Coś na ząb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu a ja gapa nie kupiłam foremki jak była w B, później jak specjalnie po nią poszłam, to już nie było :roll: i zostałam bez formy na babkę..... wszystkie metalowe wywaliłam ;:223 Twoja wygląda pięknie :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Aga ;:196 ta foremka za kapelusz też może robić ;:306 fajnie się układa...wybrałam jasno zielony kolor. Foremki na tarty też były, mogłam kupić bo nie mam. Teraz też żałuję. Wygrzebałam starą książkę,, Ciasta i ciasteczka'' różnych przepisów na babki jest bardzo dużo.
Robiłam jeszcze jedną babkę ucieraną ,ale nie zdążyłam zrobić fotki... babka szybko została zjedzona. Tamtą polałam czekoladą, wyszła troszkę niższa ale też w smaku była bardzo dobra.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

CIASTO CAPPUCINO-mniejsza foremka.

5 żółtek +1 jajo całe
1 szkl cukru pudru
2 szkl mleka w proszku
2 łyżeczki żelatyny(namoczyć w minimalnej ilości wody)
4 serki homogenizowane waniliowe
1 duża paczka biszkoptów.
1 masło
kawa rozpuszczalna
gotowa polewa czekoladowa

Jaja z cukrem ubić na parze. Masło zmiksować, dodając do tego jajka, serki, mleko w proszku.
Na końcu żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty lekko zwilżone kawą rozpuszczalną, na nią układać drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie rozpuszczalnej(kawa musi przestygnąć). Ciasto przykryć od góry folią spożywczą włożyć do lodówki, jak ciasto przestygnie polać polewą czekoladową.
janewa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 25 lut 2013, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Praga Południe

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu przepis na meduzę wygląda tak smakowicie że muszę ją upiec. A jak duża foremka potrzebna, podaj może orientacyjnie wymiary to sobie człowiek coś wykombinuje o podobnej objętości.... Twój wątek zapowiada się smakowicie, będę częstym gościem.
pozdrawiam :wit Ewa
grazia72
500p
500p
Posty: 767
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu :wit . Musze wypróbować capucino , bo mojej córce bardzo smakowało
a ja nie miałam przepisu :wink: To teraz juz mam ;:333
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
drogba55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 2
Od: 21 mar 2013, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Coś na ząb

Post »

Polecam zrobić wafel kakowy ;)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

janewa Ewo mniejsza blaszka ma wymiar 39-24-6 cm. Duża 39-28-6 cm.
Meduzę robię w mniejszej.
grazia72 wstawiam jeszcze jeden przepis, robiłam to ciasto kilkanaście razy też jest bardzo dobre.
drogba55 nie załapuję o co chodzi :?:

CAPUCCINO SIOSTRY ANASTAZJI

Biszkopt ciemny
8 jaj
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy-mały
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesianym kakao. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 160-180*C około 30-40 min.
Po upieczeniu przekroić na dwie części.

Beza kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor w temp. 160-180*C przez 30 mni.

Masa:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki zwykłej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 kostka masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym

Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać budyń oraz kawę, wszystko dobrze utrzeć.
Warstwy ciasta:
Biszkopt-połowa masy-beza wiórkowa-pozostała część masy-górna część biszkoptu-gotowa polewa czekoladowa.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

CZEKOLADOWA ZEFIRYNA

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

Zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć spód i boki blaszki.
Dodatki:
16 średnich jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka...piec ok. 70 min.

Śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania letnią żelatynę.
Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego ciasta.
Gdy dobrze zastygnie polać polewą czekoladową.

Ciasto zrobię na święta, mam nadzieję że będzie dobre.

Ciasto z krakersami

Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki wody przegotowanej
1 łyżka octu

Upiec biszkopt

Masa budyniowa:
Gotowy krem Karpatka, ugotować według przepisu...przestudzony utrzeć z margaryną Kasią.

Bita śmietana:
1/2 l śmietany 22%
pół szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa-rozrobić wcześniej w pół szkl wrzątku.

Śmietanę dobrze schłodzoną ubijać, dodając po 1 łyżce cukru, dodać przestudzoną galaretkę...prawie ściętą. Delikatnie wymieszać.

Ponadto potrzebne są:
1 duża i 1 mała paczka krakersów solonych
1 gorzka czekolada
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego...mleko ugotować w puszcze...czas gotowania 2 godz.

Układanie:
biszkopt
masa budyniowa
krakersy
mleko skondensowane
krakersy
bita śmietana
starta gorzka czekolada
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu Ty kusicielko już przed Świętami nie zaglądam do tego wątku bo mogę nie wytrwać w postanowieniu i skusić się na upieczenie jakiegoś smakołyka .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Jolka ;:167 pozdrawiam świątecznie, zrobiłam jeszcze sałatkę jarzynową i sałatkę po chińsku.

Zaległe fotki.
CZEKOLADOWA ZEFIRYNA
Obrazek

CIASTO Z KRAKERSAMI
Obrazek
JAJKA GALARETKI

Obrazek

SAŁATKA CYTRUSOWA

Obrazek
2 woreczki ryżu
2 ugotowane ćwiartki kurczaka
puszka ananasa
puszka brzoskwiń
pomarańcza
puszka kukurydzy
sól, pieprz
mały słoik majonezu

Ryż ugotować na sypko.
Mięso ugotować rozdrobnić na małe kawałki.
Wymieszać z ryżem i kukurydzą.
Owoce drobno pokroić, włożyć do ryżu. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Coś na ząb

Post »

Aniu ależ pyszności pokazałaś :D Ciasta wyglądają obłędnie :D A sałatka bardzo ciekawa, z taką ilością owoców nie znam....
Ja robiłam jajkowo-pieczarkową i drugą z piersią kurczaka , ananasem i selerem konserwowym. My w ogóle uwielbiamy sałatki i Twój przepis już spisany w specjalnym sałatkowym zeszycie ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4538
Od: 1 sty 2009, o 17:24
Lokalizacja: lubelszczyzna

Re: Coś na ząb

Post »

Aga :wit robiłaś sałatkę :?:
Wczoraj robiłam Muffinki z czekoladą...przepis z internetu...ciasto wyszło bardzo gęste...myślałam że będzie do niczego...musiałam dodać troszkę więcej mleka, po upieczeniu i konsumpcji wyszło jednak takie jak trzeba.

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ

Obrazek


Obrazek

Składniki suche: 2 szkl mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać w misce, w drugiej wymieszać produkty mokre
1 szkl mleka...dodałam troszkę więcej
100 g masła-rozpuścić wcześniej i przestudzić
1 jajo
Potrzebna jest też czekolada, pokrojona na mniejsze cząstki...jedną kostkę kroiłam na cztery mniejsze.
Roztrzepane mokre produkty dodać do sypkich, energicznie wymieszać łyżką...dodać do masy...wkładać do foremek, ciasta wychodzi sporo...foremki były prawie całe wypełnione.
Piec 160*C -35 min...zależy od piekarnika.
Smacznego
taksa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 12
Od: 24 kwie 2013, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Coś na ząb

Post »

Babeczki wyglądają przepysznie. Muszę wypróbować, bo mam akurat na takie ochotę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”