Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
W tej części znajdziecie takie przepisy:
bab...
Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone
Krem z brokuła z mascarpone i grzankami czosnkowymi
Wieprzowina z warzywami na sposób chiński
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i ananasem
Sałatka z buraczków, brokuła, kalafiora i przepiórczych jajeczek
Pasty do jaj faszerowanych
Pikantne ślimaczki z chili
Torciki jabłkowo-orzechowe
Zawijaniec drożdżowy z warzywami
Zapiekane chili faszerowane szynką i serem
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Cytrynowy kurczak z bazylią i chili zapiekany w cieście francuskim i blanszowane warzywa z sosem czosnkowym
Paszteciki z ciecierzycy z dynią i chili
Łopatka pieczona w szałwii
Rurki francuskie z bitą śmietaną
Mini ptysie z zabajone
Zapraszam Was gorąco do drugiej części Ravioli
Poprzednią część znajdziecie tutaj: Ravioli cz. 1
Aby tytułowi wątku stało się zadość , na pierwszy ogień przepis na
Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki oliwy
kilka łyżek wody
Farsz:
200g surowego mięsa z kurczaka (użyłam piersi, ale może być z udka )
2-3 papryczki chili (mogą być kolorowe)
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200ml słodkiej śmietanki (18-30%)
100g serka mascarpone
garść listków rozmarynu, obranych z gałązek i posiekanych
szczypta soli do smaku
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać na blat, zrobić zagłębienie i wbić w nie jajko i żółtka, dodać oliwę i sól. Połączyć składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dodając tyle wody ile potrzebuje mąka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić by odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz: kurczaka drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek rozgnieść z 1/2 łyżeczki soli, a obie papryczki chili posiekać drobniutko (odrobinę można odłożyć do dekoracji).
2.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć i zanim się zrumieni dodać rozdrobnione mięso. Trzymać na ogniu aż mięso będzie uduszone a powstały płyn odparuje. Ostudzić.
3.
Ciasto podzielić na 2 części i wywałkować jak najcieniej. Na jednym płacie rozłożyć w odpowiednich odstępach farsz (zależnie od wielkości foremki czy szklaneczki, którą będziemy wykrawać ravioli), a przestrzenie wokół farszu posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem lub wodą. Przykryć drugim płatem ciasta, dociskając płat do płata, aby warstwy się skleiły. Wycinać ravioli i od razu wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok. 2-3 minuty, zależnie od grubości ciasta.
Kiedy Ravioli się gotuje, przygotować sos: śmietankę zagotować w rondelku, gdy zawrze dodać szczyptę soli, posiekane drobno listki rozmarynu i mascarpone. Sos jest gotowy, kiedy serek się rozpuści.
Ravioli podawać polane sosem i posypane posiekanym chili.
Smacznego
bab...
Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone
Krem z brokuła z mascarpone i grzankami czosnkowymi
Wieprzowina z warzywami na sposób chiński
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i ananasem
Sałatka z buraczków, brokuła, kalafiora i przepiórczych jajeczek
Pasty do jaj faszerowanych
Pikantne ślimaczki z chili
Torciki jabłkowo-orzechowe
Zawijaniec drożdżowy z warzywami
Zapiekane chili faszerowane szynką i serem
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Cytrynowy kurczak z bazylią i chili zapiekany w cieście francuskim i blanszowane warzywa z sosem czosnkowym
Paszteciki z ciecierzycy z dynią i chili
Łopatka pieczona w szałwii
Rurki francuskie z bitą śmietaną
Mini ptysie z zabajone
Zapraszam Was gorąco do drugiej części Ravioli
Poprzednią część znajdziecie tutaj: Ravioli cz. 1
Aby tytułowi wątku stało się zadość , na pierwszy ogień przepis na
Ravioli z kurczakiem, chili i sosem rozmarynowo-mascarpone
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki oliwy
kilka łyżek wody
Farsz:
200g surowego mięsa z kurczaka (użyłam piersi, ale może być z udka )
2-3 papryczki chili (mogą być kolorowe)
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sos:
200ml słodkiej śmietanki (18-30%)
100g serka mascarpone
garść listków rozmarynu, obranych z gałązek i posiekanych
szczypta soli do smaku
Wykonanie:
1.
Mąkę przesiać na blat, zrobić zagłębienie i wbić w nie jajko i żółtka, dodać oliwę i sól. Połączyć składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dodając tyle wody ile potrzebuje mąka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić by odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz: kurczaka drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek rozgnieść z 1/2 łyżeczki soli, a obie papryczki chili posiekać drobniutko (odrobinę można odłożyć do dekoracji).
2.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć i zanim się zrumieni dodać rozdrobnione mięso. Trzymać na ogniu aż mięso będzie uduszone a powstały płyn odparuje. Ostudzić.
3.
Ciasto podzielić na 2 części i wywałkować jak najcieniej. Na jednym płacie rozłożyć w odpowiednich odstępach farsz (zależnie od wielkości foremki czy szklaneczki, którą będziemy wykrawać ravioli), a przestrzenie wokół farszu posmarować delikatnie rozmąconym jajkiem lub wodą. Przykryć drugim płatem ciasta, dociskając płat do płata, aby warstwy się skleiły. Wycinać ravioli i od razu wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok. 2-3 minuty, zależnie od grubości ciasta.
Kiedy Ravioli się gotuje, przygotować sos: śmietankę zagotować w rondelku, gdy zawrze dodać szczyptę soli, posiekane drobno listki rozmarynu i mascarpone. Sos jest gotowy, kiedy serek się rozpuści.
Ravioli podawać polane sosem i posypane posiekanym chili.
Smacznego
Pozdrawiam, Dorota
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14108
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie, Podbeskidzie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Jestem I znowu zrobiło się pysznie
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Aniu witaj i rozgość się wygodnie
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2423
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Smakowitości poza tym nic mądrego nie mam do powiedzenia ale przecież wątek nie może mi zaginąć .
- merymg
- 200p
- Posty: 401
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Dorotko! nagle mnie oświeciło i znalazłąm Twój cudowny wątek, wpisuję się, żeby Cię nie zgubić
Małgoś
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Jakie pyszności .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Witaj Dorotko
Maluszki są grzeczne i cieszą oczka kilka kiełkujących dałam koleżance bo mam już zapełnione miejsca:)
Dorotko-podlewać je wodą czy zasilać?Mają po wa pierwsze listki-są malusie-pomidorki i papryczki.
Ravioli tak smacznie wyglądają,że chętni bym posmakowała papryczka odważnie pokrojona,chyba bym nie dała rady pogryźć
Mam wie cukinie,wa bakłażany i szukam przepisu
Maluszki są grzeczne i cieszą oczka kilka kiełkujących dałam koleżance bo mam już zapełnione miejsca:)
Dorotko-podlewać je wodą czy zasilać?Mają po wa pierwsze listki-są malusie-pomidorki i papryczki.
Ravioli tak smacznie wyglądają,że chętni bym posmakowała papryczka odważnie pokrojona,chyba bym nie dała rady pogryźć
Mam wie cukinie,wa bakłażany i szukam przepisu
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9113
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
I ja przybiegłam poczęstować się Twoim ravioli Wygląda bardzo apetycznie
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Melduję się w smakowitym wątku
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7430
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Jak zwykle smacznie u Ciebie Ale Ty lubisz wymyślać a ja łapię doła że mnie już tak się nie chce takie cudeńka robić
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6846
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
Dorotko, piękne i smaczne, aż ślinka pociekła...
Sprawdzę kalendarz księżycowy i sieję. W weekend sadziłam krzewy w ogrodzie, w niedzielę obijałam się w domu, w tygodniu muszę posiać warzywka. Oj przydałby się inspekcik, choćby nawet zimny...
Sprawdzę kalendarz księżycowy i sieję. W weekend sadziłam krzewy w ogrodzie, w niedzielę obijałam się w domu, w tygodniu muszę posiać warzywka. Oj przydałby się inspekcik, choćby nawet zimny...
- Zabeczka101059
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4716
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2
ślinka cieknie ale pyszności