Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 8  
Autor Wiadomość
anka22639
 Tytuł: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:19 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
Wątek jest założony dla miłośników grilla w ogrodzie.

Mój sprawdzony przepis to sos zazyki do grilla:
duży ogórek obrany, umyty, potarty na tarce o małych oczkach i odciśnięty na sicie do tego w osobnej miseczce mieszam jogurt bałkański -chyba najgęstszy z dostępnych na rynku trochę soli, czosnku (wg. uznania, pikantności ja zamiast tego dodaję odrobinę przyprawy do zacyków gdyż świeży czosnek jest ciężki na wątrobę i nam szkodzi). Można dodać odrobinę koperku. na koniec wymieszać z ogórkiem i do lodówki. Sos można przygotować dużo wcześniej żeby nie zawracać sobie później głowy.


Sałatka z młodych ziemniaków: -również można zrobić kilka godz.wcześniej

-----Młode ziemniaki ugotować (nie rozgotować) w łupinach jak są małe i młode lub obrać. Ugotowane pokroić w spore kawałki (jak do obiadu).
-----Kilka ogórków kiszonych pokroić w kostkę.
-----SOS: Majonez i jogurt (pół na pół) wymieszać z solą pieprzem i tym co kto lubi czyli koperkiem, szczypiorkiem innym ulubionym ziółkiem na koniec dodać do sosu ogórki i całość do lodówki.
Przed włożeniem mięsa na ruszt do miski z zimnymi ziemniakami wlewam sos mieszam i ...... mniam, mniam

Z moich mądrości:
Zamiast kiełbasy w której jest nie wiadomo co a cena nie zawsze świadczy o jakości lepiej kupić coś z kurczaka np. filet który nie zajmuje dużo miejsca na grillu a cenowo ma się podobnie do dobrej kiełbasy poza tym można zrobić z tego szaszłyki. Bardzo dobra na kilka osób jest również karkówka (na bank nie zawiera MOM) tylko potrzebuje trochę miejsca na grillu więc na wielkie przyjęcia grillowe jest średnia.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anym
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 3 cze 2013, o 21:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5357
Skąd: okolice Grudziadza

 1 szt.
Aniu fajnie że założyłaś ten wątek ;:138 mam trzech mężczyzn w domu uwielbiają dania z grilla :lol:
Jutro poszukam przepis na chlebek z grilla, nie pamiętam ilości składników. Polecam jest pyszny :lol:

_________________
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 4 cze 2013, o 07:31 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1281
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
Wątek na czasie ,będę tu zaglądać :D

_________________
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.


Góra   
  Zobacz profil      
 
anym
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 4 cze 2013, o 09:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5357
Skąd: okolice Grudziadza

 1 szt.
1 bochenek chleba
1 kostka miękkiego masła
1 serek topiony bez dodatków
1 paczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
Chleb kroimy jak na kanapki, ale nie docinamy do końca (ja używam krojonego,smaruje farszem i sklejam kanapki) Składniki farszu miksujemy, smarujemy kanapki sklejamy cały chlebek, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy 15-20 min. Smacznego! :lol:

_________________
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 4 cze 2013, o 10:43 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
Super są też chrupkie grzanki - bagietki:

masło -prawdziwe (82%tłuszczu)
bagietki - jedną małą na osobę lub pół dużej na 2 osoby
zioła (czosnek jak ktoś może lub natka pietruszki lub inne zioła np. prowansalskie)

Masło miksuję z w moim przypadku z ząbkiem świeżego czosnku i odrobiną natki pietruszki przekładam na folię aluminiową lub do jakiegoś pojemnika i do zamrażarki.

Bagietkę nacinam (robię takie kieszonki) co 2-3 cm. i w nie wkładam zamrożone kawałki masła. Całość na grilla lub do piekarnika jak grill jest zajęty na wysoką teperaturę i piekę chwilę do chrupkości skórki. Rewelacja do karkówki, lub zimą do steka ......

Marynata do mięsa:
Przyprawa do mięsa (karkówki, grilla, kurczaka) - ulubiona ważne żeby w składzie na pierwszym miejscu nie było soli, lub ulubione zioła np. prowansalskie.
Olej -odrobina
Przyprawy mieszamy z olejem i mieszamy z mięsem.
Karkówkę marynujemy min 12 godz. kurczak kilka godz.


Jeśli chodzi o "paliwo" do grilla najlepszy jest brykiet bo osiąga wyższą temp. i jak jest rozpalony wystarczy karkówkę po 3 min. z każdej strony i gotowe. Mięso im dłużej na grillu tym bardziej wysuszone i twarde. Do brykietu polecam kupić komin - ja mam zwykły taki za 30 zł z supermarketu i się świetnie sprawdza.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
franus
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 4 cze 2013, o 13:15 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 60
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witam, bardzo ciekawy jest przepis na chlebek z grilla.

_________________
Pozdrawiam Longina.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
limonkaa
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 7 cze 2013, o 05:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1222
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Ja proponuję proste danie z grila , pycha dla mnie . Folia aliminiowa na nią położyć kaszankę którą nacinamy przez całą długość i obkładamy krążkami cebuli, zawijamy i pieczemy na grilu . Spróbujcie , naprawdę warto !!!

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 7 cze 2013, o 06:20 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
limonkaa napisał(a):
Ja proponuję proste danie z grila , pycha dla mnie . Folia aliminiowa na nią położyć kaszankę którą nacinamy przez całą długość i obkładamy krążkami cebuli, zawijamy i pieczemy na grilu . Spróbujcie , naprawdę warto !!!


Dodałabym jeszcze sporo majeranku :D

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
majkamaj
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 7 cze 2013, o 06:25 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12
Skąd: mazowieckie wschodnie

 1 szt.
Fajny wątek.

_________________
Pozdrawiam, Marzanna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
limonkaa
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 7 cze 2013, o 07:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1222
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Na pewno spróbuję z majerankiem , każda podpowiedz mile widziana .....

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 7 cze 2013, o 07:22 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
Co do kaszanki: kaszanka i kaszanka na grilla to nie to samo ta na grilla jest chudsza i lepsza jakościowo więc polecam dołożyć parę groszy do jej zakupu.


Orzeźwiająca sałatka z ryżem:

1op. paluszków surimi (krabowe) - zawsze mam w zamrażarce takie ok 200g
1 woreczek ugotowanego zimnego ryżu
1 średni świeży ogórek
pół puszki kukurydzy
1-2 łyżki majonezu

Paluszki wyjmuję z zamrażarki i opakowania (ale zostawiam folię na pojedynczych paluszkach) i zalewam wrzątkiem <podobno w ciąży surowych nie można więc tak na razie robię> dalej sparzone wyjmuję z folii i kroję w 2cm kostkę.

Kroimy ogórka w taką samą kostkę dodaję paluszki, ryż, kukurydzę, doprawiam solą i pieprzem i dodaję troszkę majonezu tak żeby składniki się skleiły a nie utopiły w majonezie (nie jestem zwolenniczką tony majonezu w sałatkach ale rzecz gustu), ja czasami jak mam dodaję świeży szczypiorek. Wszystko do lodówki i zanim dojdzie mięso na grillu świeża sałatka schodzi....

Proporcje sałatki można zwiększać i zmieniać wg. upodobania jest idealna w upalne dni.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 10 cze 2013, o 10:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 7325
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
anka 22639.Wybieram się na działkę a pogoda niepewna!Postanowiłem zrobić grilla w domu przed wyjściem.Czekając na mięso przeglądałem forum-winorośle i ... i trafiłem na twój wątek.Dzięki.Może wreszcie będą jakieś wypróbowane przepisy od forumowiczów.Teraz już czas mnie goni ale coś potem podrzucę.A oto efekty dzisiejszego zakręcenia.

Obrazek
Obrazek Obrazek

To cudo kupiłem rok temu w jakimś markecie za pół ceny-niecałe 30 zł.To co stoi w szklance to domowy pszeniczniak o zaw alk. ok.1,5% z wędzonego dębem słodu.Pasuje jak ulał!Pozdrawiam.


Góra   
  Zobacz profil      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 10 cze 2013, o 11:53 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1
kaLo grill rewelacja jeszcze takiego cuda nie widziałam :) Jeśli chodzi o alkoch. to jak na razie dla mnie marzenie bo czekam na ;:86 ale uwielbiam np. piwka własnej przeróbki: oranżadka - taka jak dla dzieci cytrynowa do kufla 2-3 łyżki wody wymieszam i zalewam jakimś piwem nie koniecznie markowym i drogim i mam to samo co drogie piwa smakowe a za całkiem nieduże pieniądze.

Ja np. uwielbiam malibu własnej roboty czyli:

Składniki:
200g wiórek kokosowych
250ml spirytusu (ja użyłam 500ml wódki)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1puszka mleczko kokosowe (czasami nie dodawałam)
cukier -wg uznania
słoik z nakrętką

Wiórki zalewam spirytusem i trzymam w słoiku kilka -kilkanaście dni. Później zlewam alkohol do głębokiej miski dodaję mleka i mieszam mikserem na wolnych obrotach i do tego dodaję trochę cukru do smaku i przelewam do butelek.
Butelki idą do lodówki jak przychodzą goście to 2 kostki lodu do kieliszka i zalewam tym....

A wiórki kokosowe po namaczaniu w spirytusie daję do tortu PYCHA!!! A jak akurat nic nie piekę wiórki to do woreczka i do zamrażarki - po wyciągnięciu nie tracą nic a nic na jakości.

Już tak dawno tego boskiego napoju nie robiłam ..... ale jest przepyszne zwłaszcza dla kobiet.

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla
PostNapisane: 12 cze 2013, o 13:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 7325
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Witam i podaję prosty przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej,którą trzeba oczyścić z błon i pokroić na odpowiednie kawałki,jabłka i cebulę pokroić w ósemki,nabić na szpadki na przemian, skropić oliwą lub roztopionym masłem,posypać pieprzem i majerankiem ,grillować, posolić na sam koniec.
Jeżeli zostaną jakieś małe kawałeczki wątróbki to na niewielkiej ilości masła podgrzać aby się ścięła, doprawić mocno chili.Śliwki suszone wędzone bez pestek namoczyć godzinę w b. mocnej aromatycznej herbacie i nadziewać niewielką ilością przygotowanej wątróbki,owijać w cienkie plastry surowego wędzonego boczku,zapiekać na tacce.Smacznego.
Jeszcze jedno zdjęcie zachęcające do kupna takiego grilla:


Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 102 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 8  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *