Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 242 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 18  
Autor Wiadomość
slila1
 Tytuł: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 kwi 2012, o 13:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Czy ktoś zna i stosuje grzybek tybetański. Mam okazję dostać go od znajomej, ale nie wiem czy warto ryzykować?

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rayy
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 kwi 2012, o 13:53 
Offline
200p
200p
Postów: 345
Skąd: Górny Śląsk

 ---
Ten grzybek to nic nadzwyczajnego- jest on powszechnie stosowany w mleczarniach do produkcji zwykłego kefiru (przynajmniej był bo teraz raczej stosuje się gotowe kultury bakterii osadzone na pożywkach których dozowanie jest łatwiejsze co nie zmienia faktu, że organizmy w tych fabrycznych preparatach i grzybku to to samo).
Jego używanie może być uzasadnione tylko w przypadku gdy ma się (najlepiej) własne mleko bo robienie swojego kefiru z mleka UHT z kartonika chyba mija się z celem? :)

_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43071


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 kwi 2012, o 14:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Bardzo cenna uwaga, dziękuję ;:180 .

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 21 cze 2012, o 15:11 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 ---
Ja mam grzybka jak również mleko od swoich własnych krówek,poza tym że bardzo lubię taki kefirek nie zauważyłam jakiś rewelacji zdrowotnych,ale smakowo super


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 21 cze 2012, o 16:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
goja94 masz rację smakuje lepiej od kupnego, a właściwości zdrowotne? Wydaje mi się, że trochę podnosi odporność. Od czasu jak go używam, ani razu nie złapałam żadnego przeziębienia, a może to tylko taki zbieg okoliczności?

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mkwawa
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 lut 2013, o 10:15 
Offline
50p
50p
Postów: 69
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Mam grzybek tybetański od roku. :D Kefirek bardzo smaczny. Robię z kefirku także serki twarogowe na śniadanie , są pyszne.

_________________
Pozdrawiam Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
:wit Małgosiu dziękuję ;:180 że do mnie napisałaś. Ja jeszcze twarogu z grzybka nie robiłam, czy możesz mi napisać jak go robisz?

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mkwawa
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 8 lut 2013, o 12:41 
Offline
50p
50p
Postów: 69
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Robi się go tak samo jak z siadłego mleka. :D
Trzeba mocno podgrzać mleko świeże lub UHT ( 1l ) . Do gorącego wlewam kefirek ( ok. szklanki lub dwie).
Zamieszać. Jeśli oddziela się serwatka , można zestawić z ognia.
Jeśli nie jeszcze trochę podgrzać.
Jak ostygnie przecedzić przez sito i mamy twarożek i serwatkę do picia. ;:138 Daj znać jak smakował.

_________________
Pozdrawiam Małgorzata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
christinkrysia
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 25 mar 2013, o 23:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7898
Skąd: Ostróda

 więcej niż 1
Stosuje go od 2 lat i faktycznie potwierdzam,że poprawia odporność i florę bakteryjną też.
Latem jogurt jest bazą dla sezonowych owoców do robienia koktajli które wszyscy uwielbiamy.
Na bazie jogurtu z grzybka piekę chleb, bułki i racuchy - pyszne jedzonko i szybko się robi.

_________________
ZAPRASZAM :Apteka na działce i w domu cz. II .... działka aktualny
szukam>wymienię>sprzedam... patyczki hortensji do ukorzeniania blog >moja apteka
a tu >>> ogólny spis wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 26 mar 2013, o 09:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Krysiu dziękuję za wpis, bo rzadko tu ktoś zagląda.
Ja dostałam grzybka od zaprzyjaźnionej sąsiadki prawie rok temu i stosuję go do dzisiaj. Przestałam kupować kefiry i jogurty, z powodzeniem zastąpiłam je napojami z grzybka tybetańskiego.

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
christinkrysia
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 26 mar 2013, o 17:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7898
Skąd: Ostróda

 więcej niż 1
A szkoda,że tak mało popularny, jeśli nawet trudno uwierzyć w jego listę właściwości leczniczych to choćby dla smaku lub po to aby mieć własne przetwory bo w tych sklepowych jogurtach zwykłych i owocowych więcej chemii niż mleka ...
Mleka ze wsi nie mam ale kupuję w sklepie to o najkrótszym terminie mając nadzieję,że w nim najmniej chemii a reszta to juz praca ziaren grzybka.
Własnie dziś piekę chleb już z własnego przepisu na bazie jogurtu.
Grzybka rozdaję i rozsyłam wszystkim chętnym i często piszemy na jego temat w moim wątku ( apteka ....)

Nie wiem czy znasz te strony więc tak na wszelki wypadek wklejam linki na strony, gdzie sa wszystkie podstawowe wiadomości o grzybku zebrane w kategorie odnośnie zastosowania itd. łącznie z filmem .
Jak hodować http://grzybektybetanski.pl/
Korzyści dla zdrowia >> bardzo ważna !!! http://grzybektybetanski.pl/tag/grzybek ... asciwosci/
Receptury z wykorzystaniem grzybka b21chgjuklo http://grzybektybetanski.pl/receptury-kulinarne/
Bułeczki przepis http://grzybektybetanski.pl.tl/Bu%26%23 ... ypieku.htm
Przepisy co można z niego zrobić http://grzybektybetanski.pl.tl/Placki-a ... acuchy.htm
Domowy twaróg http://grzybektybetanski.pl.tl/Domowy-t ... rzybka.htm

Po lewej stronie sa podlinki i warto zajrzeć wszędzie bo każdy znajdzie coś ciekawego.
Ziarna grzybka pracują na mleku krowim, kozim, sojowym, kokosowym - to mamy sprawdzone w gronie moich znajomych i rodziny.

Zastanawiam się gdzie by tu jeszcze wykorzystać jego możliwości ... ????

_________________
ZAPRASZAM :Apteka na działce i w domu cz. II .... działka aktualny
szukam>wymienię>sprzedam... patyczki hortensji do ukorzeniania blog >moja apteka
a tu >>> ogólny spis wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
slila1
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 26 mar 2013, o 17:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5399
Skąd: Cieszyn

 więcej niż 1
Krysiu dziękuję za linki na pewno skorzystam, a może jeszcze przydadzą się komuś, kto tu zajrzy.
Jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy. Do Twojej Apteki bardzo często zaglądam.

_________________
Lidka Moje wątki.
Moja działka cz.7


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
christinkrysia
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 27 mar 2013, o 21:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7898
Skąd: Ostróda

 więcej niż 1
To miłe, dziękuję.

_________________
ZAPRASZAM :Apteka na działce i w domu cz. II .... działka aktualny
szukam>wymienię>sprzedam... patyczki hortensji do ukorzeniania blog >moja apteka
a tu >>> ogólny spis wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Amanita
 Tytuł: Re: Grzybek tybetański
PostNapisane: 28 mar 2013, o 14:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1532
Skąd: mazowieckie

 więcej niż 1
Ja używałam 'alg' czyli tzw. kryształów japońskich. To coś w ten deseń jak ten grzybek tybetański - tyle, że dolewa się do kryształów wody z cukrem i rodzynkami a nie mleka. Powstaje wtedy wodny kefir.

Przyznam, że bardzo polubiłam picie tego wodnego kefiru. Jednodniowy kefir jest lekko słodki, kilkudniowy natomiast zalatuje już fermentacją :D I pachnie jak kwas chlebowy lub nawet piwo. Robi się tam przecież alkohol.

Piłam ten kefir całą jesień i czułam się po nim bardzo dobrze, nawet zrzuciłam z kilogram.

Teraz niestety nie piję, ponieważ jestem w ciąży, a lekarka mi odradziła picie takiego kefiru, ponieważ nie ma żadnych danych odnośnie szkodliwości lub nie w ciąży. Kryształki musiałam wyrzucić, bo nikt nie chciał ich po mnie przejąć, nikt oprócz mnie w rodzinie tego nie chciał pić.

Kryształy się bardzo szybko mnożyły, można naprawdę rozdawać na prawo i lewo :)

_________________
Pozdrawiam, Dominika Gdy rozum śpi, budzą się demony.
Green Fingers - mój wątek ogrodowy
Sprzedam nasiona sałat z Chorwacji


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 242 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 18  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *