Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 868 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62  
Autor Wiadomość
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 17 wrz 2016, o 21:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2601
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Obiecałam Wam kiedyś ten przepis, jest to moja, udoskonalona przez lata wersja prawdziwej Lutenicy z Bałkanów.
Pewne rzeczy musiałam zastąpić innymi ( m. in. piekarnik zamiast pieca opalanego drzewem) aby można było jej smak odtworzyć na naszej polskiej ziemi i w warunkach zbliżonych do tych, które mamy .
Nie jest to przepis tak łatwy ja Adżika ale warto go wypróbować.
Macedońska Lutenica:
składniki:
30% papryki czerwonej najlepsza jest tzw pomidorowa, czyli to co większość z nas uprawia na swoich działkach.
20% bakłażana
40% pomidorów czerwonych najlepiej z mięsistych odmian czerwonych, ale ja daje wszystkie łącznie z kolorowymi.
10% stanowi cebula, marchew i ostra papryczka ( ilość tej ostatniej zależy od ostrości, którą chcemy uzyskać)
czosnek ile kto lubi ( może być ale nie musi)
Przyprawy na 6 litrowy gar, jaki ja robię:
5 płaskich łyżek soli)
2 łyżeczki cukru ( nie jest wymagany, wszystko zależy od słodkości pomidorów i naszych smaków)
3 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia warzyw
1,5 płaskiej łyżki czubrycy, czyli cząbru górskiego w czystej postaci, lub 3 łyżki w postaci mieszanek. Z mieszanek najlepsza jest czubryca biała i czubryca czerwona (z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pietruszki i cebulki, czasem suszonych pomidorów, soli, bazylii, tymianku), najmniej mi pasuje czubryca zielona.
Z pomidorów robię przecier, czyli duszę chwilkę aż się rozpaćkają, odcedzam, odlany sok wstawiam do odparowania, reszte przecieram przez sito.
Skórki i pestki z sita wrzucam w odparowujący się płyn i redukuje go znacznie. Gdy osiąga upragniona konsystencję znów przecieram i dodaję do pulpy uzyskanej poprzednio. Te wygotowane skórki i pestki dają przecier znacznie słodszy niż poprzedni i dlatego czasami w ogóle Lutenicy nie słodzę.
Pozostałe warzywa poza marchwią i 1 szt cebuli) czyli bakłażan , paprykę, cebulę i czosnek kroję na pół, obieram i wstawiam do piekarnika na 150 stopni C i piekę do miękkości.
Najszybciej upiecze się bakłażan, potem papryka a na końcu cebula i czosnek. Wszystko zdejmuje z blach i wrzucam do dużego gara pod szczelną pokrywkę.
Za jakiś czas, lub na drugi dzień (jak mi się często zdarza) trzeba te warzywa posiekać ( niektórzy mielą w maszynce ale mnie lepiej smakują siekane), po uprzednim zdjęciu skóry z papryki.
Miąższ z bakłażana wybieramy łyżeczką i nawet siekać go nie trzeba bo się fajnie rozpada.
W garnku z grubym dnem na oleju trzeba zeszklić pozostawiona posiekana cebulę i do niej wrzucić marchew w słupkach. Podsmażyć do uzyskania słodkiego smaku i odpowiedniej twardości marchwi, która powinna być troche miękka i troche chrupka.
Zalać przecierem, wrzucić siekane warzywa i dusić jeszcze 1-3 godzin w zależności pod konsystencji jaka chcemy uzyskać.
Ja nie duszę nigdy więcej niż 1,5 godziny i jest ok. Można nakładać gorące do słoików i odwracać do góry dnem, można pasteryzować, jak kto woli i lubi.
U mnie o ten sos są w domu bijatyki. O ile pozostałe zagrzewają miejsce w kredensie w piwnicy, to ten znika bez śladu. ;:202
Zrobiłam w tym roku 24 słoiki łagodnego i 23 słoiki pikantnego. Następna porcja będzie mega ostra, tylko tak mogę zapewnić sobie, że coś spróbuję ;:224
Chciałam wstawić zdjęcia ale Garnek odmawia mi współpracy, więc musi wystarczyć przepis pisany.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 00:06 
Offline
200p
200p
Postów: 335

