Potpouri

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7899
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni

Potpouri

Post »

Jakie zioła/kwiaty polecacie do stworzenia mieszanki do woreczków potpouri?

Czy ktoś ma jakieś konkretne porady JAK przygotować susz do tego celu? (co ścinać, jak ścinać, czym zabezpieczyć, jak wydobyć jak najwięcej zapachu itd. itp.)

Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
EDITA
500p
500p
Posty: 556
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: woj.lubelskie

Re: Potpouri

Post »

Elementy absorbujące zapach, zapewniające długotrwały aromat potpourri (trociny, wiórki drewna, kłącze tataraku, fasola tonka, mielony cynamon, jagody sumaka, szyszki.
Substancje zapachowe to głównie perfumy i olejki eteryczne.
Wypełniacze - główne składniki potpourri, takie jak suszone kwiaty, zioła, liście, przyprawy
należy skropić utrwalacze wybraną kompozycją zapachową, dodać wypełniacze i elementy dekoracyjne, połączyć przez delikatne wymieszanie wszystkich składników. Świeżo przygotowane potpourri powinno odstać się około dwa miesiące przed użyciem, w szczelnie zamkniętym pojemniku - dzięki temu zapach potpourri będzie trwały i intensywny.
Suszone kwiaty i zioła: lawenda, róża, rozmaryn, mięta, tymianek.
Przyprawy: cynamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, liście laurowe, anyż.
Suszone owoce i inne elementy dekoracyjne: suszone plasterki pomarańczy, cytryny, jabłka, suszone papryczki chilli,
skórki owoców cytrusowych, szyszki sosny.
Szczególnie efektowny wygląd potpourri uzyska dzięki szyszkom sosny, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Świeżo zebrane szyszki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w nagrzanym do ok. 170 st. C piekarniku. Pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach szyszki powinny się otworzyć, a wypływająca z nich żywica nada im blask. Dzięki obróbce szyszki będą zakonserwowane, czyste, otwarte i błyszczące.
Potpourri przechowywać w chłodnym suchym, ciemnym miejscu w szczelnie zamykanych pojemnikach lub woreczkach. Przygotowując i przechowując potpourri należy unikać metalowych naczyń.
Gotowe potpourri umieścić w ozdobnym naczyniu. Do tego nadadzą się kosze plecione z wikliny, bambusa, rattanu, juty (należy pamiętać o wyścieleniu dna koszyka), ozdobne gliniane lub drewniane misy, wielkie szklane słoje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”