lila31 pisze:Marysiu czy mogłabyś podać przepis na te pomidory w zalewie? Brzmi bardzo apetycznie.
Chyba, że już podawałaś, a ja na to nie trafiłam.
Przepis na moje pomidory wyszedł z połączenie przepisu na suszone pomidory w oleju i przepis na marynowany czosnek.
Suszone pomidory (
z blogu Bakerlady )
4 kg pomidorów -słodkich i mięsistych
0,5 l oliwy z oliwek
czosnek, ziarna pieprzu, sól morska
Pomidory kroimy na połówki, szypułkujemy i suszymy w suszarce elektrycznej - trwa to około 12- 16 godzin. Stale przekładamy pomidory z górnych półek na dolne i na odwrót. Gotowe połówki ( te, które są suche ale nie łamliwe! wciąż elastyczne , ale bez soku), umieszczamy sukcesywnie w wyparzonych słoikach. Można wrzucić do niektórych słoików ziarenka pieprzu, soli morskiej lub czosnek. Pełne słoiki zalewamy gorącą ( nie wrzącą ) oliwą , zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Dla pewności można zapasteryzować.
Marynowany czosnek:
Składniki : około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goździków, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie : Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć. Ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce.
POMIDORY SUSZONE Z CZOSNKIEM by Marysia:)
-suszone pomidory (ilość wg. uznania; ja wykorzystuję tyle ile udało mi się ususzyć za jednym razem- na 5-ciu sitach)
-40g czosnku
ZALEWA:
-1 szklanka białego octu winnego
-2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
-3 liście laurowe
-łyżeczka ziaren pieprzu
-łyżeczka ziaren ziela angielskiego
-2-3 goździki
-2 łyżki soli
-zioła prowansalskie (lub inne wg, uznania; ja dodaję jeszcze suszoną bazylię, pietruszkę, gałązki rozmarynu i tymianek)
-oliwa z oliwek (można użyć oleju, ale oliwa ma zdecydowanie lepszy smak)
Czosnek obrać. Większe ząbki można przekroić. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Dodać ząbki czosnku i gotować 2-3 min (po dłuższym obgotowaniu czosnek jest za miękki). Czosnek wyjąć i odsączyć.
Do pozostałej zalewy dodać pomidory i zostawić ok. 5minut, aby nawilgły. Po tym czasie odsączyć.
W tym czasie podgrzać oliwę (musi być dość gorąca).
Pomidory i czosnek układamy warstwami w słoikach, zalewając gorącą oliwą. Aby uniknąć powstawania bąbelków powietrza najlepiej każdą nowo ułożoną warstwę zalewać oliwą.
Słoiki zakręcić. Można zapesteryzować ok. 5 min. Pomidory przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują z białym pieczywem, ale mogą też być wykorzystywane w innych potrawach- np. sosach
UWAGI:
-oczywiście proporcje przepraw można zmieniać wg, uznania dodając np. ostrą papryczkę (ja np. ostatnio oprócz czosnku dodałam kilka cebulek szalotek,)
-pomidory najlepsze są po około 3 tygodniach (chociaż ja pierwszy słoiczek spróbowałam po kilku godzinach i też były pyszne)
- oliwa z pomidorów jest bardzo aromatyczna, więc wylewanie jej byłoby zbrodnią
SMACZNEGO
P.S. Nie wiem czy ten temat jest dobrym miejscem na podanie tego przepisu

. Jeżli uznacie, ze nie to przeniosę przepis do jakiegoś wątku kulinarnego