Coś na ząb
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Coś na ząb
Aniu a ja gapa nie kupiłam foremki jak była w B, później jak specjalnie po nią poszłam, to już nie było i zostałam bez formy na babkę..... wszystkie metalowe wywaliłam Twoja wygląda pięknie
Re: Coś na ząb
Aga ta foremka za kapelusz też może robić fajnie się układa...wybrałam jasno zielony kolor. Foremki na tarty też były, mogłam kupić bo nie mam. Teraz też żałuję. Wygrzebałam starą książkę,, Ciasta i ciasteczka'' różnych przepisów na babki jest bardzo dużo.
Robiłam jeszcze jedną babkę ucieraną ,ale nie zdążyłam zrobić fotki... babka szybko została zjedzona. Tamtą polałam czekoladą, wyszła troszkę niższa ale też w smaku była bardzo dobra.
Robiłam jeszcze jedną babkę ucieraną ,ale nie zdążyłam zrobić fotki... babka szybko została zjedzona. Tamtą polałam czekoladą, wyszła troszkę niższa ale też w smaku była bardzo dobra.
Re: Coś na ząb
CIASTO CAPPUCINO-mniejsza foremka.
5 żółtek +1 jajo całe
1 szkl cukru pudru
2 szkl mleka w proszku
2 łyżeczki żelatyny(namoczyć w minimalnej ilości wody)
4 serki homogenizowane waniliowe
1 duża paczka biszkoptów.
1 masło
kawa rozpuszczalna
gotowa polewa czekoladowa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło zmiksować, dodając do tego jajka, serki, mleko w proszku.
Na końcu żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty lekko zwilżone kawą rozpuszczalną, na nią układać drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie rozpuszczalnej(kawa musi przestygnąć). Ciasto przykryć od góry folią spożywczą włożyć do lodówki, jak ciasto przestygnie polać polewą czekoladową.
5 żółtek +1 jajo całe
1 szkl cukru pudru
2 szkl mleka w proszku
2 łyżeczki żelatyny(namoczyć w minimalnej ilości wody)
4 serki homogenizowane waniliowe
1 duża paczka biszkoptów.
1 masło
kawa rozpuszczalna
gotowa polewa czekoladowa
Jaja z cukrem ubić na parze. Masło zmiksować, dodając do tego jajka, serki, mleko w proszku.
Na końcu żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty lekko zwilżone kawą rozpuszczalną, na nią układać drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie rozpuszczalnej(kawa musi przestygnąć). Ciasto przykryć od góry folią spożywczą włożyć do lodówki, jak ciasto przestygnie polać polewą czekoladową.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 39
- Od: 25 lut 2013, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Praga Południe
Re: Coś na ząb
Aniu przepis na meduzę wygląda tak smakowicie że muszę ją upiec. A jak duża foremka potrzebna, podaj może orientacyjnie wymiary to sobie człowiek coś wykombinuje o podobnej objętości.... Twój wątek zapowiada się smakowicie, będę częstym gościem.
pozdrawiam Ewa
pozdrawiam Ewa
-
- 500p
- Posty: 767
- Od: 24 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Coś na ząb
Aniu . Musze wypróbować capucino , bo mojej córce bardzo smakowało
a ja nie miałam przepisu To teraz juz mam
a ja nie miałam przepisu To teraz juz mam
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam
Re: Coś na ząb
Polecam zrobić wafel kakowy ;)
Re: Coś na ząb
janewa Ewo mniejsza blaszka ma wymiar 39-24-6 cm. Duża 39-28-6 cm.
Meduzę robię w mniejszej.
grazia72 wstawiam jeszcze jeden przepis, robiłam to ciasto kilkanaście razy też jest bardzo dobre.
drogba55 nie załapuję o co chodzi
CAPUCCINO SIOSTRY ANASTAZJI
Biszkopt ciemny
8 jaj
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy-mały
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 160-180*C około 30-40 min.
Po upieczeniu przekroić na dwie części.
Beza kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor w temp. 160-180*C przez 30 mni.
Masa:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać budyń oraz kawę, wszystko dobrze utrzeć.
Warstwy ciasta:
Biszkopt-połowa masy-beza wiórkowa-pozostała część masy-górna część biszkoptu-gotowa polewa czekoladowa.
Meduzę robię w mniejszej.
grazia72 wstawiam jeszcze jeden przepis, robiłam to ciasto kilkanaście razy też jest bardzo dobre.
drogba55 nie załapuję o co chodzi
CAPUCCINO SIOSTRY ANASTAZJI
Biszkopt ciemny
8 jaj
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy-mały
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 160-180*C około 30-40 min.
Po upieczeniu przekroić na dwie części.
Beza kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor w temp. 160-180*C przez 30 mni.
Masa:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać budyń oraz kawę, wszystko dobrze utrzeć.
Warstwy ciasta:
Biszkopt-połowa masy-beza wiórkowa-pozostała część masy-górna część biszkoptu-gotowa polewa czekoladowa.
Re: Coś na ząb
CZEKOLADOWA ZEFIRYNA
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć spód i boki blaszki.
Dodatki:
16 średnich jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka...piec ok. 70 min.
Śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania letnią żelatynę.
Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego ciasta.
Gdy dobrze zastygnie polać polewą czekoladową.
Ciasto zrobię na święta, mam nadzieję że będzie dobre.
Ciasto z krakersami
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki wody przegotowanej
1 łyżka octu
Upiec biszkopt
Masa budyniowa:
Gotowy krem Karpatka, ugotować według przepisu...przestudzony utrzeć z margaryną Kasią.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 22%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa-rozrobić wcześniej w pół szkl wrzątku.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijać, dodając po 1 łyżce cukru, dodać przestudzoną galaretkę...prawie ściętą. Delikatnie wymieszać.
