Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jestem tu nowy i z tego co widzę jest tutaj nie tylko ciekawie ale i smacznie.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Melduję swoją obecność w kolejnej, części pyszności Asi !
Asiu !!
Asiu !!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witam drogich gości i zachęcam do wrzucania swoich ulubionych przepisów-chętnie wprowadzam nowe potrawy do swojego menu
U mnie niezmordowana zupa z cukinii
U mnie niezmordowana zupa z cukinii
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
A ja z kolei ciągle nie mogę "zerwać" z dyniowymi ! A dyniowa a la grochówka ! !!!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Poproszę przepis-może przekonam się do dyni
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Proszę bardzo :
Jeżeli chodzi o dyniową "grochówkę" robisz wszystko to samo co w przypadku tej prawdziwej (robiłam na wywarze z boczku wędzonego), tyle, że zamiast grochu dajesz kawałki dyni (sporo! ale trzeba pamiętać, że dosyć szybko się rozgotowuje ) lub jak w moim wypadku, mus z dyni, który zrobiłam z "nadwyżek" i zagotowałam w poręczne słoiki . Po doprowadzeniu warzyw do miękkości całość należy zmiksować. Jak już ktoś wspominał (chyba w wątku "potrawy z dyni") wygląda na to, że smak grochówki nadaje zupie spora ilość majeranku . Kolor do złudzenia przypomina tą prawdziwą. Oczywiście (?) podaję ją z grzankami i natką pietruszki.
Zupa ta ma sporo zalet: można ją zrobić znacznie szybciej niż prawdziwą, jest z pewnością mniej kaloryczna, równie smaczna i nie ma po niej efektów ....ubocznych .
Inne zupy "dyniowe" znajdziesz właśnie w wymienionym już wcześniej wątku "Potrawy z dyni".
Ja preferuję te nie na słodko .
I do nich pod koniec gotowania proponuję dodawać dobry serek topiony, który (oprócz kalorii ) nadaje im "aksamitności" ! I .... grzaneczki ! A co będziemy sobie żałować ?!
Jeżeli chodzi o dyniową "grochówkę" robisz wszystko to samo co w przypadku tej prawdziwej (robiłam na wywarze z boczku wędzonego), tyle, że zamiast grochu dajesz kawałki dyni (sporo! ale trzeba pamiętać, że dosyć szybko się rozgotowuje ) lub jak w moim wypadku, mus z dyni, który zrobiłam z "nadwyżek" i zagotowałam w poręczne słoiki . Po doprowadzeniu warzyw do miękkości całość należy zmiksować. Jak już ktoś wspominał (chyba w wątku "potrawy z dyni") wygląda na to, że smak grochówki nadaje zupie spora ilość majeranku . Kolor do złudzenia przypomina tą prawdziwą. Oczywiście (?) podaję ją z grzankami i natką pietruszki.
Zupa ta ma sporo zalet: można ją zrobić znacznie szybciej niż prawdziwą, jest z pewnością mniej kaloryczna, równie smaczna i nie ma po niej efektów ....ubocznych .
Inne zupy "dyniowe" znajdziesz właśnie w wymienionym już wcześniej wątku "Potrawy z dyni".
Ja preferuję te nie na słodko .
I do nich pod koniec gotowania proponuję dodawać dobry serek topiony, który (oprócz kalorii ) nadaje im "aksamitności" ! I .... grzaneczki ! A co będziemy sobie żałować ?!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 33424
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bytom
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ja jutro będę robić porzeczkowca .Ciekawe czy biesiadnikom zasmakuje.Ja tak anonimowo kursuję po wątkach kulinarnych
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witajcie:)
Ciekawy przepis Może w końcu zjem"grochówkę"
Jakuch-napisz jak Wam smakowało-nie żałuj dżemu;)
Ciekawy przepis Może w końcu zjem"grochówkę"
Jakuch-napisz jak Wam smakowało-nie żałuj dżemu;)
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
A znajdę gdzieś przepisy na fajne pasty kanapkowe. Takie sprawdzone.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
przepis na pastę z fasoli-mniam
1.ok 25dkg fasoli-wsypać trochę kminku i zalać na noc zimną wodą.
2.Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie do miękkości,posolić i chwilkę pogotować,odcedzić.
3.Rozgrzać dowolny tłuszcz(teraz stopiłam kawałek słoniny drobno pokrojonej)przesmażyć 3 spore ,rozdrobnione cebule.Posolić,popieprzyć,dodać 2łyżki koncentr .pomidor.-przesmażyć parę min.Dodać fasolę,wymieszać, doprawić ulubionymi przyprawami(tym razem sól i pieprz).
4.Lekko przestudzoną fasolę zmiksować lub przemielić w maszynce z dwoma sporymi ząbkami czosnku
SMACZNEGO
pasta z fasoli
usmażyć pieczarki z cebulą,doprawić solą,pieprzem,zmiksować z ugotowaną fasolą,z czosnkiem-
-nie podoba mi się kolor(szary,bez wyrazu)
smak pycha, kolor można poprawić np kurkumą
pasta z pieczarek i serka topionego
usmażyć pieczarki z cebulą-drobno posiekane
doprawić solą i pieprzem
wrzucić 2 serki topione -rozpuścić- przełożyć do miseczki,ostudzić
GOTOWE:)
PASTA Z MAKRELI
makrelę wędzoną obrać z ości i skóry
dodać 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
lekko posolić i posypać pieprzem
dodać 2łyżeczki majonezu i 2łyżeczki koncentr.pomidor.
delikatnie wymieszać-pyszotka
pasta z tuńczyka
tuńczyka w oleju rozdrobnić widelcem
dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny-mniam
pasta z twarożku
ok 20dkg twarogu rozdrobnić widelcem
lekko posolić,posypać pieprzem
dodać w równych proporcjach -po ok 2 łyżeczki majonez i koncentr.pomidor.
wymieszać i gotowe:)
tu masz spis w cz.1 -poczytaj,jest jeszcze pasta z łososia...
1.ok 25dkg fasoli-wsypać trochę kminku i zalać na noc zimną wodą.
2.Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie do miękkości,posolić i chwilkę pogotować,odcedzić.
3.Rozgrzać dowolny tłuszcz(teraz stopiłam kawałek słoniny drobno pokrojonej)przesmażyć 3 spore ,rozdrobnione cebule.Posolić,popieprzyć,dodać 2łyżki koncentr .pomidor.-przesmażyć parę min.Dodać fasolę,wymieszać, doprawić ulubionymi przyprawami(tym razem sól i pieprz).
4.Lekko przestudzoną fasolę zmiksować lub przemielić w maszynce z dwoma sporymi ząbkami czosnku
SMACZNEGO
pasta z fasoli
usmażyć pieczarki z cebulą,doprawić solą,pieprzem,zmiksować z ugotowaną fasolą,z czosnkiem-
-nie podoba mi się kolor(szary,bez wyrazu)
smak pycha, kolor można poprawić np kurkumą
pasta z pieczarek i serka topionego
usmażyć pieczarki z cebulą-drobno posiekane
doprawić solą i pieprzem
wrzucić 2 serki topione -rozpuścić- przełożyć do miseczki,ostudzić
GOTOWE:)
PASTA Z MAKRELI
makrelę wędzoną obrać z ości i skóry
dodać 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
lekko posolić i posypać pieprzem
dodać 2łyżeczki majonezu i 2łyżeczki koncentr.pomidor.
delikatnie wymieszać-pyszotka
pasta z tuńczyka
tuńczyka w oleju rozdrobnić widelcem
dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny-mniam
pasta z twarożku
ok 20dkg twarogu rozdrobnić widelcem
lekko posolić,posypać pieprzem
dodać w równych proporcjach -po ok 2 łyżeczki majonez i koncentr.pomidor.
wymieszać i gotowe:)
tu masz spis w cz.1 -poczytaj,jest jeszcze pasta z łososia...
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dzięki wypróbuje w najbliższym czasie. A z mięcha coś znacie
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jest przepis na pasztetową i kiełbaskę -w słoiki-super.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Myślałem raczej o jakiejś paście np. z wędzonego kurczaka.