Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Spaghetti miało być coś bardziej w klimacie kuchni północno afrykańskiej. Nie wyszło mi . Napiszę o tym za kilka dni.
( O kuchniaMaghrebu ? regionalna kuchnia północnej Afryki)
( O kuchniaMaghrebu ? regionalna kuchnia północnej Afryki)
Re: Rosiczki,bananowiec,figi i inne takie...
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Smak raczej neutralny. Przypomina nieco ogórka bądź niedojrzałego arbuza. Ciekawy. Brzych mnie nie bolał więc chyba się przekonam co do spożycia aloesu a Wy co sądzicie. Znacie jakieś przepisy?
Jutro podam przepis na spaghetti domowej roboty.
-- 28 lut 2015, o 04:44 --
Po jutrze. Prawdopodobnie.
Jutro podam przepis na spaghetti domowej roboty.
-- 28 lut 2015, o 04:44 --
Po jutrze. Prawdopodobnie.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Witam ponownie!
Moja obserwacja-skorupka nie chce odejść od jajka.
1. Dzień pierwszy. Jajka zostały ugotowane.
2.Skorupki zostały rozkruszone łyżeczką-skorupka bezproblemowo odchodzi od jajka.
3.Jajka zostają umieszczone na noc w lodówce.
4.Rozkruszam powłokę łyżeczką.
5.Nie odchodzi...
*Wpadłem zatem na pomysł- umieszczę jajka na ok. 1 min w gorącej wodzie.
6.Efekt taki niemal analogiczny jak przy punkcie 2.
Wniosek: A żeby szybciej obrać jajko należy... wymoczyć je w ciepłej wodzie.
*Wiem mało ambitne ale mi akurat taka informacja przydała by się.
Pozdrawiam maxmar123.
-- 12 mar 2015, o 05:48 --
Ja też, wiele mam do nauczenia.
Moja obserwacja-skorupka nie chce odejść od jajka.
1. Dzień pierwszy. Jajka zostały ugotowane.
2.Skorupki zostały rozkruszone łyżeczką-skorupka bezproblemowo odchodzi od jajka.
3.Jajka zostają umieszczone na noc w lodówce.
4.Rozkruszam powłokę łyżeczką.
5.Nie odchodzi...
*Wpadłem zatem na pomysł- umieszczę jajka na ok. 1 min w gorącej wodzie.
6.Efekt taki niemal analogiczny jak przy punkcie 2.
Wniosek: A żeby szybciej obrać jajko należy... wymoczyć je w ciepłej wodzie.
*Wiem mało ambitne ale mi akurat taka informacja przydała by się.
Pozdrawiam maxmar123.
-- 12 mar 2015, o 05:48 --
Ja też, wiele mam do nauczenia.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Wczoraj znalazłam fajne pojemniki do gotowania jaj. Wbija się do nich surowe jajko zamyka i gotuje, po ugotowaniu odkręca pojemnik i wyjmuje jajko bez obierania. Zamówiłam 12 szt jak przetestuję to dam znać czy warto.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Hmm,ciekawy wynalazek-ale obieranie jajek nie jest takie uciążliwe Zwłaszcza,jak się doda trochę soli do wody w przypadku bardzo świeżych jajek.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też stosuję sól do gotowania jajek. Po ugotowaniu rozbijam delikatnie skorupki, przelewam zimną wodą i obieram bez problemu.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Plan był taki.
1.Znalazłem informację o kuchniaMaghrebu. (Bardzo mnie zainspirowało-dotychczas nic o niej nie wiedziałem.)
2.Wypisałem składniki.Te które mam bądź znajdę bez problemu w sklepie.
*Często Używają. (rośliny strączkowe-ciecierzyca, soczewica i inne ,kasza kuskus, mięso: "Jada się tu też dużo mięsa wszelkich gatunków, z wyjątkiem wieprzowiny" pomidory, marchew, cebula, makaron oraz różnorodne zioła i przyprawy jak:bazylia, kolendra, cynamon, szafran, pietruszka, słodka papryka, imbir.
3.Przygotowałem.- Mieloną wołowinę (kupiona w biedronce ) ,(Na sos) Pomidory ,cebulę, czosnek, fasolę, przyprawy... Oraz wcześniej przygotowany makaron.
4.Podsmażyłem cebulkę dodałem obrane pomidory, wycisnąłem ząbki, ząbek nie pamiętam czosnku * Na drugi raz użyję pomidorów z puszki.
5.Doprawianie. *Za dużo kombinowałem. Dodałem sól, pieprz, szczyptę cukru... Dalej... szafran, paprykę w proszku, cynamon, imbir, zioła prowansalskie odrobinę soku z pomarańczy Przekombinowałem.
*Następnym razem użyję tylko soli, pieprzu, cukru, szafranu lub kurkumy, maże zaryzykuję z cynamonem.
*Przyprawy zakupione w internecie. W atrakcyjnej cenie. Szczególnie polecam czosnek niedźwiedzi. Raczej chyba nie polecę pomidorów w proszku... załapały wilgoć. Zbryliły się.
6.Smażenie wołowiny. (Doprawiłem solą i pieprzem.)
7.Ugotowałem makaron. *Wyszedł smaczny.
8.Do sosu dodałem usmażoną wołowinę oraz wcześniej wymoczoną w wodzie fasole. *Fasola wyszła twarda.
9. W efekcie eksperyment ten oceniam na 4/10.
Jeżeli Możecie, chcecie, macie ochotę coś doradzić (szczególnie jeśli chodzi o fasolę) Będę bardzo zadowolony.
Więcej o Kuchni Maghreb: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_Maghrebu
http://polskaarabka.blogspot.com/p/jak-gotowac.html
Pozdrawiam serdecznie maxmar123.
-- 13 mar 2015, o 04:36 --
Nie chodzi o spaghetti tylko o Kuchnie Maghrebu...
Dziękuję Wszystkim za komentarze. Sól do gotowania? Teraz już będę wiedzieć .
Milcia120 Takie urządzenie brzmi inspirująco.
-- 13 mar 2015, o 04:41 --
Aha. Dodałem jeszcze koncentrat pomidorowy. ...
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Fasolę najlepiej namoczyć na noc i ugotować osobno. Czasem fasola( w zależności od" wieku" i odmiany gotuje się 2-3 godziny.
Pomidory o tej porze roku zdecydowanie z puszki ( jeśli nie mamy swoich przetworów). Sklepowe są teraz zupełnie bez smaku,łykowate i drogie
Danie generalnie powinno wyjść smaczne,ja jednak ograniczyłabym przyprawy. Jeśli nie mamy sprawdzonego przepisu,tylko eksperymentujemy,najbezpieczniej jest użyć max 3 przyprawy ziołowe .
Jakoś nie pasuje mi w żaden sposób cynamon do wołowiny ,ale może się mylę.
Jadłam kiedyś dziwne połączenie produktów w sałatce- wołowina + śledzie-było bardzo dobre,choć wcześniej nie odważyłabym się na taki eksperyment
Pomidory o tej porze roku zdecydowanie z puszki ( jeśli nie mamy swoich przetworów). Sklepowe są teraz zupełnie bez smaku,łykowate i drogie
Danie generalnie powinno wyjść smaczne,ja jednak ograniczyłabym przyprawy. Jeśli nie mamy sprawdzonego przepisu,tylko eksperymentujemy,najbezpieczniej jest użyć max 3 przyprawy ziołowe .
Jakoś nie pasuje mi w żaden sposób cynamon do wołowiny ,ale może się mylę.
Jadłam kiedyś dziwne połączenie produktów w sałatce- wołowina + śledzie-było bardzo dobre,choć wcześniej nie odważyłabym się na taki eksperyment
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ciasto w 5 min? Z mikrofalówki?
Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam .
Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam .
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też takie ciacha robię na różne sposoby. Przepyszne zwłaszcza te czekoladowe z nutellą, polane musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany. Zakochałam się w tych prostych, szybkich ,,deserkach,,.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pojemniki do jaj testowałam nie polecam, jaja nie wychodzą z pojemników i ciężko domyć. Więcej czasu zajmuje niż tradycyjne obieranie.