Barszcz biały domowej roboty

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
viola123
200p
200p
Posty: 266
Od: 29 wrz 2011, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Barszcz biały domowej roboty

Post »

Przy przepisach na żurek i barszcz biały zabrakło jednego bardzo ważnego składnika. MAJERANEK !!! :) Do żurku na etapie kiszenia, do barszczu podczas gotowania.
W naszych stronach często do barszczu białego ( na kwasie z kapusty kiszonej) często dodaje się zacierki. Pycha! Opcjonalnie jajko na twardo.
Viola
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Barszcz biały domowej roboty

Post »

Często przeglądamy polskie potrawy regionalne/tradycyjne i znaleźliśmy taką u nas owszem znaną, ale dodatek nas zaintrygował
http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/kuli ... radycyjne/

Żur rzeszowski
Barszcz zwany też żurem był rodzajem polewki spożywanej najczęściej rano. Wstępne przygotowanie, czyli kiszenie barszczu polegało na zalaniu ciepłą wodą w specjalnym garnku garści mąki z żyta lub owsa, zmielonej w żarnach. W najuboższych rodzinach jedzono barszcz czysty, dodając jedynie czosnek, czasem suszone grzyby lub chrzan starty na tarce. W bogatszych rodzinach do barszczu dodawano mleko, jaja ,krajaną kiełbasę lub słoninę. Powszechnie jedzono barszcz z suszonym bobem, rzadziej z drobną białą fasolką lub twarogiem.

Jak smakuje z bobem? bób jest w łupinie?
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Barszcz biały domowej roboty

Post »

Polecam zrobić zakwas na płatkach owsianych, do tego czosnek i letnia woda, zostawiamy w cieple na parę dni, a potem robimy zupę (delikatna), a jak coś z zakwasu zostanie to do lodówki.
Beata
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Barszcz biały domowej roboty

Post »

pelikano11 pisze:Często przeglądamy polskie potrawy regionalne/tradycyjne i znaleźliśmy taką u nas owszem znaną, ale dodatek nas zaintrygował
http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/kuli ... radycyjne/

Żur rzeszowski
Barszcz zwany też żurem był rodzajem polewki spożywanej najczęściej rano. Wstępne przygotowanie, czyli kiszenie barszczu polegało na zalaniu ciepłą wodą w specjalnym garnku garści mąki z żyta lub owsa, zmielonej w żarnach. W najuboższych rodzinach jedzono barszcz czysty, dodając jedynie czosnek, czasem suszone grzyby lub chrzan starty na tarce. W bogatszych rodzinach do barszczu dodawano mleko, jaja ,krajaną kiełbasę lub słoninę. Powszechnie jedzono barszcz z suszonym bobem, rzadziej z drobną białą fasolką lub twarogiem.

Jak smakuje z bobem? Bób jest w łupinie?
Mieszkam na Rzeszowszczyźnie od urodzenia ale o połączeniu żurku z bobem nie słyszałam.
Jajko, kiełbasa to dodatki, które ja serwuję.
Ale pamiętam z dzieciństwa żurek z dodatkiem pokruszonego białego sera i smażonej na rumiano cebuli.
W takiej wersji jadano go najczęściej na śniadanie.
Pozdrawiam, Marta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”