Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7325
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.

Post »

Tu sobie poczytaj o takich grzybach na przykładzie kombucha
http://grzyby.grzybnia.pl/ciekawostki
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4267
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.

Post »

Ja daję matkę octową od razu szykując nastaw :D Do balona z szeroką szyjką wlewam sok, wkładam matkę, szyjkę obwiązuję gazą i zostawiam. Potem tylko kontroluję przebieg fermentacji. Kiedy zlewam ocet to matkę wkładam do słoja zalewam octem i zakręcam pokrywką, ona musi być cały czas mokra, i tak przechowuję do następnego użycia. Fermentacja nie jest burzliwa jak przy alkoholowej i ocet powstaje dużo mocniejszy.
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.

Post »

Ursa-przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam.
Ocet z kwiatów mniszka.
300 szt.kwiatów z mniszka
3 litry letniej wody
6 łyzek cukru.
Przepis pochodzi z blogu Herbiness.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”