 1 szt.
whitedame, przepis wygląda apetycznie.
Mam tylko jedno pytanie: podajesz ilości przypraw na 6-litrowy gar, ale podstawowe składniki w procentach. Czy np. te 5 łyżek soli to na 6 kg podstawowych składników czy na 10 kg? Ja poprosiłabym o podanie ile na ten 6-litrowy gar potrzeba pomidorów, czyli tych 40%, pozostałe ilości łatwo będzie wyliczyć. Czy te 40% na 6-litrowy gar to 2 kg?3 kg? 5 kg?


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 06:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2601
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Orlik755 w ten 6 litrowy gar wchodzi plus minus 10 kg warzyw surowych. Procentowe proporcje dostałam u źródła, czyli w Macedonii.
Wiadomo, że jeśli je zaburzymy uzyskamy trochę inny smak ( może wcale nie gorszy).
Weź pod uwagę, że warzywa po upieczeniu wypuszczą sok i będą o tyle lżejsze. Pomidor też podczas redukowania straci na wadze.
Ostateczne duszenie skoncentruje sos. Przyprawy dodaję pod koniec i dlatego podałam ich ilość na 6 litrowy gar.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
aria
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 07:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3334

 ---
rosa13 napisał(a):
ullak napisał(a):
Ocet jabłkowy robiony dowolną metodą składa się głównie z wody. Obecność innych składników jest śladowa. O dobroczynnie działanie podejrzewa się "matkę", która zawiera probiotyki i dobroczynne bakterie.

ullak napisz proszę coś więcej o tej matce, czy ona powstaje na drugim etapie fermentacji? Czytałam, że można ja przechować ale jak to już nie znalazłam... rozumiem, że potem wkłada się ją do nowego octu i przypuszczam, że też przy drugiej fermentacji.
Nastawiłam ocet po raz pierwszy, mieszam kilka razy dziennie, nieprzyjemny zapach zniknął, zaczyna pachnieć octowo więc chyba się uda. :heja

Nie ma żadnego drugiego etapu fermentacji octowej. Jak masz matkę, wkładasz ją delikatnie do soku, najlepiej na wierzch i zostawiasz w spokoju, żadnego mieszania. Matka musi rozrosnąć się na wierzchu i każdy ruch odrywa ją od ścianek naczynia. Jak zatonie, znowu trzeba czekać na jej rozrośnięcie się i tracimy czas i zagrożona jest prawidłowa fermentacja. Dobrze rozrośnięta matka ma grubość nawet kilku cm i kolor taki, jak sok na którym żyje. Zawsze przechowujemy ją zalaną octem, by nie wyschła.


Góra   
  Zobacz profil      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 15:09 
Offline
200p
200p
Postów: 335

 1 szt.
Whitedame bardzo dziękuję za odpowiedź, już wiem o co biega. Pewnie jeszcze w tym tygodniu zabiorę się za lutenicę.
A gdzie jest Twój przepis na adżikę, o którym pisze Beata?


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 15:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2601
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
orlik755 W tym wątku, na 51 stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... d%C5%BCika

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 19:47 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 173

 więcej niż 1
aria napisał(a):
Nie ma żadnego drugiego etapu fermentacji octowej. Jak masz matkę, wkładasz ją delikatnie do soku, najlepiej na wierzch i zostawiasz w spokoju, żadnego mieszania.

Miałam na myśli czas, kiedy po odcedzeniu jabłek zostawiamy ocet bez mieszania. Robię po raz pierwszy więc wolę dopytać bardziej doświadczonych "occiarzy" :wink:
Bardzo dziękuję, teraz jestem nieco mądrzejsza w tym temacie.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 21:06 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1315
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
malgoska141 napisał(a):
Robiłam dziś tą sałatkę z marchewki bardzo dobra musze dorobic więcej.Znajomi już przepis wzieli.

Z którego przepisu robiłaś?Proszę podaj mi ;:196

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 21:45 
Offline
200p
200p
Postów: 335

 1 szt.
Whitedame, dziękuję! zaraz kopiuję. Może bym i sama znalazła ale strasznie jestem ostatnio zaganiana.
Szkoda, że zaniechany został spis treści, tzn. dalszego ciągu cz.2.
Ja dziś z garów nie wyłażę, pieczone dynie, cd. kandyzowania kostek dyni, dżem pomarańczowo-dyniowy, w końcu słoików mi zabrakło. Jutro muszę dokupić. No i jeszcze wieczorny najazd Hunów (tj. pomidoro-dyniożerców), wyszabrowali mi cały zapas pomidorów, to co wisi jeszcze na działce to zielenina, a uparłam się na lutenicę i adżikę, a więc muszę pojutrze udać się na ryneczek, gdzie, poza handlarzami przemysłówką z giełdy, jeszcze na poboczu można trafić na samochody prosto ze wsi z prawdziwymi gruntowymi pomidorkami.
A myślałam, że 80 krzaków pomidorów zaspokoi moje potrzeby (w sumie 5 osób plus od czasu do czasu darowizna dla przyjaciół)...


Góra   
  Zobacz profil      
 
malgoska141
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 13:41 
Offline
500p
500p
Postów: 536
Skąd: okolice Kańczugi, Podkarpackie

 1 szt.
Tereso ja sałatke robilam z poprzedniej strony podawala Ewao4 link do niej .Bardzo fajna wśród znajomych poszedł już przepis spróbuj napewno posmakuje.

_________________
Kwiatki Małgorzatki
Sprzedam, wymienię


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 30 wrz 2016, o 23:08 
Offline
200p
200p
Postów: 335

 1 szt.
Dziś wreszcie zrobiłam lutenicę. Jest ...pyszna! To za mało powiedziane. Gdy zaczęłam próbować i smakować, to nie mogłam się oderwać. Zrobiłam z połowy porcji, o której pisze whitedame, ale niezupełnie tak samo. Np. nie obierałam bakłażanów przed pieczeniem tylko upiekłam je w całości, po nakłuciu widelcem. Marchew wrzuciłam do maszyny i starłam na wióry, podgotowanych pomidorów nie przecierałam przez sito tylko wrzuciłam do maszyny od przecierów, tylko wytłoki podgotowałam i przetarłam na sicie blenderem. Paprykę upiekłam w całości i potem przecierałam, ale zostało trochę pesteczek. Na przyszłość będę podpiekać paprykę w połówkach, po wybraniu pestek. No i nie dodałam czubrycy, nie mogłam jej dostać ani na moim ani na sąsiednim osiedlu. Trzeba by się było wybrać do centrum, gdzie pełno sklepików z przyprawami i żywnością "eko", ale to dłuższa wyprawa. Dałam zioła toskańskie i trochę cząbru, sól i cukier do smaku, próbowałam w trakcie. Pewnie to nie to, co oryginał, ale dobre.
A poniżej jeszcze ciepłe słoiki, wyszło 7.
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 1 paź 2016, o 18:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2601
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Tak być powinno, przez przypadek powstało wiele smacznych dań a kreatywność w kuchni jest tak samo wskazana jak przy projektowaniu ubrań czy tworzeniu muzyki. Też często zdarza mi się gotować " na winie" ;:224 czyli co się nawinie :;230

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tomw
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 2 paź 2016, o 11:34 
Offline
100p
100p
Postów: 119
Skąd: Okolice Jarosławia, Podkarpacie

 1 szt.
Robiliście kiedyś sok z gruszek? Może uda mi się załatwić owoce odmiany Konferencja i chciałbym zrobić sok, tak jak jabłkowy czyli mielenie i tłoczenie a później pasteryzowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
PostNapisane: 2 paź 2016, o 23:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 550
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
]Robiłam dziś tą sałatkę z marchewki bardzo dobra musze dorobic więcej.Znajomi już przepis wzieli.[/quote]

Tereniu z którego przepisu robiłaś?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 868 ]  Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Osmunda i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *