Pasztet z cukinii
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Pasztet z cukinii
Wiele osób zna cukinię, ale dla wielu to nowość!
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
3 szklanki startej cukinii
1,5 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
1 - 2 marchewki
4 jajka surowe
4 jajka ugotowane na twardo
0,5 szklanki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz, Vegeta
masło
Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.
Beata
Re: Pasztet z cukinii
Robie z tego przepisu co roku.
Cos wspanialego
Najlepsze na drugi dzien
Cos wspanialego
Najlepsze na drugi dzien
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pasztet z cukinii
Dostałam ten przepis w pracy, zrobiłam na domówkę i teraz tylko drukuję przepis dla znajomych, bo tak zasmakował - i nikt nie zgadł z czego zrobiony
Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Pasztet z cukinii
Pestka- wielkość cukinii jest bez znaczenia- ma jej być po starciu 3 szklanki. Jeśli użyjesz mniejszej ( młodej) możesz ją zetrzeć ze skórką,starszą obierasz i wyrzucasz gniazda nasienne.
Pasztet jest rzeczywiście pyszny,ale ja robię go w sezonie z własnej cukinii.
Pasztet jest rzeczywiście pyszny,ale ja robię go w sezonie z własnej cukinii.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
Re: Pasztet z cukinii
Dziękuję za przepis. W tym roku zrobię
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 18
- Od: 16 gru 2016, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pasztet z cukinii
Znajoma kiedyś mnie takim poczęstowała i muszę przyznać, że smakował bardzo dobrze. Niestety teraz nie ma sezonu na cukinie wiec trzeba trochę poczekać, ale pewnie spróbuję go przyrządzić kiedyś.
- Duende
- 100p
- Posty: 147
- Od: 29 sty 2018, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Prószków
- Kontakt:
Re: Pasztet z cukinii
uwielbiam ten pasztet Zjada go nawet mój mięsożerny syn, dla którego cukinia jest niejadalna
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Pasztet z cukinii
Robiłam pasztet z cukinii, jest faktycznie pyszny i delikatny. Zamiast bułki tartej dawałam zdaje się soczewicę i otręby żytnie (staram się unikać pszennych rzeczy). Można dodać trochę pieczarek podsmażonych na masełku, orzechów, sezam. Ale sera nie dawałam- może trzeba spróbować.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 26
- Od: 17 mar 2018, o 05:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Pasztet z cukinii
Mmmmm... pycha podrzucę przypadkiem pod nos żoneczce ten przepis hehe. A ja posprzątam kuchnię ot interes