Papryka słodka - nadziewana i wszelkie przepisy na przeciery

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 37
Od: 11 mar 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Ujście/Piły

Papryka słodka - nadziewana i wszelkie przepisy na przeciery

Post »

Pelasia pisze:
eldo pisze:Pelasia daj ten przepis na pastę
sos paprykowy
3 kg papryki,
30 dkg ostrej papryki,
1/2 oliwy z oliwek (może być zwykła),
1/2 szklanki octu,
200g przecieru pomidorowego,
2 główki czosnku,
10 ziaren ziela, 5 listków laurowych,
sól do smaku
Zmielic w maszynce ,zagotować 2o minut
Naprawdę pyszne ,polecam
Asia

Proszę Cię bardzo....moja koleżanka go robi na bieżąco ,(ma dostęp do paryki) ,króluje na grilach..jest na prawdę super :uszy
czy ten sos mozna pastreyzowac i zostawić na zime??
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Pelasia
Co to znaczy 1/2 oliwy z oliwek ?
1/2 czego? szklanki?

Na moje czucie na pewno można w słoiki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Posty: 362
Od: 12 lis 2011, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubuskie

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

pół beczki :;230 :;230
dzięki za przepis spróbujemy i uściślij te PÓŁ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

cukru jakby tam brakuje..jak na mój gust ofkors,
a ocet jaki? może być sok z cytryny?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ja do sosów, keczupów daję mało octu ( a za tym mniej cukru) - dosłownie licza na łyżki w zależności od ilości produktu i najczęściej winogronowy. Nie ma takiego specyficznego smaku jak jabłkowy, a na pewno zdrowszy niż spirytusowy.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

BRZOSKWINKA używasz owocowego czy winnego? sama robisz ocet?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Sama robię tylko jabłkowy. Winogronowy (winny) kupuję.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1410
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ja natomiast mam pytanie co do 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych,, też przepuścić przez maszynkę? :roll: Uściślij, proszę, jak najszybciej bo u mnie, akurat sezon paprykowy ;:173 , jak na razie do wszystkich dań dodaję paprykę ... taka dieta paprykowa :;230

A powiedzcie mi, co trzeba robić żeby papryka miała grubszy miąższ? Owoce mam duże, ładne, słodkie ale nie mają takiego grubego miąższu jak sklepowe. A może to cecha odmianowa? Czy ktoś ma paprykę Roberta i Ożarowska? Jaki mają miąższ?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ałła, listków sie nie mieli. Ziela po ugotowaniu też nie. Ewentualnie ziele możesz zmielić tak jak pieprz przed dodaniem do sosu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

wrzucasz w całości tak jak pisze BRZOSKWINKA. Potem wyjmij liście i ziele po zagotowaniu, liść zauważysz ale jak w ziarno zębem trafisz... :D
Ałła jak będziesz robić to daj znać czy trzeba dać cukier
kjakub
100p
100p
Posty: 113
Od: 5 lut 2012, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ja na kilo papryki dałem ok ćwierci szklanki oliwy, tak na oko dodałem trochę octu i oczywiście niecałe pół łyżeczki cukru w celu złagodzenia tego octu. Ziele angielskie i liście laurowe utarłem w moździerzu na pył, więc nie miałem potrzeby ich łowienia :wink:
Wyszło całkiem smaczne, tylko dałem za mało ostrej papryki, bo jest trochę za łagodne ;:224
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Posty: 734
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Nowa Dęba

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ja zawsze dodaję jeszcze czosnek parę ząbków przetartych i cukier owszem, oraz posypuję cynamonem. Czasami łyżkę miodu też inny smak, i jak dodaję bardzo ostre papryczki to wtedy robię bardziej słodki. Ja nie mam maszynki do mielenia mięsa itp, natomiast podsmażam w kawałkach na patelni i potem miksuję - też sposób :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Ałła Ty nie pytaj o ziele ale lepiej podaj przepis na andżikę - taką oryginalną (??????) w kilku wersjach ostrości plisss.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1912
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

A może przepisy jednak tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=686 ?
Comcia, poprzenosisz?


Musi być jako osobny temat bo się pomiesza z innymi wpisami i wyjdzie galimatias. :D
Comcia
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1410
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Papryka - przepisy

Post »

Monika nigdy nie robiłam adżyki :oops: chociaż bardzo mi smakuje w wersji łagodnej. Jak będę w kościele, zapytam koleżankę, która też pochodzi z Ukrainy ale jest, chyba, mniej "spolszczona" ode mnie :D i może zna przepis.

Dzisiaj robiłam paprykę konserwową z miodem.
Zalewa: 5 szkl. wody
3/4 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżka soli
Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela, pieprzu, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”