Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu!
Pyszny masz ten wątek a kwiatowy bajeczny, czekam na lato bo chcę pooglądać te lilie "na żywo". Na razie będę tu od Ciebie i Twoich gości łapać pomysły kulinarne Chciałam napisać więcej, ale pewnie w tym dziale nie mogę, więc pozwolę sobie zajrzeć w gości do Twojego ogrodu.
Pyszny masz ten wątek a kwiatowy bajeczny, czekam na lato bo chcę pooglądać te lilie "na żywo". Na razie będę tu od Ciebie i Twoich gości łapać pomysły kulinarne Chciałam napisać więcej, ale pewnie w tym dziale nie mogę, więc pozwolę sobie zajrzeć w gości do Twojego ogrodu.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziękuję
Przekąska zrobiona?Zdążyłaś zrobić fotkę?
Ja idę jednak zrobić swoją brakuje wiórków,ale co tam,dam więcej sezamu
Przekąska zrobiona?Zdążyłaś zrobić fotkę?
Ja idę jednak zrobić swoją brakuje wiórków,ale co tam,dam więcej sezamu
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jeszcze nie, czekam do wieczora (jak mała śpi nie muszę mieć oczu dookoła głowy ). Też odrobinę zmodyfikuję, dodam do rodzynek żurawinę i razem odmierzę pół szklanki.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Dziewczyny jeszcze jedna moja sugestia odnośnie przekąski musli. Jak sobie odmierzyłam produkty, to są w sumie 2 szklanki suchych nasion. Wydało mi się, że 1 łyżka masła to za mało,więc dałam dwie duże łyżki. Efekt dużo lepszy niż te co jadłam u znajomej . Są chrupiące, ale nie są zbyt sypkie. Taka zwarta konsystencja bardziej mi odpowiada i dla oka i dla podniebienia. Dopasujcie sobie w zależności jakie bardziej lubicie.
Asiu ja nie przygniatałam ,tylko łyżką ugniotłam. Daj znać jak Ci smakują po ostygnięciu. Moje zrobiły furorę wśród degustujących gości i domowników również .
Asiu ja nie przygniatałam ,tylko łyżką ugniotłam. Daj znać jak Ci smakują po ostygnięciu. Moje zrobiły furorę wśród degustujących gości i domowników również .
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Teresko-pyszne bez dwóch zdań,a przygnieść by się przydało,skoro się kruszy-skleiłoby się .
Kolejna porcja będzie zmodyfikowana-mniej miodu ew na rzecz masła,mniej rodzynek na rzecz żurawiny
Zrobiłam potrójną porcję-wyszła duża blacha z piekarnika
Kolejna porcja będzie zmodyfikowana-mniej miodu ew na rzecz masła,mniej rodzynek na rzecz żurawiny
Zrobiłam potrójną porcję-wyszła duża blacha z piekarnika
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Może posiekaną suszoną śliwkę?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Też można myślałam o moreli susz O czyms mniej słodkim,raczej kwaskowatym
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Musli musiałam pokroić i zamrozić bo dla wszystkich było za słodkie.
Rozpuszczam kostkę masła,daję wiórki i po kawałku z zamrożonej części.Tak lepiej schodzi.
Polecam danie z brokuła podejrzane w biegu chyba na fb.
Kulki z brokuła-przekąska,drugie danie,drugie śniadanie itd
Średni brokuł ugotować al'dente,przesiekać po odcedzeniu.
Dodać przyprawy-sól,pieprz,3/4 szkl bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych,rozmącone jajo,starty ser.
Zgniatając w dłoniach uformować kulki ,piec w nagrzanym piekarniku ok 20min
Warzywka na grilla
Marynata:olej/oliwa,sporo czosnku,pieprz,papryka wędzona w proszku,wszystkie zioła /przyprawy.
