Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 532 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  
Autor Wiadomość
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 11:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
96. KOTLETY JAJECZNE

Obrazek

Obrazek

10 jajek ugotowanych na twardo
2 jaja surowe
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
szczypiorek

Jaja zetrzeć na tarce, dodać surowe, bułkę tartą, sól, pieprz. Ręce zwilżyć wodą , formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.










97. JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Obrazek

Biszkopt
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżki octu 10%

Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek , ja dałam 2 słoiki musu jabłkowego
¾ szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe

Masa budyniowa
1 op. budyniu śmietankowego na ½ l mleka
½ l mleka
¾ szklanki cukru
250 g Kasi

Upiec biszkopt.
Do musu wsypałam dwie galaretki cytrynowe i podgrzałam, odstawiłam do ostygnięcia.
Ugotować budyń wg. opakowania. Odstawić do ostygnięcia.
Na zimny biszkopt wyłożyć mus, wstawić do lodówki. Utrzeć margarynę Kasię, dodawać po trochu zimny budyń. Masę wyłożyć na mus jabłkowy. Zetrzeć czekoladę, dałam gorzką. Wstawić do lodówki. Smacznego :D

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
majalis2013
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 13 wrz 2015, o 22:41 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 577
Skąd: okolice Łodzi

 więcej niż 1
Justynko, a te 10 jaj ton ile kotlecików starczy ?

_________________
Agata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 wrz 2015, o 00:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3608
Skąd: wielkopolska

 ---
Majalis,no trochę Ci z tego wyjdzie.
Justynko,ja kotlety robię rzadko,częściej przekrawam jajka,wydłubuję ze skorupek,potem robię tak jak Ty,z powrotem do skorupek i mam jajka faszerowane.
A ciacho robię podobne ,ale z musem i bitą śmietaną,z kremem budyniowym jeszcze nie próbowałam.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 14 wrz 2015, o 08:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
majalis2013 wyszło mi 12 kotlecików. Dość sporych.

Kasik też zastanawiałam się nad śmietaną, bo kremówka w lodówce stoi nie wykorzystana. Ale wygrała opcja budyniowa ;) Też super. Dałam galaretkę cytrynową, więc jest kwaskowość i słodycz.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 20 wrz 2015, o 19:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 38008
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Widzę, że nawet mój indyk awansował ;:202 A właściwie przyszłam zobaczyć co w tym leśnym runie jest

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.36 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.68
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 20 wrz 2015, o 21:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Marysiu, napisane, że przepis przywędrował z Wyspy, zapisany, żeby nie zgubić, bo dobry jest ;)







98. LEŚNE RUNO

Przepis znalazłam w necie, krążą różne wersje, ta mi podpasowała. Ciasto niesłodkie, zrównoważone przez owoce.

Obrazek

Obrazek

Biszkopt:
6 dużych jaj
250gram (ok 1,5 szklanki) mąki pszennej
270 gram (ok 1,5 szklanki) mąki krupczatki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
ok, 1 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
0,5 kg mrożonego , posiekanego szpinaku.

masa śmietanowa:
1 litr kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
250gram serka Mascarpone

owoce:
500 gram malin
250 gram borówki


Szpinak rozmrażamy na sicie, aby odcedzić zbędną wodę. Następnie przekładamy szpinak do miski, dodajemy pół szklanki oleju i delikatnie mieszamy.
Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Do miski wkładamy białka jajek i miksujemy do białości, dodajemy stopniowo cukier , plus cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i delikatnie wymieszać. Teraz dodajemy małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach miksera.
Po połączeniu całej masy z mąką, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.
Ciasto szpinakowe wykładamy na blachę o wymiarach 25cm/35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu przecinamy na 3 części. W tym, że 1 część wierzchnia ma być cienka, ponieważ będzie stanowiła tylko pokruszoną posypkę - górę ciasta.
Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody i pozostaw na 3 minuty. Kremówkę ubij , dodaj cukier puder i serek mascarpone.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy np. w mikrofali (10 sekund). Połącz żelatynę z kremówką i energicznie chwilę mieszaj. Wyłóż 1/3 kremówki na dolną część ciasta, poukładaj maliny i borówki (pozostaw część owoców do dekoracji na wierzch). Przykryj pozostałą 1/3 śmietany, wygładzając równo śmietanę.
Przykrywamy drugim ciastem. Wyłóż ostatnią 1/3 część kremówki na ciasto, po wduszaj owoce.
Ostatnie cienkie ciasto z wierzchu pokrusz i posyp na kremówkę dokładnie zakrywając śmietanę.
Na samej górze układamy pozostałe owoce.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 2 paź 2015, o 09:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
99. PAPRYKA FASZEROWANA

Mięso mielone z łopatki, ok. 70dkg, doprawione cebulką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dorzucony brązowy ryż. To wszystko zapiekane w naczyniu i podlane 0.5l bulionem.


Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
aniap56
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 paź 2015, o 15:49 
Offline
200p
200p
Postów: 273

 1 szt.
:wit
Fajne te przepisy. Ja mam chęć na ciasto domino, ale mam pytanie. Czy w tej masie kokosowej jak dodam ubite białka, to one po pewnym czasie nie podejdą wodą? Nie trzeba do masy dodać jakiejś żelatyny czy coś?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 paź 2015, o 17:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Witaj :wit Zrób tak jak w przepisie, niczym Ci nie podejdzie. Robię ten placek od lat i jeszcze nic takiego mi się nie zdarzyło. Kokos ładnie wszystko wciąga.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
aniap56
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 17 paź 2015, o 19:22 
Offline
200p
200p
Postów: 273

 1 szt.
No to fajnie. Spodobało mi się to ciasto i chce go upiec na 1 listopada-mój syn ma urodziny, a nie lubi tortów.
Myślę, że i tak samo dobrze smakuje jak wygląda ;:108


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 3 lis 2015, o 11:19 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,zrobiłam Twoje ciasto perliczke,z białek ,które mi zostały po jabłeczniku.
Udało sie,dzieciom bardzo smakowało.MIałam dużo tej piany z makiem i cukrem,a jak wymieszałam robotem mąkę,to mi zrobiło sie jej mniej .Czy jak dodajesz do niego mąke,to mieszasz robotem,czy łyżką?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 3 lis 2015, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Moniko, raczej delikatnie mieszam, aby ubita piana już ,,nie siadła''.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
leszczyna
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 3 lis 2015, o 21:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6726
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
JUSTYNKO ja też rozpoczęłam kuchenne zmagania, pierwsza wędlina z szynkowaru już zjedzona a teraz przy kaloryferze suszy się schab długodojrzewający i to wszystko za sprawą forum ;:108 ;:108

_________________
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Dzień bez działki to dzień stracony
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia Justyny
PostNapisane: 26 lis 2015, o 12:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Justynko,czy ten szpinak czuć w cieście?
Bo wygląda ono ślicznie,tylko ten szpinak....jakby był niewyczuwalny....to bym okłamała domowników,że to barwnik :wink: :oops:

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 532 ]  Idź do strony nr...        1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *