem na pomysł- umieszczę jajka na ok. 1 min w gorącej wodzie.
6.Efekt taki niemal analogiczny jak przy punkcie 2. :wink:

Wniosek: A żeby szybciej obrać jajko należy... wymoczyć je w ciepłej wodzie. :wink:
*Wiem mało ambitne ale mi akurat taka informacja przydała by się. :wink: :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam maxmar123. :wink:

-- 12 mar 2015, o 05:48 --

Ja też, wiele mam do nauczenia. :wink:
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Wczoraj znalazłam fajne pojemniki do gotowania jaj. Wbija się do nich surowe jajko zamyka i gotuje, po ugotowaniu odkręca pojemnik i wyjmuje jajko bez obierania. Zamówiłam 12 szt jak przetestuję to dam znać czy warto.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Hmm,ciekawy wynalazek-ale obieranie jajek nie jest takie uciążliwe :wink: Zwłaszcza,jak się doda trochę soli do wody w przypadku bardzo świeżych jajek.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Też stosuję sól do gotowania jajek. Po ugotowaniu rozbijam delikatnie skorupki, przelewam zimną wodą i obieram bez problemu.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

maxmar123 pisze:Spaghetti

Obrazek

Coś nie wyszło... :roll: Uczmy się na swoich błędach. :wink:
(O kuchniaMaghrebu ? regionalna kuchnia północnej Afryki) :wit
Plan był taki.
1.Znalazłem informację o kuchniaMaghrebu. (Bardzo mnie zainspirowało-dotychczas nic o niej nie wiedziałem.)

2.Wypisałem składniki.Te które mam bądź znajdę bez problemu w sklepie.
*Często Używają. :wink: (rośliny strączkowe-ciecierzyca, soczewica i inne :roll: ,kasza kuskus, mięso: "Jada się tu też dużo mięsa wszelkich gatunków, z wyjątkiem wieprzowiny" pomidory, marchew, cebula, makaron oraz różnorodne zioła i przyprawy jak:bazylia, kolendra, cynamon, szafran, pietruszka, słodka papryka, imbir.

3.Przygotowałem.- Mieloną wołowinę (kupiona w biedronce :wink: ) ,(Na sos) Pomidory ,cebulę, czosnek, fasolę, przyprawy... Oraz wcześniej przygotowany makaron.

Obrazek

4.Podsmażyłem cebulkę dodałem obrane pomidory, wycisnąłem ząbki, ząbek nie pamiętam :roll: czosnku :wink: * Na drugi raz użyję pomidorów z puszki. :roll:

5.Doprawianie. *Za dużo kombinowałem. Dodałem sól, pieprz, szczyptę cukru... Dalej... :roll: szafran, paprykę w proszku, cynamon, imbir, zioła prowansalskie odrobinę soku z pomarańczy :roll: Przekombinowałem.
*Następnym razem użyję tylko soli, pieprzu, cukru, szafranu lub kurkumy, maże zaryzykuję z cynamonem.

*Przyprawy zakupione w internecie. W atrakcyjnej cenie. Szczególnie polecam czosnek niedźwiedzi. Raczej chyba nie polecę pomidorów w proszku... załapały wilgoć. Zbryliły się. :roll:

Obrazek

6.Smażenie wołowiny. (Doprawiłem solą i pieprzem.)

7.Ugotowałem makaron. *Wyszedł smaczny. :wink:

8.Do sosu dodałem usmażoną wołowinę oraz wcześniej wymoczoną w wodzie fasole. *Fasola wyszła twarda. :?

9. W efekcie eksperyment ten oceniam na 4/10.

Jeżeli Możecie, chcecie, macie ochotę coś doradzić (szczególnie jeśli chodzi o fasolę) Będę bardzo zadowolony. :wit

Więcej o Kuchni Maghreb: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_Maghrebu
http://polskaarabka.blogspot.com/p/jak-gotowac.html

Pozdrawiam serdecznie maxmar123. :wink: :wit

-- 13 mar 2015, o 04:36 --

Nie chodzi o spaghetti tylko o Kuchnie Maghrebu...

Dziękuję Wszystkim za komentarze. :wink: Sól do gotowania? Teraz już będę wiedzieć :wink: .

Milcia120 Takie urządzenie brzmi inspirująco. :wink:

-- 13 mar 2015, o 04:41 --

Aha. Dodałem jeszcze koncentrat pomidorowy. ...
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

:D Fasolę najlepiej namoczyć na noc i ugotować osobno. Czasem fasola( w zależności od" wieku" i odmiany gotuje się 2-3 godziny.
Pomidory o tej porze roku zdecydowanie z puszki ( jeśli nie mamy swoich przetworów). Sklepowe są teraz zupełnie bez smaku,łykowate i drogie :roll:
Danie generalnie powinno wyjść smaczne,ja jednak ograniczyłabym przyprawy. Jeśli nie mamy sprawdzonego przepisu,tylko eksperymentujemy,najbezpieczniej jest użyć max 3 przyprawy ziołowe .
Jakoś nie pasuje mi w żaden sposób cynamon do wołowiny :roll: ,ale może się mylę.
Jadłam kiedyś dziwne połączenie produktów w sałatce- wołowina + śledzie-było bardzo dobre,choć wcześniej nie odważyłabym się na taki eksperyment :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

krynka 100 krotne dzięki za rady. ;:180 Na drugi raz chyba użyję fasoli z puszki. ;:224

Ciasto w 5 min? Z mikrofalówki? :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sprawdzony przepis. :wink: Już jutro. :wink:
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Posty: 614
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Ciasto w 5 min? Z mikrofalówki?

Przepis.

Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju

Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki :roll:
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em

1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min. :wink:
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.

Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam :wink: .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Też takie ciacha robię na różne sposoby. Przepyszne zwłaszcza te czekoladowe z nutellą, polane musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany. Zakochałam się w tych prostych, szybkich ,,deserkach,,.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Post »

Pojemniki do jaj testowałam nie polecam, jaja nie wychodzą z pojemników i ciężko domyć. Więcej czasu zajmuje niż tradycyjne obieranie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”