Ponadto potrzebne są:
1 duża i 1 mała paczka krakersów solonych
1 gorzka czekolada
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego...mleko ugotować w puszcze...czas gotowania 2 godz.
Układanie:
biszkopt
masa budyniowa
krakersy
mleko skondensowane
krakersy
bita śmietana
starta gorzka czekolada
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć spód i boki blaszki.
Dodatki:
16 średnich jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka...piec ok. 70 min.
Śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania letnią żelatynę.
Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego ciasta.
Gdy dobrze zastygnie polać polewą czekoladową.
Ciasto zrobię na święta, mam nadzieję że będzie dobre.
Ciasto z krakersami
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki wody przegotowanej
1 łyżka octu
Upiec biszkopt
Masa budyniowa:
Gotowy krem Karpatka, ugotować według przepisu...przestudzony utrzeć z margaryną Kasią.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 22%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa-rozrobić wcześniej w pół szkl wrzątku.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijać, dodając po 1 łyżce cukru, dodać przestudzoną galaretkę...prawie ściętą. Delikatnie wymieszać.
Ponadto potrzebne są:
1 duża i 1 mała paczka krakersów solonych
1 gorzka czekolada
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego...mleko ugotować w puszcze...czas gotowania 2 godz.
Układanie:
biszkopt
masa budyniowa
krakersy
mleko skondensowane
krakersy
bita śmietana
starta gorzka czekolada
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Coś na ząb
Aniu Ty kusicielko już przed Świętami nie zaglądam do tego wątku bo mogę nie wytrwać w postanowieniu i skusić się na upieczenie jakiegoś smakołyka .
Re: Coś na ząb
Jolka pozdrawiam świątecznie, zrobiłam jeszcze sałatkę jarzynową i sałatkę po chińsku.
Zaległe fotki.
CZEKOLADOWA ZEFIRYNA
CIASTO Z KRAKERSAMI
JAJKA GALARETKI
SAŁATKA CYTRUSOWA
2 woreczki ryżu
2 ugotowane ćwiartki kurczaka
puszka ananasa
puszka brzoskwiń
pomarańcza
puszka kukurydzy
sól, pieprz
mały słoik majonezu
Ryż ugotować na sypko.
Mięso ugotować rozdrobnić na małe kawałki.
Wymieszać z ryżem i kukurydzą.
Owoce drobno pokroić, włożyć do ryżu. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.
Zaległe fotki.
CZEKOLADOWA ZEFIRYNA
CIASTO Z KRAKERSAMI
JAJKA GALARETKI
SAŁATKA CYTRUSOWA
2 woreczki ryżu
2 ugotowane ćwiartki kurczaka
puszka ananasa
puszka brzoskwiń
pomarańcza
puszka kukurydzy
sól, pieprz
mały słoik majonezu
Ryż ugotować na sypko.
Mięso ugotować rozdrobnić na małe kawałki.
Wymieszać z ryżem i kukurydzą.
Owoce drobno pokroić, włożyć do ryżu. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Coś na ząb
Aniu ależ pyszności pokazałaś Ciasta wyglądają obłędnie A sałatka bardzo ciekawa, z taką ilością owoców nie znam....
Ja robiłam jajkowo-pieczarkową i drugą z piersią kurczaka , ananasem i selerem konserwowym. My w ogóle uwielbiamy sałatki i Twój przepis już spisany w specjalnym sałatkowym zeszycie
Ja robiłam jajkowo-pieczarkową i drugą z piersią kurczaka , ananasem i selerem konserwowym. My w ogóle uwielbiamy sałatki i Twój przepis już spisany w specjalnym sałatkowym zeszycie
Re: Coś na ząb
Aga robiłaś sałatkę
Wczoraj robiłam Muffinki z czekoladą...przepis z internetu...ciasto wyszło bardzo gęste...myślałam że będzie do niczego...musiałam dodać troszkę więcej mleka, po upieczeniu i konsumpcji wyszło jednak takie jak trzeba.
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki suche: 2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce, w drugiej wymieszać produkty mokre
1 szkl mleka...dodałam troszkę więcej
100 g masła-rozpuścić wcześniej i przestudzić
1 jajo
Potrzebna jest też czekolada, pokrojona na mniejsze cząstki...jedną kostkę kroiłam na cztery mniejsze.
Roztrzepane mokre produkty dodać do sypkich, energicznie wymieszać łyżką...dodać do masy...wkładać do foremek, ciasta wychodzi sporo...foremki były prawie całe wypełnione.
Piec 160*C -35 min...zależy od piekarnika.
Smacznego
Wczoraj robiłam Muffinki z czekoladą...przepis z internetu...ciasto wyszło bardzo gęste...myślałam że będzie do niczego...musiałam dodać troszkę więcej mleka, po upieczeniu i konsumpcji wyszło jednak takie jak trzeba.
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki suche: 2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce, w drugiej wymieszać produkty mokre
1 szkl mleka...dodałam troszkę więcej
100 g masła-rozpuścić wcześniej i przestudzić
1 jajo
Potrzebna jest też czekolada, pokrojona na mniejsze cząstki...jedną kostkę kroiłam na cztery mniejsze.
Roztrzepane mokre produkty dodać do sypkich, energicznie wymieszać łyżką...dodać do masy...wkładać do foremek, ciasta wychodzi sporo...foremki były prawie całe wypełnione.
Piec 160*C -35 min...zależy od piekarnika.
Smacznego
Re: Coś na ząb
Babeczki wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować, bo mam akurat na takie ochotę