Owoce nasturcji

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1520
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Owoce nasturcji

Post »

Tworzę nowy wątek, na temat przetwórstwa owoców nasturcji, czyli naszych "polskich kaparów". Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Owoce nasturcji

Post »

Mam przepis z 1999r...z książeczki Pikantne Przetwory...nigdy jednak nie próbowałam robić.

Kapary polskie I
Młode, zielone jędrne nasiona nasturcji,
sól
Nasiona nasturcji opłukać, osuszyć,włożyć do kamiennego garnka, mocno przesypać solą, zostawić na 24 godz. Kilkakrotnie je mieszać, żeby się równo zasoliły, po czym wysypać na sito, osączyć, osuszyć na ściereczce, włożyć do słoiczków, zalać aromatyzowanym octem winnym i trzymać w nim dwa tygodnie.Następnie zlać stary ocet, a kapary zalać świeżym(przegotowanym), szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu.

Kapary polskie II
Młode, zielone,
jędrne nasiona nasturcji,
szklanka wody
szklanka octu winnego
mały kawałek chrzanu
2-3 szalotki
3-4 ziarna pieprzu
gałązka estragonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
ząbek czosnku
pół szklanki soli
ćwierć łyżeczki cukru
Zagotować wodę z solą. Umyte i osuszone nasiona nasturcji włożyć do salaterki, zalać przestudzoną solanką, zostawić na 24 godz. Następnego dnia zagotować ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Nasiona nasturcji wyjąć z solanki, osuszyć na ściereczce, włożyć do małych słoiczków, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć, pasteryzować na sucho.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Owoce nasturcji

Post »

Można też robić kapary z owoców lipy i pączków mniszka.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”