Cukier różany i inne przetwory z róż
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9813
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Do przetworów wiem, że się nadają:
rosa rugosa
Louise Odier
Mrs John Laing
Jaques Cartier
Variegata di Bologna
Rose de Rescht
róże damasceńskie
no i pewnie wiele innych Muszą być to róże o silnym i wyraźnym zapachu.
Moje tegoroczne konfitury z Louise Odier z domieszką Mrs John Laing, Jaques Cartier, Variegata di Bologna.
rosa rugosa
Louise Odier
Mrs John Laing
Jaques Cartier
Variegata di Bologna
Rose de Rescht
róże damasceńskie
no i pewnie wiele innych Muszą być to róże o silnym i wyraźnym zapachu.
Moje tegoroczne konfitury z Louise Odier z domieszką Mrs John Laing, Jaques Cartier, Variegata di Bologna.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- persymona
- 200p
- Posty: 378
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Na pewno zrobię aż mi tutaj pachnie . Szkoda, że nie znam odmian swoich róż... nie wiem czy się nadają. To jest tak, że niektóre róże są niejadalne czy po prostu mogą nie być tak smaczne??
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9813
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dziś z ostatnich kilku róż zrobiłam smażoną konfiturę. Z niecałej połowy szklanki cukru ugotowałam gęsty syrop (dodałam do cukru "kapkę" wody) Wcześniej płatki z kilku róż pogniotłam rękoma z odrobiną cukru i szczyptą kwasku cytrynowego, aż puściły sok i odstawiłam na 3 godz. (zmieściły się w połowie szklanki).
Potem ugotowałam te płatki w syropie, aż zrobiło się gęste. Włożyłam gorące do wyparzonego słoika. Wyszło dość słodkie i b. gęste więc radzę nie do końca redukować syrop. Ale zupełnie inne w charakterze niż dżemik z żelfiksem
Potem ugotowałam te płatki w syropie, aż zrobiło się gęste. Włożyłam gorące do wyparzonego słoika. Wyszło dość słodkie i b. gęste więc radzę nie do końca redukować syrop. Ale zupełnie inne w charakterze niż dżemik z żelfiksem
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- irminka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2990
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorze
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Milko, przepis super! Jutro zrobię
-
- 200p
- Posty: 356
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Lubina, dolnośląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kiedyś u koleżanki na działce zobaczyłam przepiękną różę o obłędnym zapachu. Wyprosiłam odrost i teraz mam żywopłot z tej róży. Kwitnie tylko raz w sezonie jasnoróżowymi pełnymi kwiatami, pod ziemią wypuszcza nowe pędy. Tak się zastanawiam, czy nie nadawałaby się na jakieś przetwory. Chyba w tym sezonie spróbuję Mam nadzieję, że mi nie zaszkodzi
Ula
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja robiłam cukier różany, z róży "cukrowej", przynajmniej tak ją babcia nazywała bo to nasedzenie jeszcze z czasów jej gospodarzenia. Zrobił się z niej gęsty żywopłot i materiału na przetwory nie brakuje. Kwiaty ma pełne, nieduże, intensywnie różowe, bardzo mocno pachnące, powtarza kwitnienie, dużo gęstych malutkich kolców, owoce czerwone, okrągłe. Z tym że dla ozdoby dlugo nie postoi, bo wciąż przerabiam, jak nie kwiaty to owoce.. A cukier (utarty kryształ z płatkami, proporcje na oko i wysuszony) do tej pory pachnie jak szalony i jest różowy
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 567
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Też pamiętam te róże cukrowe.Niestety w mojej okolicy wszystkie zostały wycięte wraz z modą na iglaki.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mam tę różę Louise Odier. W ubiegłym sezonie kwitła bardzo obficie i pachniała bosko Nie wiedziałam,ze z niej takie przysmaki można można robić. Dobrze,ze trafiłam na ten wątek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 913
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mnie właśnie chodziłoby o te właśnie "inne przetwory z róż".
Nie zawsze zerwie się wszystkie kwiaty , dlatego późnym latem i jesienią
mamy piękne owoce. Żaden owoc rosnący w naszym klimacie nie ma
tyle witaminy C, co właśnie owoc róży. Może ktoś robi jakieś przetwory?
Jakieś dżemy, konfitury, soki?
Pozdrawiam. Darek.
Nie zawsze zerwie się wszystkie kwiaty , dlatego późnym latem i jesienią
mamy piękne owoce. Żaden owoc rosnący w naszym klimacie nie ma
tyle witaminy C, co właśnie owoc róży. Może ktoś robi jakieś przetwory?
Jakieś dżemy, konfitury, soki?
Pozdrawiam. Darek.
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja robię
Płatki dodaję też do konfitur truskawkowych, z cytryną. Suszę je na herbatki i dla zapachu.
Owoce pozbawiam nasion i dodaję do dżemu z małych, żółtych, kwaśnych jabłek, niesamowicie smakuje. Suszę, i gotuję jak na kompot (ale z dodatkami), albo proszkuję i daję np. do ciasta. W tym roku spróbuję kandyzować.
Płatki dodaję też do konfitur truskawkowych, z cytryną. Suszę je na herbatki i dla zapachu.
Owoce pozbawiam nasion i dodaję do dżemu z małych, żółtych, kwaśnych jabłek, niesamowicie smakuje. Suszę, i gotuję jak na kompot (ale z dodatkami), albo proszkuję i daję np. do ciasta. W tym roku spróbuję kandyzować.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 913
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
A jaką masz metodę suszenia?Owoce trochę zmiażdżysz i do piekarnika, czy
w całości na powietrzu suszysz? A to kandyzowanie , to na czym polega?
Tak się wypytuje, gdyż chciałbym mieć coś z róży do spożywania,
Całą zimę kaszlę i źle się czuję . Myślę, że taka bomba witaminowa z róży
pewnie by mi pomogła.
Pozdrawiam. Darek.
w całości na powietrzu suszysz? A to kandyzowanie , to na czym polega?
Tak się wypytuje, gdyż chciałbym mieć coś z róży do spożywania,
Całą zimę kaszlę i źle się czuję . Myślę, że taka bomba witaminowa z róży
pewnie by mi pomogła.
Pozdrawiam. Darek.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Darek- na odporność zafunduj sobie pyłek pszczeli.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kandyzować, czyli przesmażać w cukrze. Będą jak cukiereczki
Mam kuchnie kaflową na drzewo i tam wszystko suszę, na takich specjalnych sitach. Jak są dobrze wysuszone praktycznie same się kruszą, pomagam sobie też młotkiem do rozbijania mięsa.
Czy są odmiany róży typowe "na owoce"?
Mam kuchnie kaflową na drzewo i tam wszystko suszę, na takich specjalnych sitach. Jak są dobrze wysuszone praktycznie same się kruszą, pomagam sobie też młotkiem do rozbijania mięsa.
Czy są odmiany róży typowe "na owoce"?
Udanych plonów.
Magda
Magda