Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
OCET RÓŻANY:
0,5 L octu winnego,
1 garść świeżych lub suszonych płatków róży,
Płatki zalać octem na 10 dni i często potrząsać butelką.
MIÓD RÓŻANY:
2 szkl miodu,
2 garście świeżych płatków róży,
Miód z płatkami podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut i przełożyć do słoiczków.
HERBATA RÓŻANA:
świeże lub suszone płatki róży,
zielona lub czarna herbata,
PONCZ RÓŻANY:
2 garście płatków,
2 łyżki cukru,
1 L białego wina,
1 L szampana,
Wymieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godz.
0,5 L octu winnego,
1 garść świeżych lub suszonych płatków róży,
Płatki zalać octem na 10 dni i często potrząsać butelką.
MIÓD RÓŻANY:
2 szkl miodu,
2 garście świeżych płatków róży,
Miód z płatkami podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut i przełożyć do słoiczków.
HERBATA RÓŻANA:
świeże lub suszone płatki róży,
zielona lub czarna herbata,
PONCZ RÓŻANY:
2 garście płatków,
2 łyżki cukru,
1 L białego wina,
1 L szampana,
Wymieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godz.
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
W końcu spróbowałam wersję bezcukrową konfitury, co prawda nie na ksylitolu ale na erytrolu. Drugie kwitnienie mojej rose de resht jest mniej obfite więc dodałam trochę innych płatków, żeby blender dał radę. W smaku czuć charakterystyczny chłód, na razie schowałam do lodówki żeby przetestować trwałość, przy najbliższej okazji sprawdzę jak zachowuje się w pieczeniu - zwykłą cukrową używam do ciastek owsianych (digestive).
Dorota
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Zrobiłam nalewkę malinową z różą - co za aromat. Jeszcze czuć mocno spirytus, ale różę też się już wyczuwa.
1-1,2 kg malin, garść płatków dzikiej róży i 10 owoców dzikiej róży (oczyszczone, drobno posiekane, wcześniej mroziłam 1 dzień bo gdzieś znalazłam, że powinno się je mrozić przed użyciem) zalać 1 litrem spirytusu 70% (3 szklanki spirytusu 98% i 1 szklanka wody przegotowanej i ostudzonej lub 2 szklanki spirytusu i 2 szklanki wódki). Odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na 2 tygodnie, wstrząsać. Odcedzić nalew. Do owoców wsypać 0,5kg cukru i wstrząsać, trzymać tak aż do rozpuszczenia cukru (około 3 dni). Syrop zlać dolewając do nalewu. Przefiltrować całość. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2-3 miesiące.
Zawsze w ten sposób robię nalewki z malin, w tym roku dodałam różę. Płatki bardzo szybko odbarwiają się w spirytusie.
1-1,2 kg malin, garść płatków dzikiej róży i 10 owoców dzikiej róży (oczyszczone, drobno posiekane, wcześniej mroziłam 1 dzień bo gdzieś znalazłam, że powinno się je mrozić przed użyciem) zalać 1 litrem spirytusu 70% (3 szklanki spirytusu 98% i 1 szklanka wody przegotowanej i ostudzonej lub 2 szklanki spirytusu i 2 szklanki wódki). Odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na 2 tygodnie, wstrząsać. Odcedzić nalew. Do owoców wsypać 0,5kg cukru i wstrząsać, trzymać tak aż do rozpuszczenia cukru (około 3 dni). Syrop zlać dolewając do nalewu. Przefiltrować całość. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2-3 miesiące.
Zawsze w ten sposób robię nalewki z malin, w tym roku dodałam różę. Płatki bardzo szybko odbarwiają się w spirytusie.
Życie, Ty wariacie...
- halys
- 200p
- Posty: 203
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Nalewka wyszła świetna. Niby malinowa, ale wyraźnie czuć w niej różę. Polecam.
Życie, Ty wariacie...
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2845
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Robiłam przetwory z Louise Odier, Rose de Resht i centifolia Muscosa. Z tej ostatniej są najbardziej pachnące i kolor
Nawet dość szybko się zeszkliła w tym syropie, ale tyle cukru
Końcówki obcinałam, jak Miłka (str.6), płatki przesypałam kwaskiem, trochę pogniotłam i zostawiłam do wieczora (zrywałam rano)
Wieczorem ugotowałam w syropie i już
Robiłam też na surowo, ale, że nie mam makutry, a blenderem, to jednak nie to samo...
Tu Muscosa i konfitura niedawno zrobiona, wg.przepisu ze strony :
http://klaudynahebda.pl/roza-konfitura/
Pozdrawiam Eugenia
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
U mnie w tym roku tradycyjnie już surowa z Rose de Resht (blenderem ).Pierwszy raz spróbowałam wg Klaudyny (link w poście Ebabki powyżej) zrobiłam z herbacianej pnącej NN - słodka jak sto piorunów, ale zapach za delikatny, co do kosystencji to wg mnie za rzadka do pączków, ale do herbaty się nada, do jogurtów też powinna być ok, w ostateczności dodam do niej soku z czerwonych porzeczek. Muszę spróbować to samo z Rose de Resht i trochę bardziej zagęścić, oderwanie żółtych końcówek też byłoby korzystne, ale nie wiem czy znajdę w sobie tyle pracowitości.
Dorota
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2845
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: podlasie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba gotowałaś za krótko, bo u mnie wyszła gesta bardzo
Końcówki ucinam od razu przy zrywaniu, jak na str.6 wątku. Może trochę za dużo idzie w odpady, ale sprawnie szło. Tylko z Rose de Resht to chyba nie bardzo metoda, bo kwiaty ma nieduże... Muscosa to co innego, nawet, jak odpady są to i tak zostaje sporo.
Końcówki ucinam od razu przy zrywaniu, jak na str.6 wątku. Może trochę za dużo idzie w odpady, ale sprawnie szło. Tylko z Rose de Resht to chyba nie bardzo metoda, bo kwiaty ma nieduże... Muscosa to co innego, nawet, jak odpady są to i tak zostaje sporo.
Pozdrawiam Eugenia
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba muszę zatem posadzić coś z większymi kwiatami. Robiłam kiedyś "wycinanki" z Rose de Resht, ale specjalnej różnicy w smaku nie czułam - czyli szkoda roboty. A konfitura z tej herbacianej spróbowana po paru dniach jednak zgęstniała, ale nadal słabo mi pasuje do pączków, bo jest taka zbyt karmelkowa w konsystencji (co prawda od pewnego czasu nie robię pączków - ale to już inna historia). Dzisiaj robię z Rose de Resht i dam trochę mniej cukru, bo Klaudyna daje 4x(!!!) tyle co płatków.
Dorota
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Też mnie dziwi ten przepis Klaudyny, ja daję 2 razy tyle cukru i jest dobrze. Potem i tak mieszam z konfiturą różaną z Biedronki. W tym roku robiłam dżem z płatków róży i truskawek, blendowałam żyrafą. Bardzo fajny do chleba.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1641
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja płatków róży i owoców nie obrabiam termicznie, bo wysoka temperatura znacznie zmniejsza zawartosć substancji aktywnych w surowcu. Płatki suszę w temperaturze pokojowej, owoce po usunięciu nasion też, następnie przechowuję w słoiku bez dostępu światła słonecznego. Tuż przed spożyciem mielę w młynku do kawy razem z suszonym kwiatem hibiskusa i zielem stewii. Mieszanka ma cudowny różany aromat i piękny kolor. Używam do doprawiania deserów i dań na słodko.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mam trochę owoców róży Karpatia.Szukam sprawdzonego przepisu na konfiturę lub dżem.Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Robiłam w tym roku fermentowaną herbatę z płatków róży i zakochaliśmy się w jej smaku. Robiłam z Rose de Resht ale podobno można z każdej róży, nawet tej bez zapachu. Mam wielki krzak Augusty Luizy, przerobię wszystkie kwiaty na herbatę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Aria możesz podać przepis?