Artur tylko ten dżem by musiał być lekko słodki. i tylko truskawkowy /innego jakoś nie toleruje.
Można kłaść jeszcze śledzia z octu i na to ogórek /w kwestii tego razowca ze smalcem lub musztardę /polecam Rosyjską ,bo Francuska ciut przy ostra.
No to się uspokoiłam w kwestii avokado
Adminie,ja nie neguję cudzych upodobań kulinarnych i smaków.Niech sobie każdy je co lubi,i trawę i mydło.
Chciałam się tylko grzecznie dowiedzieć jaki jest rzeczywisty smak avocado i czego można się po tym owocu spodziewać.
Zachęcam wszystkich FORUMOWICZÓW,
do podzielenia się w tym wątku przepisami z wykorzystaniem niedrogiej, pysznej i zdrowej, świeżej, polskiej kapusty kiszonej, najlepiej przyrządzonej domowym sposobem.
Dla mnie kapusta kiszona przyrządzona na różne sposoby, zawsze delikatna i smaczna, jest "smakołykiem", któremu nie mogę się oprzeć.
Wykorzystuję ją wszechstronnie, przyrządzając:
* wspaniałe i aromatyczne surówki,
* sałatki,
* zupy,
* dania jednogarnkowe i dania główne,
* a także - wytrawne wypieki.
We wszelkich potrawach wzbogacam najrozmaitszymi dodatkami, np.:
* owocami (w szczególności: jabłka, gruszki, ananasy, żurawina, awokado, orzechy);
* warzywami (marchew, cebula w różnych odmianach, por, seler - także w różnych odmianach, papryka, buraczki ćwikłowe),
* grzybami,
* świeżymi i suszonymi ziołami,
* przyprawami korzennymi,
* mięskiem,
* bardzo aromatycznym i esencjonalnym bulionem,
* płynami z dodatkiem %% (białe i czerwone wino, cydr, winiak),
* i zawsze, obowiązkowo, szczyptą cukru i kroplą miodu z polskiej, dobrej i uczciwej pasieki oraz kminkiem i olejem rzepakowym lub z rydzyka.
I dużo można by było jeszcze pisać o zaletach i właściwościach prozdrowotnych naszej, polskiej kapusty kiszonej . Za najważniejsze z nich uważam te, że jest:
* niskokaloryczna,
* niedroga,
* smaczna,
* dostępna praktycznie przez cały rok.
A ponadto:
* reguluje wspaniale pracę naszej wątroby i jelit,
* dostarcza organizmowi naturalnej witaminy C i wielu substancji mineralnych.