Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1072 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 73, 74, 75, 76, 77  
Autor Wiadomość
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 19:06 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 173

 więcej niż 1
To może ja się wtrącę. :D
Przepis na paprykę ciekawy w przyszłym roku do wypróbowania bo w tym zrobiłam dużo z przyprawami.
Ewo wody się nie daje, papryka wypełnia słoiki dość ściśle więc płynu wchodzi niewiele. Ewentualnie można zwiększyć ilość oleju.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 19:25 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 173

 więcej niż 1
edit
Przepis czytałam a przypraw nie widziałam :oops: Czyli tak samo robiłam, potwierdzam, cudo smakowe to jest.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
ewa2019 napisał(a):
Powie,napisze mi ktoś, ile wody potrzeba do zalewy? --Papryczka pieczona--Raz już pytałam :( post powyżej,dziękuje.


Wszystko jak w przepisie ;:108 czyli nie dolewasz wody,papryka puści "sok" -ciut w piekarniku podczas pieczenia i sporo podczas obierania,odkładana do miski :wit cyt.Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. -sporo tego będzie,wystarczająco ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2019
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 11 paź 2016, o 20:52 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1212
Skąd: Lubuskie

 1 szt.
Bardzo dziękuje :wit

_________________
Pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 14 paź 2016, o 17:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Napisz jak zrobisz :wit
Dzisiaj pizza z pieczarkami,jutro papryka a'la gołAbki ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 14 lis 2016, o 11:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki :-).
Z przepisu otrzymacie 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm. Przekładam je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążam, by piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przecinam go na 3 części i otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy. Lukruję lub polewam czekoladą.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne :-).
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.
Smacznego :-).

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
genowefa
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 23 lis 2016, o 21:05 
Offline
100p
100p
Postów: 124
Skąd: Podlasie

 ---
Asiu zagniotłam ciasto na piernik, tylko ze ono jest bardzo słodkie, czy straci trochę tej słodyczy po upieczeniu?

_________________
Pozdrawiam -Gienia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 24 lis 2016, o 00:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Jak dla mnie nie jest za słodkie. Przełożone kwaskowatymi powidłami jest mniam. ;:108 ;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
any57
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 24 lis 2016, o 09:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3070
Skąd: ŚLĄSK

 ---
Tak jest Asiu!
Jest taki "jak trza" ;:333

_________________
Andrzej zaprasza moje wątki
aktualny Hacjenda Anego - bardziej różana


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 24 lis 2016, o 23:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Witaj Any :wit Rozumiem,że piernik wypróbowany skoro zachwalasz ;:108
Ja jestem mile zaskoczona,że w necie mamy takie pyszności ;:215
Pozdrawiam :wit

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 5 gru 2016, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Przypadkiem zrobiłam pasztet z fasoli ,a że był wychwalany i była prośba o przepis to migusiem go zapisuję,bo zapomnę.Niestety był robiony"na oko"więc ...dokładności nie będzie ;:108
Pasztet z fasoli
Ok 35dkg fasoli -namoczyć np. na noc fasolę ,zalewając chłodną wodą z dodatkiem kminku-szczypta-1/4-1/3 łyżeczki.Woda ma pokryć fasolę ponad ok 3cm wyżej ;:131
Następnego dnia odlać wodę,można wypłukać kminek jak ktoś nie lubi.Zalać letnią wodą ok 2-3cm nad fasolę i doprowadzić na większym ogniu do zagotowania.Odkryć pokrywkę i gotować ok 5min,aby mniej potem"gazowała"-kminek spełnia taką samą rolę).Zdjąć ew pianę ,przykryć i gotować ok 40-45min na delikatnym ogniu,aby tylko "pyrkało".
Sprawdzić czy fasola jest miękka ,posolić i pogotować kilka min.Ostudzić,zlać wodę,zmielić lub zmiksować.
Pęczek włoszczyzny obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej,a pora pokroić,podobnie cebulę.
Na oleju z dodatkiem masła obsmażyć krótko warzywa na większym ogniu,mieszając,dokroić 2-3 ząbki czosnku.Dodać kostkę rosołową (lub swoją vegetę i sól),paprykę chili.Podlać wodą(na oko 2-3 łyżki) i pod przykryciem podusić ok 5minna mniejszym ogniu.
Do miksera( lub maszynki do mielenia )wsypać (na oko)dobre pół szklanki siemienia lnianego i tyle samo słonecznika-rozdrobnić.
Dodać włoszczyznę i zmiksować.Dosypać fasolę i słoik suszonych pomidorów razem z oliwą(Biedronkowy).Ja lubię ostrą kuchnię więc dałam malutką papryczkę habanero-zmiksować,ale nie musi być na gładką masę.
(Nic więcej nie dodałam bo zabrakło mi miejsca w mikserze i ciężko się wszystko miksowało,ale miałam w planie dodać jako spoiwo płatki owsiane i otręby orkiszowe-oczywiście na oko z pół szkl).
Blaszkę natłuściłam,obsypałam dno i boki suszonymi pomidorami z bazylią.Pasztet polałam odrobiną oliwy i zapiekłam.
Sosik czosnkowy i swojski chlebuś z ziarnami i żurawiną dopełnił boski smak ;:215 :uszy

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 14 sty 2017, o 19:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
http://www.jadlonomia.com/przepisy/bocz ... -zurawina/
Znalazłam,zaintrygowały mnie boczniaki w takiej wersji więc....zrobiłam :tan

Fotorelacja po degustacji :wit

Teraz biorę się za gołąbki jarskie... ;:224 może w takiej wersji ;:224 http://gotujmy.pl/golabki-jarskie,przep ... 54677.html

Jestem ciekawa waszych przepisów na gołąbki jarskie,piszcie :wit :wit

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asma
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 18 sty 2017, o 23:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7745
Skąd: Gdynia

 ---
Nikt nie zagląda ze zrozumiałych powodów ;:131
Zapisuję dla pamięci bo danie przypadkowe,a smaczniusie ;:333
Przypadkowe końcówki z lodówki:
Leczo słodko kwaśne-pycha
Wcześniej macerowaną pierś z kurczaka ,pokrojona w paski lub kostkę obsmażyć na silnym ogniu na lekko rumiano.
Dodać pokrojone w drobną kostką dwie mniejsze cukinie-przesmażyć kilka min mieszając.
Wkroić niemal taką samą ilość pokrojonych drobno ogórków kiszonych,przesmażyć,
Dodać pokrojone 3 ząbki czosnku,trochę ostrej papryczki,ugotowany ryż.chwilkę przemieszać na ogniu.
Dolać sporo sosu słodko-kwaśnego-ja dałam Vifon sos chili słodki.Gotowe
;:333

_________________
Przekaż swój 1% mojej córce Alicji
Ogród...cz.4
Od marzenia do spełnienia
Mniam,mniam ;) cz.2 Dietki i wygibasy cz.2

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aguss85
 Tytuł: Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
PostNapisane: 19 sty 2017, o 00:04 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2987
Skąd: okolice Wrocławia, gmina Długołęka

 więcej niż 1
Ja zaglądam od dawna, tylko czytam i nie piszę :D kurczaczek z ogórkami kiszonymi brzmi bardzo ciekawie i jestem gotowa spróbować ;:137

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
Fioletowy ogród i potager z aniołkiem

Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 1072 ]  Idź do strony nr...        1 ... 73, 74, 75, 76, 77  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Osmunda i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *