Moja kuchnia - RoksiSK
Moja kuchnia - RoksiSK
Pzazdrościłam Przemo, że on ma swój dział i ja też chce ;:96
Uwielbiam gotować chyba tak bardzo jak pięlegnować ogród. Nie mam w ty kierunku żadnego wykształcenia, ale w ogrodnictwie, też nie! :P Najważniejsze to pasja
Na bieżąco będę podawać przepisy wraz ze zdjęciami, bo najważniejsze to również zobaczyć, to co powstało. Tak więc zapraszam!!!
Uwielbiam gotować chyba tak bardzo jak pięlegnować ogród. Nie mam w ty kierunku żadnego wykształcenia, ale w ogrodnictwie, też nie! :P Najważniejsze to pasja
Na bieżąco będę podawać przepisy wraz ze zdjęciami, bo najważniejsze to również zobaczyć, to co powstało. Tak więc zapraszam!!!
"MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-PAPRYKOWYM" - 1
Składniki:
- 40 -60 dkg mięsa z łopatki lub schabu,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka dorodnych pomidorów (lub z puszki bez skórek),
- łyżeczka lub dwie przecieru,
- oregano, bazylia, papryka ostra (przyprawy suche) ,
- sól,
- ser gouda utarty do posypania,
- makaron "grube rurki" lub spagetti.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Położyć na brytwanie natłuszczonej olejem. Paprykę układać skórką do góry i posmarować lekko olejem. Piec w temp. 180 stopni, do momentu, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjąć i poczekać, aż stanie się ciepła. Wsadzić do woreczka i do lodówki. Gdy ostygnie usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce o grubym sicie. Dodać 2 łyżki oleju i zioła oraz sól. Dusić 10 min. Dodać pomidory pokrojone. Dusić, aż się rozpuszczą. Dołożyć paprykę i przecier pomidorowy (jeśli jest za kwaśne dodaję troszkę ketchupu lub szczyptę cukru). Dusić jeszcze kilka minut.
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzony makaron połączyć z sosem.
Ułożyć na taterzu, posypać goudą (ja nie lubię parmezanu), można przyozdobić bazylią.
Makaron z sosem świetnie smakuje po podgrzaniu :P :P :P
Składniki:
- 40 -60 dkg mięsa z łopatki lub schabu,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka dorodnych pomidorów (lub z puszki bez skórek),
- łyżeczka lub dwie przecieru,
- oregano, bazylia, papryka ostra (przyprawy suche) ,
- sól,
- ser gouda utarty do posypania,
- makaron "grube rurki" lub spagetti.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Położyć na brytwanie natłuszczonej olejem. Paprykę układać skórką do góry i posmarować lekko olejem. Piec w temp. 180 stopni, do momentu, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjąć i poczekać, aż stanie się ciepła. Wsadzić do woreczka i do lodówki. Gdy ostygnie usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce o grubym sicie. Dodać 2 łyżki oleju i zioła oraz sól. Dusić 10 min. Dodać pomidory pokrojone. Dusić, aż się rozpuszczą. Dołożyć paprykę i przecier pomidorowy (jeśli jest za kwaśne dodaję troszkę ketchupu lub szczyptę cukru). Dusić jeszcze kilka minut.
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzony makaron połączyć z sosem.
Ułożyć na taterzu, posypać goudą (ja nie lubię parmezanu), można przyozdobić bazylią.
Makaron z sosem świetnie smakuje po podgrzaniu :P :P :P
Dziękuję GRZESIU za tak miłe słowa Na bieżąco będę uzupełniała strony daniami i przepisami na pyszne ciasta i desery. Jednak potrwa to trochę, bo dopiero muszę je przyrządzić i porobić zdjęcia - uważam, że podanie samego przepisu to jedno, ale podanie go ze zdjęciem ... to już zupełnie co innego :P :P :P Wieczorem będzie przepis i zdjęcia pizzy, którą teraz robię (obowiązkowo w sobotę!!!! - ponieważ mąż uwielbia ją dojadać w niedzielę na śniadanie).
Krzyś śpi, a pizza się piecze, więc wykorzystam chwilę i podam przepis (duża blacha).
"PIZZA" - 2
Ciasto:
- ok. 1/2 kg mąki,
- 1/2 kostki drożdży,
- szklanka ciepłej wody,
- 2-3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli.
Połowę porcji mąki i pozostałe składniki włożyć do miski i wyrabiać. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto, pozostawić w misce i przykryć szczelnie folią spożywczą (ja mam miskę z przykrywką). Pozostawić na godzinę (efekt - zdj. 2).
Następnie przygotowujemy dodatki.
Sos: ketchup, utarty ząbek czosnku i oregano.
Dodatki: duszone na masełku pieczarki (40dkg), szynka (ja kroję w słupki), utarty sobie gouda (35 - 40dkg) dziś będzie z ananasem i oliwkami.
Blachę natłuszczamy (olej) i rozkładami ciasto. Ja rozgniatam rękami (delikatnie), aż pokryje całą blachę. Następnie nakłóć widelcem ciasto i rozłożyć sos. Nałożyć dodatki i ser oraz posypać oregano. Piec 25 min w temp. 190 stopni.
Efekt wkleję wieczorem, bo na razie się piecze. To mój sprawdzony przepis, który robię w każdą sobotę od kilku już lat!
"PIZZA" - 2
Ciasto:
- ok. 1/2 kg mąki,
- 1/2 kostki drożdży,
- szklanka ciepłej wody,
- 2-3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli.
Połowę porcji mąki i pozostałe składniki włożyć do miski i wyrabiać. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto, pozostawić w misce i przykryć szczelnie folią spożywczą (ja mam miskę z przykrywką). Pozostawić na godzinę (efekt - zdj. 2).
Następnie przygotowujemy dodatki.
Sos: ketchup, utarty ząbek czosnku i oregano.
Dodatki: duszone na masełku pieczarki (40dkg), szynka (ja kroję w słupki), utarty sobie gouda (35 - 40dkg) dziś będzie z ananasem i oliwkami.
Blachę natłuszczamy (olej) i rozkładami ciasto. Ja rozgniatam rękami (delikatnie), aż pokryje całą blachę. Następnie nakłóć widelcem ciasto i rozłożyć sos. Nałożyć dodatki i ser oraz posypać oregano. Piec 25 min w temp. 190 stopni.
Efekt wkleję wieczorem, bo na razie się piecze. To mój sprawdzony przepis, który robię w każdą sobotę od kilku już lat!
"SAŁATKA - KEBAB" (WARSTWOWA) - 3
Podwójną pierś z kurczaka kroimy na małe kosteczki, dodajemy "Przyprawę do Gyrosa" i 2-3 łyżki oleju. Wkładamy do lodówki na 2 godz.
Smażymy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać.
Dodajemy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę.
Ketchup z majonezem 1:1.
Kukurydza z puszki (ja daję 1/2 opakowania).
3-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Ketchup z majonezem. Ja zawsze robię kleksy, któe później łyżką rozmazuję.
Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanej w cienkie paski. Posolić i posypać pieprzem.
Posypać na wierzchu kosteczkami papryki marynowanej.
Efekt końcowy :P :P :P
Podwójną pierś z kurczaka kroimy na małe kosteczki, dodajemy "Przyprawę do Gyrosa" i 2-3 łyżki oleju. Wkładamy do lodówki na 2 godz.
Smażymy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać.
Dodajemy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę.
Ketchup z majonezem 1:1.
Kukurydza z puszki (ja daję 1/2 opakowania).
3-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Ketchup z majonezem. Ja zawsze robię kleksy, któe później łyżką rozmazuję.
Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanej w cienkie paski. Posolić i posypać pieprzem.
Posypać na wierzchu kosteczkami papryki marynowanej.
Efekt końcowy :P :P :P
"SAŁATKA Z FASOLĄ CZERWONĄ I PIECZARKAMI" - 4
Składniki:
- 8 jajek,
- słoik pieczarek marynowanych,
- 4 duże ogórki konserwowe,
- puszka fasoli czerwonej,
- groszek konserwowy,
- 2-3 połówki marynowanej papryki,
- średni majonez,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz.
Ugotowane jajka i ogórki konerwowe pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Polać majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, groszek i fasolę. Ostrożnie wymieszać. Ewentualnie doprawić.
Do tej sałatki można dodać kukurydzę.
Składniki:
- 8 jajek,
- słoik pieczarek marynowanych,
- 4 duże ogórki konserwowe,
- puszka fasoli czerwonej,
- groszek konserwowy,
- 2-3 połówki marynowanej papryki,
- średni majonez,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz.
Ugotowane jajka i ogórki konerwowe pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Polać majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, groszek i fasolę. Ostrożnie wymieszać. Ewentualnie doprawić.
Do tej sałatki można dodać kukurydzę.
Zapraszam serdecznie :P :P :P
Jest mi bardzo miło czytając taką opinię :P
Jeśli chodzi o kwestiię czasu - to wciąż mi go brakuje. Na szczęście jestem bardzo enegiczną osobą i jakoś sobie radzę. Lubię mieć wszystko zaplanowane - czasem jest to wadą, bo niezbyt przepadam za "niespodziankami".
Pozdrawiam cieplutko!!!
Jest mi bardzo miło czytając taką opinię :P
Jeśli chodzi o kwestiię czasu - to wciąż mi go brakuje. Na szczęście jestem bardzo enegiczną osobą i jakoś sobie radzę. Lubię mieć wszystko zaplanowane - czasem jest to wadą, bo niezbyt przepadam za "niespodziankami".
Pozdrawiam cieplutko!!!