Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
EDITA
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 21 cze 2016, o 14:55 
Offline
500p
500p
Postów: 560
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
OCET RÓŻANY:
0,5 L octu winnego,
1 garść świeżych lub suszonych płatków róży,
Płatki zalać octem na 10 dni i często potrząsać butelką.
MIÓD RÓŻANY:
2 szkl miodu,
2 garście świeżych płatków róży,
Miód z płatkami podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut i przełożyć do słoiczków.
HERBATA RÓŻANA:
świeże lub suszone płatki róży,
zielona lub czarna herbata,
PONCZ RÓŻANY:
2 garście płatków,
2 łyżki cukru,
1 L białego wina,
1 L szampana,
Wymieszać składniki i wstawić do lodówki na 1 godz.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 22 lip 2016, o 10:06 
Offline
500p
500p
Postów: 817
Skąd: Stargard

 ---
W końcu spróbowałam wersję bezcukrową konfitury, co prawda nie na ksylitolu ale na erytrolu. Drugie kwitnienie mojej rose de resht jest mniej obfite więc dodałam trochę innych płatków, żeby blender dał radę. W smaku czuć charakterystyczny chłód, na razie schowałam do lodówki żeby przetestować trwałość, przy najbliższej okazji sprawdzę jak zachowuje się w pieczeniu - zwykłą cukrową używam do ciastek owsianych (digestive).

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
halys
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 23 sie 2016, o 08:31 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 205
Skąd: podkarpackie

 ---
Zrobiłam nalewkę malinową z różą - co za aromat. Jeszcze czuć mocno spirytus, ale różę też się już wyczuwa.

1-1,2 kg malin, garść płatków dzikiej róży i 10 owoców dzikiej róży (oczyszczone, drobno posiekane, wcześniej mroziłam 1 dzień bo gdzieś znalazłam, że powinno się je mrozić przed użyciem) zalać 1 litrem spirytusu 70% (3 szklanki spirytusu 98% i 1 szklanka wody przegotowanej i ostudzonej lub 2 szklanki spirytusu i 2 szklanki wódki). Odstawić w ciepłe słoneczne miejsce na 2 tygodnie, wstrząsać. Odcedzić nalew. Do owoców wsypać 0,5kg cukru i wstrząsać, trzymać tak aż do rozpuszczenia cukru (około 3 dni). Syrop zlać dolewając do nalewu. Przefiltrować całość. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 2-3 miesiące.

Zawsze w ten sposób robię nalewki z malin, w tym roku dodałam różę. Płatki bardzo szybko odbarwiają się w spirytusie.

_________________
Życie, Ty wariacie...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
halys
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 5 mar 2017, o 10:42 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 205
Skąd: podkarpackie

 ---
Nalewka wyszła świetna. Niby malinowa, ale wyraźnie czuć w niej różę. Polecam.

_________________
Życie, Ty wariacie...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ebabka
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 25 cze 2017, o 17:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1829
Skąd: podlasie

 1 szt.
:wit
Robiłam przetwory z Louise Odier, Rose de Resht i centifolia Muscosa. Z tej ostatniej są najbardziej pachnące i kolor ;:oj
Nawet dość szybko się zeszkliła w tym syropie, ale tyle cukru :oops:
Końcówki obcinałam, jak Miłka (str.6), płatki przesypałam kwaskiem, trochę pogniotłam i zostawiłam do wieczora (zrywałam rano)
Wieczorem ugotowałam w syropie i już :)
Robiłam też na surowo, ale, że nie mam makutry, a blenderem, to jednak nie to samo...
Tu Muscosa i konfitura niedawno zrobiona, wg.przepisu ze strony :
http://klaudynahebda.pl/roza-konfitura/
Obrazek
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Eugenia
viewtopic.php?f=11&t=58825&start=126


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 27 cze 2017, o 11:35 
Offline
500p
500p
Postów: 817
Skąd: Stargard

 ---
U mnie w tym roku tradycyjnie już surowa z Rose de Resht (blenderem :oops: ).Pierwszy raz spróbowałam wg Klaudyny (link w poście Ebabki powyżej) zrobiłam z herbacianej pnącej NN - słodka jak sto piorunów, ale zapach za delikatny, co do kosystencji to wg mnie za rzadka do pączków, ale do herbaty się nada, do jogurtów też powinna być ok, w ostateczności dodam do niej soku z czerwonych porzeczek. Muszę spróbować to samo z Rose de Resht i trochę bardziej zagęścić, oderwanie żółtych końcówek też byłoby korzystne, ale nie wiem czy znajdę w sobie tyle pracowitości.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ebabka
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 27 cze 2017, o 20:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1829
Skąd: podlasie

 1 szt.
Chyba gotowałaś za krótko, bo u mnie wyszła gesta bardzo :)
Końcówki ucinam od razu przy zrywaniu, jak na str.6 wątku. Może trochę za dużo idzie w odpady, ale sprawnie szło. Tylko z Rose de Resht to chyba nie bardzo metoda, bo kwiaty ma nieduże... Muscosa to co innego, nawet, jak odpady są to i tak zostaje sporo.
:wit

_________________
Pozdrawiam Eugenia
viewtopic.php?f=11&t=58825&start=126


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 29 cze 2017, o 11:11 
Offline
500p
500p
Postów: 817
Skąd: Stargard

 ---
Chyba muszę zatem posadzić coś z większymi kwiatami. Robiłam kiedyś "wycinanki" z Rose de Resht, ale specjalnej różnicy w smaku nie czułam - czyli szkoda roboty. A konfitura z tej herbacianej spróbowana po paru dniach jednak zgęstniała, ale nadal słabo mi pasuje do pączków, bo jest taka zbyt karmelkowa w konsystencji (co prawda od pewnego czasu nie robię pączków :;230 - ale to już inna historia). Dzisiaj robię z Rose de Resht i dam trochę mniej cukru, bo Klaudyna daje 4x(!!!) tyle co płatków.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
aria
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 3 sie 2017, o 20:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3494

 ---
Też mnie dziwi ten przepis Klaudyny, ja daję 2 razy tyle cukru i jest dobrze. Potem i tak mieszam z konfiturą różaną z Biedronki. W tym roku robiłam dżem z płatków róży i truskawek, blendowałam żyrafą. Bardzo fajny do chleba.


Góra   
  Zobacz profil      
 
corazonbianco
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 31 sie 2017, o 21:31 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1013
Skąd: wschodnie Mazowsze

 1 szt.
Ja płatków róży i owoców nie obrabiam termicznie, bo wysoka temperatura znacznie zmniejsza zawartosć substancji aktywnych w surowcu. Płatki suszę w temperaturze pokojowej, owoce po usunięciu nasion też, następnie przechowuję w słoiku bez dostępu światła słonecznego. Tuż przed spożyciem mielę w młynku do kawy razem z suszonym kwiatem hibiskusa i zielem stewii. Mieszanka ma cudowny różany aromat i piękny kolor. Używam do doprawiania deserów i dań na słodko.

_________________
Cóż za smutna epoka, w której łatwiej jest rozbić atom niż zniszczyć przesąd ~ Albert Einstein


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
PostNapisane: 1 wrz 2017, o 14:46 
Offline
200p
200p
Postów: 381
Skąd: województwo śląskie

 ---
Mam trochę owoców róży Karpatia.Szukam sprawdzonego przepisu na konfiturę lub dżem.Czy mógłby mi ktoś pomóc?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 123 ]  Idź do strony nr...        1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *