Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11333
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Jak znajdziesz przepis na dobre ,pikantne ,kruche ciasteczka ze skwarków,to też podaj.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Ciasteczka za skwarek wg. Mojej Babci
3 szklanki mąki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. skórka pomarańczowa
Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto i dać na ok. 1 godzinę do lodówki.
U mnie w domu robiło się te ciastka taką specjalną nakładką do maszynki do mięsa, ale można też wykrawać foremkami po rozwałkowaniu (nakłuć je widelcem).
Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. na jasnozłoty kolor.
Ew. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nakładka ze starej maszynki, ręcznej, zaginęła, ale udało mi się kupić nakładkę do elektrycznej - ciastka pyszne!
3 szklanki mąki
1 szklanka skwarek
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. skórka pomarańczowa
Przesianą mąkę wymieszać ze zmielonymi skwarkami, proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto i dać na ok. 1 godzinę do lodówki.
U mnie w domu robiło się te ciastka taką specjalną nakładką do maszynki do mięsa, ale można też wykrawać foremkami po rozwałkowaniu (nakłuć je widelcem).
Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. na jasnozłoty kolor.
Ew. po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Nakładka ze starej maszynki, ręcznej, zaginęła, ale udało mi się kupić nakładkę do elektrycznej - ciastka pyszne!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy mojej babci, mamy, ciotki i moje
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata