czy ten sos mozna pastreyzowac i zostawić na zime??Pelasia pisze:sos paprykowyeldo pisze:Pelasia daj ten przepis na pastę
3 kg papryki,
30 dkg ostrej papryki,
1/2 oliwy z oliwek (może być zwykła),
1/2 szklanki octu,
200g przecieru pomidorowego,
2 główki czosnku,
10 ziaren ziela, 5 listków laurowych,
sól do smaku
Zmielic w maszynce ,zagotować 2o minut
Naprawdę pyszne ,polecam
Asia
Proszę Cię bardzo....moja koleżanka go robi na bieżąco ,(ma dostęp do paryki) ,króluje na grilach..jest na prawdę super
Papryka słodka - nadziewana i wszelkie przepisy na przeciery
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Papryka słodka - nadziewana i wszelkie przepisy na przeciery
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Pelasia
Co to znaczy 1/2 oliwy z oliwek ?
1/2 czego? szklanki?
Na moje czucie na pewno można w słoiki.
Co to znaczy 1/2 oliwy z oliwek ?
1/2 czego? szklanki?
Na moje czucie na pewno można w słoiki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Papryka do gruntu. Część 2
pół beczki
dzięki za przepis spróbujemy i uściślij te PÓŁ


dzięki za przepis spróbujemy i uściślij te PÓŁ
Re: Papryka do gruntu. Część 2
cukru jakby tam brakuje..jak na mój gust ofkors,
a ocet jaki? może być sok z cytryny?
a ocet jaki? może być sok z cytryny?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ja do sosów, keczupów daję mało octu ( a za tym mniej cukru) - dosłownie licza na łyżki w zależności od ilości produktu i najczęściej winogronowy. Nie ma takiego specyficznego smaku jak jabłkowy, a na pewno zdrowszy niż spirytusowy.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Papryka do gruntu. Część 2
BRZOSKWINKA używasz owocowego czy winnego? sama robisz ocet?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Sama robię tylko jabłkowy. Winogronowy (winny) kupuję.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1410
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ja natomiast mam pytanie co do 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych,, też przepuścić przez maszynkę?
Uściślij, proszę, jak najszybciej bo u mnie, akurat sezon paprykowy
, jak na razie do wszystkich dań dodaję paprykę ... taka dieta paprykowa
A powiedzcie mi, co trzeba robić żeby papryka miała grubszy miąższ? Owoce mam duże, ładne, słodkie ale nie mają takiego grubego miąższu jak sklepowe. A może to cecha odmianowa? Czy ktoś ma paprykę Roberta i Ożarowska? Jaki mają miąższ?



A powiedzcie mi, co trzeba robić żeby papryka miała grubszy miąższ? Owoce mam duże, ładne, słodkie ale nie mają takiego grubego miąższu jak sklepowe. A może to cecha odmianowa? Czy ktoś ma paprykę Roberta i Ożarowska? Jaki mają miąższ?
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ałła, listków sie nie mieli. Ziela po ugotowaniu też nie. Ewentualnie ziele możesz zmielić tak jak pieprz przed dodaniem do sosu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Re: Papryka do gruntu. Część 2
wrzucasz w całości tak jak pisze BRZOSKWINKA. Potem wyjmij liście i ziele po zagotowaniu, liść zauważysz ale jak w ziarno zębem trafisz...
Ałła jak będziesz robić to daj znać czy trzeba dać cukier

Ałła jak będziesz robić to daj znać czy trzeba dać cukier
-
- 100p
- Posty: 113
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ja na kilo papryki dałem ok ćwierci szklanki oliwy, tak na oko dodałem trochę octu i oczywiście niecałe pół łyżeczki cukru w celu złagodzenia tego octu. Ziele angielskie i liście laurowe utarłem w moździerzu na pył, więc nie miałem potrzeby ich łowienia
Wyszło całkiem smaczne, tylko dałem za mało ostrej papryki, bo jest trochę za łagodne

Wyszło całkiem smaczne, tylko dałem za mało ostrej papryki, bo jest trochę za łagodne

Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
- sylwana85
- 500p
- Posty: 734
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nowa Dęba
Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ja zawsze dodaję jeszcze czosnek parę ząbków przetartych i cukier owszem, oraz posypuję cynamonem. Czasami łyżkę miodu też inny smak, i jak dodaję bardzo ostre papryczki to wtedy robię bardziej słodki. Ja nie mam maszynki do mielenia mięsa itp, natomiast podsmażam w kawałkach na patelni i potem miksuję - też sposób 

Re: Papryka do gruntu. Część 2
Ałła Ty nie pytaj o ziele ale lepiej podaj przepis na andżikę - taką oryginalną (??????) w kilku wersjach ostrości plisss.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Papryka do gruntu. Część 2
A może przepisy jednak tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=686 ?
Comcia, poprzenosisz?
Musi być jako osobny temat bo się pomiesza z innymi wpisami i wyjdzie galimatias.
Comcia
Comcia, poprzenosisz?
Musi być jako osobny temat bo się pomiesza z innymi wpisami i wyjdzie galimatias.

Comcia
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1410
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Papryka - przepisy
Monika nigdy nie robiłam adżyki
chociaż bardzo mi smakuje w wersji łagodnej. Jak będę w kościele, zapytam koleżankę, która też pochodzi z Ukrainy ale jest, chyba, mniej "spolszczona" ode mnie
i może zna przepis.
Dzisiaj robiłam paprykę konserwową z miodem.
Zalewa: 5 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżka soli
Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela, pieprzu, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody.



Dzisiaj robiłam paprykę konserwową z miodem.
Zalewa: 5 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżka soli
Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela, pieprzu, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody.
