Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 9  
Autor Wiadomość
takasobie
 Tytuł: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 cze 2012, o 19:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9615
Skąd: Poznań

 więcej niż 1
Kupiłam 3 lata temu różę 'Louise Odier'. Trochę przez przypadek, bo była z przeceny. Dopiero potem dowiedziałam się, że jej płatki nadają się na przetwory.
W tym roku kwiatów było na tyle dużo (zreszta jeszcze wszystkie nie rozkwitły), że postanowiłam zrobić cukier różany.

Proporcje: garść płatków róż - szklanka cukru. Ucieramy płatki na pastę (w moździerzu lub makutrze), a potem łączymy z cukrem dokładnie mieszając.
Ja pod koniec ucierania już dosypałam łyżeczkę cukru, ażeby dobrze się utarło. Przeczytałam, ze trzeba usuwać białe końcówki płatków. Nie wiedziałam dlaczego, ale potem się dowiedziałam... białe końcówki są twardsze i trzeba dłużej ucierać.

Potem trzeba rozsypać na tacę i suszyć. Najlepiej na słońcu, pod lnianą ściereczką, od czasu do czasu mieszając. Ale niestety przyszła burza i musiałam uciekać z tacą do domu. Suszyć, jak wyschnie. W domu ponoć schnie 2 dni, na słońcu 3 godz.


Serdecznie proszę o inne przepisy na dżemy, konfitury, syropy z tej odmiany róż i innych!

_________________
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
halys
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 cze 2012, o 22:01 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 205
Skąd: podkarpackie

 ---
Oto przepis na nalewkę na płatkach róży - łagodzi ból gardła
0,5 litra płatków róży (bez tych białych środków), utrzeć je w makutrze
1 litr wody
0,5 litra jasnego, płynnego miodu
0,5 litra wódki
1 litr spirytusu
Utarte płatki zalać wrzątkiem, przelać do zamykanego naczynia i wystudzić. Odcisnąć płatki (przefiltrować), dodać miód, gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania zawiesistego płynu (mieszać). Ostudzić, dodać alkohol, wymieszać, przelać do butelek, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu (minimum 1 miesiąc).

Ps. Pięknie i fachowo opisany sposób na różany cukier. Czy można nim słodzić np. napoje? Sporo pracy, ale myślę, że warto.
Jak znajdę przepis na marmoladę różaną jaka robiła swego czasu moja ciocia, to ją tu zamieszczę.

_________________
Życie, Ty wariacie...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Deirde
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 10 cze 2012, o 15:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8934
Skąd: Wielkopolska

 ---
W zeszłym roku robiłam z róży Louise Odier - galaretkę z płatków róż:
składniki - 15 - 20 kwiatów róży, 1 kg cukru żelującego, 1/2 litra wina najlepiej różowego
z płatków odciąć białą podstawę płatka - bo jest gorzki. Obrane płatki wrzucić do garnka, zalać winem i doprowadzić do wrzenia, szczelnie przykryć i zaparzać przez 15 minut. Przecedzić wywar i przestudzić, dodać cukier żelujący, zagotować i mieszając gotować przez 4 minuty. Potem przelać do słoika.

Dużo przepisów jest w książce - Róże pachnące - autorstwa Heide Rau.

_________________
Rosa - f o różach
Róże 2015 - Gosia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Malkar
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 17 cze 2012, o 21:49 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 611
Skąd: Ślask, gmina Zebrzydowice

 więcej niż 1
A ja niegdyś przed laty, taka utartą z cukrem różę nałożyłam do małych słoiczków, mocno ubiłam, z góry posypałam jeszcze cukrem (zrobiła się z niego skorupka), mocno zakręciłam (bez pasteryzowania) i do lodówki.

_________________
Pozdrawiam. Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 19 cze 2012, o 23:31 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4203
A ja właśnie przed chwilą ukręciłam stulistną blenderem, kiedyś ucierałam ręcznie wg starej receptury, ale hmm..kiedyś blenderów nie było, zapach boski, polecam i robię tak jak Ty Małgosiu, ale nie posypuję już cukrem z wierzchu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
klarysa
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 6 sie 2012, o 09:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5961
Skąd: Kaszuby

 1 szt.
Poczytałam smakowitości. Zapisuję, żeby mi nie umknęło :)

_________________
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 viewtopic.php?f=2&t=93358&start=0
Moje "wyczyny'...:) Za miedzą...i troszkę dalej.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosia amator
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 9 sie 2012, o 12:45 
Offline
100p
100p
Postów: 117
Skąd: wielkopolska-Przeźmierowo

 ---
Gosiu - galaretka z róży - marzenie - (już czuję jej smak) i jaka łatwa w przygotowaniu ;:215
Uwielbiam galaretki i uwielbiam przetwory różane niestety do tej pory tylko kupną marmoladę :oops:
najchętniej do rogalików lub przekładania ciasta !
Wniosek jeden trza biegusiem kupić jadalną różę :!:

_________________
Gosia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Malgos
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 28 sie 2012, o 13:36 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 55
Skąd: okolice Wrocławia

 ---
Gdzieś czytałam, że jeść można płatki wszystkich róż pachnących;

nie wiem czym to się skończy, ale obrywam płatki gasnących lekko róż i jeśli zapach mi się podoba to pakuję je do ...spirytusu
może wyjdzie z tego nalewka
albo ...woda kwiatowa ;-)

_________________
Malgos


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Deirde
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 18:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8934
Skąd: Wielkopolska

 ---
Gosia amator - do galaretki możesz użyć Louise Odier - nie musi być to koniecznie róża jadalna. Ważne by miała zapach silny. Na początek użyłam za mało cukru i miałam z tym problem. Dopiero druga galaretka była dobra.

_________________
Rosa - f o różach
Róże 2015 - Gosia


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 22:05 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4203
Ja jeszcze trochę ukręciłam, bo coś za szybko zniknął poprzedni ..dla samego zapachu warto zrobić
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 23:16 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1506
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Ten kolor to czysty obłęd... ;:oj Przepiękny...Czy ten kolor zależy od odmiany? Marzę o uprawie różyczek z przeznaczeniem na płatki. Czy z róż dzikich, używanych jako podkladki mozna pozyskiwać płatki? Chodzi mi o popularne kiedyś " eci peci"- jeśli ktoś wie o czym piszę to znaczy że urodził się w latach siedemdziesiątych :idea: hehehe.
Do czego jeszcze Moniko wykorzystujesz te pachnące płatki róż???
Monika pączki z tą Twoją różą będą tak aromatyczne jak.... perfumy od cacharel. ;:79 Amor amor to mój nr 1., to tak oczywiście zupełnie pokątnie przekazana informacja, gdyby przez przypadek ktoś miał hurtownię perfum...... :heja.

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 10:06 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4203
oxalis rowerkiem albo samochodem wyprawa po okolicznych wsiach :D ..cuda w ogródkach przydomowych. Ja tą róże wyczaiłam z okna samochodu i zero problemu z babcią właścicielką żeby zebrać płatki. Przy okazji cała historia róży przywiezionej z Kresów. Prawdopodobnie to róża portlandzka, albo mieszanic rugosy, kwitnąca przez cały sezon wiadomo z czasem coraz słabiej, kolor ciemny wściekły róż. Jakbyś napisała wcześniej to bym wzięła dla ciebie trochę odrostów, bo róża też jako krzew bardzo ładna, a teraz nie wiem kiedy tam będę. Jak ją chcesz to powiedz. Może przy jakiejś okazji tam będę to wykopię, pozwolenie mam :D bo babcia sama mi proponowała

A kolor w słoiku.. zależy od koloru płatków róży. Ja idę na łatwiznę - blender (tylko żeby się nie przegrzał :D ), cukier puder i trochę soku z cytryny.
Z róży rugosy jak najbardziej można zrobić przecier tylko najlepiej szukać przynajmniej półpełnej, bo tych płatków trochę trzeba uzbierać.

Jak już chcesz posadzić kupną to najlepiej popytać Oliwki w dziale różanym, która ma mnóstwo róż historycznych. W rosarium u p. Choduna też są ciekawe róże, ta np (trzeba popatrzeć w historyczne) http://www.rosarium.com.pl/k/?id=210&Comte-de-Chambord


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 11:24 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1506
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
Bardzo bym Ci była wdzięczna, gdybyś mi takiego jednego odrościka skombinowała. ;:196
Zainspirowałaś mnie pomysłem z ogródkami w okolicy, więc tez czegoś poszukam wokół siebie.

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 13 wrz 2012, o 19:15 
Online
1000p
1000p
Postów: 1296
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
Ja u sąsiadki "za płotem" mam różę i wspólnie z niej korzystamy.. ale ja nie wiem jaka to odmiana wyglada na dziką pachnącą konfitura wychodzi ciemna


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 116 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 9  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *