Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9  
Autor Wiadomość
leszczyna
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 3 cze 2016, o 15:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6437
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
U mnie pięknie zakwitła mary rosę czy mogę użyć ją na konfiturę różaną :?:

_________________
Od przybytku głowa nie boli cz.3 Od przybytku głowa nie boli cz.2 Dzień bez działki to dzień stracony
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 8 cze 2016, o 11:32 
Offline
500p
500p
Postów: 784
Skąd: Stargard

 ---
Pewnie możesz, trochę jasna wiec kolor będzie mniej wyrazisty. Smak i zapach każdej róży jest ciut inny po prostu zrób i spróbuj. Ja z mojej Rose de Rescht zrobiłam już 3 słoiki po ok 300ml, a teraz produkuję syrop różany z 230 g płatków, 3 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Coraz bardziej podoba mi się ta róża, nie dosyć że piękny zapach i kolor, to jeszcze szybko się zbiera płatki. Martwi mnie tylko ta ilość cukru w przetworach różanych. Dojrzewam do przerzucenia się na ksylitol, ponoć nadaje się do przetworów tak jak cukier tylko cena trochę zaporowa, ale z drugiej strony jak ma być wykwintnie to powinno być i zdrowo.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 8 cze 2016, o 12:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9615
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Przy bladych różach stosuję trick! Żeby konfitury nie były szare i nieapetyczne, dodaję łyżkę domowego syropu z aronii. Jest to znany, powszechnie stosowany naturalny barwnik spożywczy. Taka ilość nie ma wpływu na smak.

Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DTJ_1
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 cze 2016, o 10:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3612
Skąd: 60 km od W-wy

 ---
Świetny pomysł z tym wątkiem. Czemu moje róże mają tak mało kwiatów ;:223 .

_________________
Dorota
spis wątków
Pod bocianim....ogród 2015 aktualna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wanda 1
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 cze 2016, o 14:25 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 97
Skąd: Lubin

 ---
Takasobie-możesz podać przepis na syrop z aronii?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 cze 2016, o 15:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9615
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Chyba będzie to ;:178 ;:306
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wanda 1
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 10 cze 2016, o 11:52 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 97
Skąd: Lubin

 ---
Dzięki. ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 11 cze 2016, o 16:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3587
Skąd: wielkopolska

 ---
Miłeczko nie wiedziałam,że masz kuchenny wątek ;:306 .U mnie różyczek na przetwory brak,ale za to z aronii zrobiłam w zeszłym roku pyszną nalewkę ;:304

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 11 cze 2016, o 22:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9615
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Kasiu! To nie do końca nie jest "mój" wątek, ale od kilku lat robię konfitury i cukier różany. Konfitur coraz więcej, bo i róże coraz obficiej kwitną. Konfitury są doskonałe do pączków, ciasteczek ryżowych i chałki z masełkiem.
Można też dodać do herbaty.
Inni robią też syropy, nalewki, wino. Płatki można kandyzować do strojenia wyrobów cukierniczych. Ja jednak pozostaję przy konfiturach, bo schodzą. Cukier już mniej więc rzadko robię.
A nalewka z aronii to moja ulubiona, schodzi najszybciej! :wink:

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
leszczyna
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 13 cze 2016, o 22:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 6437
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Miłka u mnie już się skończyła nalewka z aroni, też robimy bo lubimy ;:136

pozdrawiam

_________________
Od przybytku głowa nie boli cz.3 Od przybytku głowa nie boli cz.2 Dzień bez działki to dzień stracony
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DTJ_1
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 14 cze 2016, o 13:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3612
Skąd: 60 km od W-wy

 ---
Aronii wcześniej nie mrozicie?.

_________________
Dorota
spis wątków
Pod bocianim....ogród 2015 aktualna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
takasobie
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 14 cze 2016, o 15:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9615
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Po co? Mrozi się owoce mające goryczkę: czeremchę, jarzębinę. Aronia nie ma goryczki, ale jest cierpka. Na to nic nie pomoże. Możesz mrozić 2 lata, a ona cierpka pozostanie. Można ją zostawić długo na jesiennym słońcu, żeby cukru nabrały, trochę to złagodzi.

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
roma333
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 15 cze 2016, o 21:59 
Offline
100p
100p
Postów: 133
Skąd: Północna Wielkopolska

 1 szt.
DTJ_1 napisał(a):
Aronii wcześniej nie mrozicie?.

Ja mrożę , ale robie potem soki. Z zeszłorocznej robiłam chyba dopiero w maju . Muszę spróbować zrobic na jesień nalewkę - bo chwalicie ze dobra.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
DTJ_1
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 20 cze 2016, o 12:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3612
Skąd: 60 km od W-wy

 ---
Tak gdzieś wyczytałam i mroziłam a później sok. W tym roku z głowy bo jeden krzak owocuje i mało owoców.

_________________
Dorota
spis wątków
Pod bocianim....ogród 2015 aktualna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 116 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: felixa i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *