Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
EDITA
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 cze 2016, o 13:55 
Offline
500p
500p
Postów: 580
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
OCET RÓŻANY:
0,5 L octu winnego,
1 garść świeżych lub suszonych płatków róży,
Płatki zalać octem na 10 dni i często potrząsać butelką.
MIÓD RÓŻANY:
2 szkl miodu,
2 garście świeżych płatków róży,
Miód z płatkami podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut i przełożyć do słoiczków.
HERBATA RÓŻANA:
świeże lub suszone płatki róży,
zielona lub czarna herbata,
PONCZ RÓŻANY:
2 garście płatków,
2 łyżki cukru,
1 L białego wina,
1 L szampana,
Wymieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godz.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 22 lip 2016, o 09:06 
Offline
500p
500p
Postów: 751
Skąd: Stargard

 ---
W końcu spróbowałam wersję bezcukrową konfitury, co prawda nie na ksylitolu ale na erytrolu. Drugie kwitnienie mojej rose de resht jest mniej obfite więc dodałam trochę innych płatków, żeby blender dał radę. W smaku czuć charakterystyczny chłód, na razie schowałam do lodówki żeby przetestować trwałość, przy najbliższej okazji sprawdzę jak zachowuje się w pieczeniu - zwykłą cukrową używam do ciastek owsianych (digestive).

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
halys
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 23 sie 2016, o 07:31 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 205
Skąd: podkarpackie

 ---
Zrobiłam nalewkę malinową z różą - co za aromat. Jeszcze czuć mocno spirytus, ale różę też się już wyczuwa.

1-1,2 kg malin, garść płatków dzikiej róży i 10 owoców dzikiej róży (oczyszczone, drobno posiekane, wcześniej mroziłam 1 dzień bo gdzieś znalazłam, że powinno się je mrozić przed użyciem) zalać 1 litrem spirytusu 70% (3 szklanki spirytusu 98% i 1 szklanka wody przegotowanej i ostudzonej lub 2 szklanki spirytusu i 2 szklanki wódki). Odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na 2 tygodnie, wstrząsać. Odcedzić nalew. Do owoców wsypać 0,5kg cukru i wstrząsać, trzymać tak aż do rozpuszczenia cukru (około 3 dni). Syrop zlać dolewając do nalewu. Przefiltrować całość. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2-3 miesiące.

Zawsze w ten sposób robię nalewki z malin, w tym roku dodałam różę. Płatki bardzo szybko odbarwiają się w spirytusie.

_________________
Życie, Ty wariacie...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
halys
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 5 mar 2017, o 09:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 205
Skąd: podkarpackie

 ---
Nalewka wyszła świetna. Niby malinowa, ale wyraźnie czuć w niej różę. Polecam.

_________________
Życie, Ty wariacie...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 116 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *