Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Jeszcze gorszy od cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy!
http://dziecisawazne.pl/syrop-glukozowo ... ak-chorob/
http://dziecisawazne.pl/syrop-glukozowo ... ak-chorob/
pozdrawiam Ewa
- stapeliowaty
- 100p
- Posty: 198
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Przypominam, że miód, pod względem węglowodanów, ma skład niemal identyczny jak syrop glukozowo-fruktozowy.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Tu nie tylko o skład chodzi, zresztą prawie (niemal) czyni wielką różnicę. Natura jest tak stworzona, żeby wspomagać nasze zdrowie.
Natomiast poza składem syrop glukozowo-fruktozowy jest wytworzony z kukurydzy w 99% genetycznie modyfikowanej. Przypominam, że modyfikacja kukurydzy (MON 810) polega na uodpornieniu jej na herbicyd rand... Jest wielokrotnie częściej nim pryskana niż inne rośliny, zatem jest rakotwórcza. Składnik ten znajduje się jak nietrudno się domyślić w wyprodukowanym z niej syropie. Co za tym idzie syrop glukozowo-fruktozowy z dużym prawdopodobieństwem jest rakotwórczy, o czym pisał profesor Hałat.
Natomiast poza składem syrop glukozowo-fruktozowy jest wytworzony z kukurydzy w 99% genetycznie modyfikowanej. Przypominam, że modyfikacja kukurydzy (MON 810) polega na uodpornieniu jej na herbicyd rand... Jest wielokrotnie częściej nim pryskana niż inne rośliny, zatem jest rakotwórcza. Składnik ten znajduje się jak nietrudno się domyślić w wyprodukowanym z niej syropie. Co za tym idzie syrop glukozowo-fruktozowy z dużym prawdopodobieństwem jest rakotwórczy, o czym pisał profesor Hałat.
pozdrawiam Ewa
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Duże prawdopodobieństwo istnieje,że powietrze jest rakotwórcze,należy więc bardzo ograniczyć
używanie tej substancji.
Syrop należy przed spożyciem unieszkodliwić,czyli przefermentować,przedestylować i dopiero
w takiej postaci spożywać,mówiąc na zdrowie,aby poszedł na zdrowie.
używanie tej substancji.
Syrop należy przed spożyciem unieszkodliwić,czyli przefermentować,przedestylować i dopiero
w takiej postaci spożywać,mówiąc na zdrowie,aby poszedł na zdrowie.
- stapeliowaty
- 100p
- Posty: 198
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Oczywiście, że o skład chodzi. Czytałaś artykuł? Bo mam wrażenie, że nie. Zdaje się, że większość nie rozumie istoty problemu. Tu nie chodzo o spożywanie samegosyropu glukozowo-fruktozowego, tylko o OGÓLNE nadmierne spożycie każdych węglowodanów, w tym miodu. Miód ma skład identyczny i spożywany w takiej ilości co syrop również powoduje te same choroby. Jak rozumiem muchomory sromotnikowe czy pokrzyk wilcza jagoda również są stworzone w taki sposób żeby nam poprawić zdrowie przy przypadkowej konsumpcji? Mam wrażenie, że niektorzy zjedliby krowie odchody gdyby ktoś w jakimś szemranym piśmiaku/blogu napisał, że są naturalne i leczą raka. Prosiłbym o wiarygodne źródła potwierdzające, że 99% syropu glukozowo-fruktozowego jest produkowane z genetycznie modyfikowanej kukurydzy "MON 810". Ciekawe rzeczy wypisujesz, bo badania glyfosatu nie potwierdzają jego właściwości rakotwórczych...(gdy będę miał dostęp do komputera to podeślę publikacje, bo teraz się produkję z telefonu ). Pomijam fakt, że ten związek jest dość nietrwały i ulega znacznej degradacji... Pan "profesor" Hałat jest doktorem (to spora różnica) i jest epidemiologiem, więc nie jest kompetenty w sprawach biochemii roślin i inżynierii genetycznej.ewikk77 pisze:Tu nie tylko o skład chodzi, zresztą prawie (niemal) czyni wielką różnicę. Natura jest tak stworzona, żeby wspomagać nasze zdrowie.
Natomiast poza składem syrop glukozowo-fruktozowy jest wytworzony z kukurydzy w 99% genetycznie modyfikowanej. Przypominam, że modyfikacja kukurydzy (MON 810) polega na uodpornieniu jej na herbicyd rand... Jest wielokrotnie częściej nim pryskana niż inne rośliny, zatem jest rakotwórcza. Składnik ten znajduje się jak nietrudno się domyślić w wyprodukowanym z niej syropie. Co za tym idzie syrop glukozowo-fruktozowy z dużym prawdopodobieństwem jest rakotwórczy, o czym pisał profesor Hałat.
-
- 100p
- Posty: 179
- Od: 6 wrz 2010, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Nie wiem, jak jest do końca z tym raund..., ale faktem jest, że co niektóre kraje wycofują go z rynku. Osobiscie też nie stosuję, nie podoba mi się polityka Mons... Ale to jest moje zdanie.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Nie czytasz ze zrozumieniem, napisałam nie tylko o skład chodzi, a artykułu gdybym nie czytała, to bym go nie zamieściła.Oczywiście, że o skład chodzi. Czytałaś artykuł? Bo mam wrażenie, że nie.
Zgadza się jest doktorem medycyny. Rozumiem, że skoro dr medycyny nawet jeśli z dziedziny pokrewnej nie jest dla ciebie wystarczająco kompetentny, żeby mówić o nowotworach, to twoje ciekawostki na temat gmo, będą napisane conajmniej przez profesora biotechnologii, oczywiście w żaden sposób nie związanego z firmą M., bo "tylko" dr np. biochemii może nie być wystarczająco kompetentny.Hałat jest doktorem (to spora różnica) i jest epidemiologiem, więc nie jest kompetenty
http://bejsment.com/2012/07/12/roundup- ... dla-ludzi/glifosat może prawdopodobnie doprowadzić do uszkodzenia ludzkiego i zwierzęcego genomu (zespołu cech dziedzicznych) lub wywoływać choroby, nawet nowotworowe.
Firma --nazwa zastrzeżona1-- sprzedawała Roundup wraz z informacją ?ulega biodegradacji?. Jednakże było to wprowadzanie klientów w błąd, ponieważ Roundup nie był biodegradowalny. --nazwa zastrzeżona1-- przegrało sprawę sądową w tej kwestii w USA i we Francji.
pozdrawiam Ewa
- stapeliowaty
- 100p
- Posty: 198
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
To Ty nie czytasz ze zrozumieniem, w artykule nie ma słowa o glifosacie i GMO, dopisałaś to sobie w poście i stwierdziłaś, że nie TYLKO o skład chodzi.
Co do kompetentności, to zdaje się, że nie rozumiesz jak funkcjonuje środowisko naukowe. Doktor czy profesor, on jest tylko człowiekiem. To, że kwalifikuje się w epidemiologii nie dyskwalifikuje jego wiedzy w dziedzinie biochemii roślin, toksykologii czy inżynierii genetycznej, jednak taką wiedzę należy traktować z ogromnym dystansem, a nie jak Ty, jak niepodważalną prawdę objawioną (tako rzecze doktor nauk medycznych!). Taki człowiek specjalizuje się w jednej dziedzinie z setek tysięcy innych. Nie da się być doskonałym ze wszystkiego. Prawdopodobnie nawet nie zadałaś sobie trudu żeby pomyśleć "a co jeżeli on się myli?".
Artykuł który przytoczyłaś (o roundupie) nie nosi znamion wiarygodnego źródła, brak mu jakichkolwiek przypisów. Kończę dyskusję, bo Ty wiesz swoje, ja swoje. Co ja będę strzępił sobie palce na klawiaturze, skoro dla Ciebie publikacje naukowe przeczące Twoim tezom potraktujesz jak spisek firmy na M...
PS: Wątek zdaje się jest o dodatkach do żywności, a roundup do nich się nie zalicza
Co do kompetentności, to zdaje się, że nie rozumiesz jak funkcjonuje środowisko naukowe. Doktor czy profesor, on jest tylko człowiekiem. To, że kwalifikuje się w epidemiologii nie dyskwalifikuje jego wiedzy w dziedzinie biochemii roślin, toksykologii czy inżynierii genetycznej, jednak taką wiedzę należy traktować z ogromnym dystansem, a nie jak Ty, jak niepodważalną prawdę objawioną (tako rzecze doktor nauk medycznych!). Taki człowiek specjalizuje się w jednej dziedzinie z setek tysięcy innych. Nie da się być doskonałym ze wszystkiego. Prawdopodobnie nawet nie zadałaś sobie trudu żeby pomyśleć "a co jeżeli on się myli?".
Artykuł który przytoczyłaś (o roundupie) nie nosi znamion wiarygodnego źródła, brak mu jakichkolwiek przypisów. Kończę dyskusję, bo Ty wiesz swoje, ja swoje. Co ja będę strzępił sobie palce na klawiaturze, skoro dla Ciebie publikacje naukowe przeczące Twoim tezom potraktujesz jak spisek firmy na M...
PS: Wątek zdaje się jest o dodatkach do żywności, a roundup do nich się nie zalicza
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1085
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Cieszę się, że kończysz dyskusję, bo nie czytając ze zrozumieniem wypowiedzi innych i nie podając żadnych faktów, próbujesz udowadniać, że jesteś jedynym, który się zna.
Temat z roundapem sam pociągnąłeś, a poza tym:
Temat z roundapem sam pociągnąłeś, a poza tym:
Zatem poniekąd to dodatek do żywności. Mamy go w pieczywie (ze zbóż), w słodyczach, jogurtach, serkach (z syropu glukozowo-fruktozowego) i wielu innych.Naukowcy niemieccy biją na alarm: wbrew zapewnieniom producentów... środek chwastobójczy dostaje się do łańcucha pokarmowego ludzi wraz z pokarmem i nie daje się łatwo usunąć.
pozdrawiam Ewa