Tu sobie poczytaj o takich grzybach na przykładzie kombucha
http://grzyby.grzybnia.pl/ciekawostki
Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7325
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.
Ja daję matkę octową od razu szykując nastaw Do balona z szeroką szyjką wlewam sok, wkładam matkę, szyjkę obwiązuję gazą i zostawiam. Potem tylko kontroluję przebieg fermentacji. Kiedy zlewam ocet to matkę wkładam do słoja zalewam octem i zakręcam pokrywką, ona musi być cały czas mokra, i tak przechowuję do następnego użycia. Fermentacja nie jest burzliwa jak przy alkoholowej i ocet powstaje dużo mocniejszy.
Re: Octy owocowe i aromatyzowane.Wyrób i zastosowanie.
Ursa-przepraszam,że dopiero teraz odpowiadam.
Ocet z kwiatów mniszka.
300 szt.kwiatów z mniszka
3 litry letniej wody
6 łyzek cukru.
Przepis pochodzi z blogu Herbiness.
Ocet z kwiatów mniszka.
300 szt.kwiatów z mniszka
3 litry letniej wody
6 łyzek cukru.
Przepis pochodzi z blogu Herbiness.