Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7669
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
U mnie pięknie zakwitła mary rosę czy mogę użyć ją na konfiturę różaną
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Pewnie możesz, trochę jasna wiec kolor będzie mniej wyrazisty. Smak i zapach każdej róży jest ciut inny po prostu zrób i spróbuj. Ja z mojej Rose de Rescht zrobiłam już 3 słoiki po ok 300ml, a teraz produkuję syrop różany z 230 g płatków, 3 szklanek cukru i 3 szklanek wody. Coraz bardziej podoba mi się ta róża, nie dosyć że piękny zapach i kolor, to jeszcze szybko się zbiera płatki. Martwi mnie tylko ta ilość cukru w przetworach różanych. Dojrzewam do przerzucenia się na ksylitol, ponoć nadaje się do przetworów tak jak cukier tylko cena trochę zaporowa, ale z drugiej strony jak ma być wykwintnie to powinno być i zdrowo.
Dorota
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9812
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Przy bladych różach stosuję trick! Żeby konfitury nie były szare i nieapetyczne, dodaję łyżkę domowego syropu z aronii. Jest to znany, powszechnie stosowany naturalny barwnik spożywczy. Taka ilość nie ma wpływu na smak.
Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.
Moja Rose de Resth ma jeszcze niewiele kwiatów , ale się rozkręca.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Świetny pomysł z tym wątkiem. Czemu moje róże mają tak mało kwiatów .
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Takasobie-możesz podać przepis na syrop z aronii?
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9812
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chyba będzie to
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Ale szybko, jako dodatek do konfitury:
Bardzo dojrzałą aronię umyć obrać i zmielić w blenderze (ma bardzo twardą skórę). Zalać wodą, żeby przykryło, dodać cukru wg smaku (jak ktoś chce bardzo słodki, trzeba duuużo). Gotować jak rosół - na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3653
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Miłeczko nie wiedziałam,że masz kuchenny wątek .U mnie różyczek na przetwory brak,ale za to z aronii zrobiłam w zeszłym roku pyszną nalewkę
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9812
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kasiu! To nie do końca nie jest "mój" wątek, ale od kilku lat robię konfitury i cukier różany. Konfitur coraz więcej, bo i róże coraz obficiej kwitną. Konfitury są doskonałe do pączków, ciasteczek ryżowych i chałki z masełkiem.
Można też dodać do herbaty.
Inni robią też syropy, nalewki, wino. Płatki można kandyzować do strojenia wyrobów cukierniczych. Ja jednak pozostaję przy konfiturach, bo schodzą. Cukier już mniej więc rzadko robię.
A nalewka z aronii to moja ulubiona, schodzi najszybciej!
Można też dodać do herbaty.
Inni robią też syropy, nalewki, wino. Płatki można kandyzować do strojenia wyrobów cukierniczych. Ja jednak pozostaję przy konfiturach, bo schodzą. Cukier już mniej więc rzadko robię.
A nalewka z aronii to moja ulubiona, schodzi najszybciej!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7669
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Miłka u mnie już się skończyła nalewka z aroni, też robimy bo lubimy
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Aronii wcześniej nie mrozicie?.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9812
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Po co? Mrozi się owoce mające goryczkę: czeremchę, jarzębinę. Aronia nie ma goryczki, ale jest cierpka. Na to nic nie pomoże. Możesz mrozić 2 lata, a ona cierpka pozostanie. Można ją zostawić długo na jesiennym słońcu, żeby cukru nabrały, trochę to złagodzi.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 100p
- Posty: 150
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja mrożę , ale robie potem soki. Z zeszłorocznej robiłam chyba dopiero w maju . Muszę spróbować zrobic na jesień nalewkę - bo chwalicie ze dobra.DTJ_1 pisze:Aronii wcześniej nie mrozicie?.