http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/272/badaj_sie/Polska niechlubnie przoduje w statystykach śmiertelności Europy.
Na nadciśnienie tętnicze (najczęstszą chorobę dorosłej populacji) cierpi 30% obywateli. Każdego roku na zawał serca zapada 100 tysięcy osób.
Choroby układu krążenia stanowią przyczynę śmierci co drugiego mieszkańca naszego kraju.
Na astmę choruje około 2 mln dorosłych i ponad milion dzieci.
Blisko 2 mln Polaków cierpi na cukrzycę.
Natomiast z powodu nowotworów złośliwych umiera 24,5% pacjentów.
:rany: Smacznego, to jemy na co dzień. :och:
http://zdrowo.info.pl/e-lista.html
NIE KUPUJ produktów z najczęściej uczulającymi chemikaliami
Wydrukuj listę i włóż do portfela.
http://zdrowie-diety.pl/grozne-konserwanty-w-zywnosciKonserwuje się dosłownie wszystko do masła, mleka, wędlin, serów po napoje.
Okazuje się, że rocznie zjadamy ok.2 kg dodatków do żywności.
(..)
Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności, których należy unikać:
E 127 erytrozyna ? powoduje astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość, podejrzana o działanie rakotówcze
E 131 błękit pantotenowy ? działa rakotwórczo
E 142 zieleń S (brylantowa) ? powoduje wysypki, astmę, bezsenność, działa rakotwórczo
E 200 kwas sorbowy ? powoduje reakcje alergiczne
E 211 benzoensan sodu ? powoduje reakcje alergizujące/uczulające, działa rakotwórczo
E 220 powoduje zaburzenia pracy wątroby, niszczy wit. B12
E 221 siarczyn sodu ? może niszczyć witaminy zawarte w żywności
E 249 azotyn potasu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 250 azotan (III) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 251 azotan (V) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórczeE 310 galusan propylu ? powoduje egzemę i problemy żołądkowe
E 320 Butylohydroksyanizol (BHE) - działa rakotwórczo
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) ? powoduje uczulenia
E 338 kwas fosforowy ? może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych
E 414 guma arabska ? powoduje uczulenia
E 621 glutaminian sodu ? działa rakotwórczo
E 951 aspartam ? działa rakotwórczo
E 954 sacharyna ? działa rakotwórczo
________
E dodatki w spisie funkcyjnym.
http://zdrowo.info.pl/e-lista.html
Przyczyny nadwrażliwości na substancje alergizujące, wg teorii naukowych:
- teoria cywilizacyjna - w miarę rozwoju cywilizacyjnego, słabnie naturalna obronność organizmu narażonego na coraz większą ilość zanieczyszczeń wyzwalających reakcje nadwrażliwości;
- ?teoria higieniczna?- higienizacja życia, odkażanie i sterylizacja, nie pozwala układowi odpornościowemu na kontakt z bakteriami/ wirusami i na wytworzenie skutecznych metod obrony ( przeciwciał). W efekcie , pozbawiony możliwości samodzielnej obrony, system immunologiczny reaguje histerycznie na czynnik uwrażliwiający, który w innym przypadku, nie byłby alergenem;
- teoria dietetyczna ? ?śmieciowego jedzenia? - przyczyną zakłóceń w układzie odpornościowym i wyzwalaczem reakcji alergicznych, są związki i substancje chemiczne wprowadzane do organizmu wraz z pokarmem. Rezygnacja z żywności wysoko przetworzonej, bogatej w konserwanty, akrylamidy, tłuszcze trans oraz z niektórych swoistych substancji uczulających, prowadzi do ustąpienia alergii;
- teoria parazytologiczna/ odpasożytnicza ? produkty przemiany materii pasożytów wewnątrzustrojowych zakłócają pracę systemu immunologicznego, powodują reakcje alergiczne i są głównym czynnik patogennym w powstawaniu astmy/ patogenezy astmy
(..)
- Dodatki używane do przetwarzania i konserwowania żywności ? są najczęstszym wyzwalaczem reakcji alergicznych.
Są to: siarczyny, benzoesany, parabeny, glutaminian sodu, barwniki, BHA, BHT.
- Związki chemiczne powstające w procesie przygotowywania pokarmów: zmienione chemicznie tłuszcze trans, konserwanty i utleniacze, akryl amidy ( składniki powszechnie używanych przedmiotów z plastiku).
Akrylamidy wydalają się z organizmu dość szybko, ale zanim to się stanie powstają z nich glicydamidy - związki te wchodzą w reakcję z ludzkim DNA i mogą wywoływać nowotwory.(1)
Jedynym sposobem zapobiegania uciążliwym objawom nadwrażliwości przez osoby ze zdiagnozowana alergią pokarmową,
jest unikanie konkretnych środków spożywczych, w najprostszy z możliwych sposobów - czytanie etykiet kupowanych towarów i nie kupowanie ryzykownych produktów.
(C)HKP
(1)? Rozmowa z dr Danutą Mylek? Anna Gorczyca ; http://rzeszow.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/rzeszow/1,3496 ... z1dVATuJ1J