Dałam co miałam-cukinia,cebula,papryka-wymieszać,odstawić,piec na tackach-można jeść sote lub z dodatkiem sosu
Sernik śnieżny puch z fb
Ser biały 50 dag - użyłam twaróg sernikowy President, 3 łyżki cukru pudru, 2 śnieżki, 1 szkl mleka, 2 galaretki o dowolnym smaku - użyłam cytrynowe..., 1/2 l wrzącej wody, herbatniki
Dno formy 24 x 24 cm wyłożyłam herbatnikami - użyłam 14 szt. Ser mikserem na wolnych obrotach wymieszałam z cukrem pudrem. Śnieżki ubiłam mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką zimnego mleka - ubijałam ok 5 min. Sztywny krem połączyłam ze serem. Następnie do masy serowej zaczęłam partiami wlewać zimną płynną galaretkę, którą wcześniej rozpuściłam w 1/2 l wrzącej wody. Gotową puszystą masę przełożyłam do formy z herbatnikami. Wyrównałam wierzch. Posypałam zimną posypką kokosową. Schłodziłam kilka godzin w lodówce
Posypka
6 łyżek wiórek kokosowych, łyżka masła, 2 łyżeczki cukru
W rondelku rozpuściłam masło. Dodałam wiórki i cukier. Smażyłam na małym ogniu ciągle mieszajac do ładnego zezłocenia
Goście chwalili
Rozpuszczam kostkę masła,daję wiórki i po kawałku z zamrożonej części.Tak lepiej schodzi.
Polecam danie z brokuła podejrzane w biegu chyba na fb.
Kulki z brokuła-przekąska,drugie danie,drugie śniadanie itd
Średni brokuł ugotować al'dente,przesiekać po odcedzeniu.
Dodać przyprawy-sól,pieprz,3/4 szkl bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych,rozmącone jajo,starty ser.
Zgniatając w dłoniach uformować kulki ,piec w nagrzanym piekarniku ok 20min
Warzywka na grilla
Marynata:olej/oliwa,sporo czosnku,pieprz,papryka wędzona w proszku,wszystkie zioła /przyprawy.
Dałam co miałam-cukinia,cebula,papryka-wymieszać,odstawić,piec na tackach-można jeść sote lub z dodatkiem sosu
Sernik śnieżny puch z fb
Ser biały 50 dag - użyłam twaróg sernikowy President, 3 łyżki cukru pudru, 2 śnieżki, 1 szkl mleka, 2 galaretki o dowolnym smaku - użyłam cytrynowe..., 1/2 l wrzącej wody, herbatniki
Dno formy 24 x 24 cm wyłożyłam herbatnikami - użyłam 14 szt. Ser mikserem na wolnych obrotach wymieszałam z cukrem pudrem. Śnieżki ubiłam mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką zimnego mleka - ubijałam ok 5 min. Sztywny krem połączyłam ze serem. Następnie do masy serowej zaczęłam partiami wlewać zimną płynną galaretkę, którą wcześniej rozpuściłam w 1/2 l wrzącej wody. Gotową puszystą masę przełożyłam do formy z herbatnikami. Wyrównałam wierzch. Posypałam zimną posypką kokosową. Schłodziłam kilka godzin w lodówce
Posypka
6 łyżek wiórek kokosowych, łyżka masła, 2 łyżeczki cukru
W rondelku rozpuściłam masło. Dodałam wiórki i cukier. Smażyłam na małym ogniu ciągle mieszajac do ładnego zezłocenia
Goście chwalili
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
O to jak taką recenzje od takich gości zebrały, to koniecznie muszę wypróbować! Kulki z brokuła bardzo w moim guście, chyba w weekend upieczemy, a że grill będzie na 100% to i warzywka przygotuję
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Od 5.30 jestem na nogach,a dokładniej w garach
Jeszcze devolaye dochodzą i KONIEC UFFFF
Jeszcze devolaye dochodzą i KONIEC UFFFF
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
CIASTO ORZECHOWE
SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy
DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru
WYKONANIE:
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.
1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min
2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz
Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.
Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.
BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.
POWODZENIA:))[/b
SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy
DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru
WYKONANIE:
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.
1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min
2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz
Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.
Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.
BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.
POWODZENIA:))[/b
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Mam szparagi ,ale nie mam doświadczenia w ich przyrządzaniu więc wklejam ciekawy przepis do wypróbowania
Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem.
Dziś szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.
zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.
Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak postanowiłam spróbować bez obgotowywania.
Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku.
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.
Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem.
Dziś szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.
zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.
Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak postanowiłam spróbować bez obgotowywania.
Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku.
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.