Ta oraz mnóstwo innych ciekawych praktycznych informacjidziadek22 pisze:Mogłabyś podać źródło.
na rosyjskojęzycznej stronie budetezdorovy.ru
Ta oraz mnóstwo innych ciekawych praktycznych informacjidziadek22 pisze:Mogłabyś podać źródło.
Kapusta i ogólnie warzywa kapustne często i gęsto figurują na liście bardzo zdrowych i wskazanych w codziennej diecie, ale nie można zapomnieć, że mogą też szkodzić. A szkodzą i to bardzo przy problemach z tarczycą, bo ograniczają przyswajanie jodu i sprzyjają rozrostowi wola tarczycy. Szczególnie niebezpieczne i niewskazane są przy niedoczynności. Zwłaszcza surowe i kiszone, ale i gotowane też, choć wtedy tracą odrobinę te szkodliwe właściwości. Ja z tego powodu niestety zrezygnowałem z moich ulubionych brokułów i brukselki.JarekX pisze:.
Kapusta to królowa jarzyn, to warzywo powinniśmy spoży-wać najczęściej, oczywiście w postaci surówek. Doskonały środek profilaktyczny i leczniczy, leczy choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, obstrukcje bezsenność.
Okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej - zapalenie stawów, wrzody, zapalenie żył, reumatyzm (liście należy rozwałko-wać, miejsce chore nakremować, kompres nakładać 2 -3 razy, a w wypadkach poważnych częściej, po kompresie umyć chore miejsce i osuszyć herbatą z ziół odkażających, potem zawinąć wełnianym szalem).
Sok ze świeżej kapusty - wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby dróg oddechowych, wątroby, cukrzyca, niedoczynność tarczycy.
1 tydzień - 1-2 szklanki soku rozcieńczonego ciepłą wodą, pół godziny przed jedzeniem
2 tydzień - 2 - 3 szklanki
3 tydzień - 3 - 4 szklanki
4 tydzień - 4 - 6 szklanek.
Potem wracamy do 1 szklanki.
Miazga z liści kapusty - ropiejące rany, wrzody oparzenia.
Kapusta wzmacnia pracę serca.
Jarzyny nie są ciężko strawne, jeśli się je spożywa na surowo. W okresie zimy doskonałym środkiem jest kapusta kiszona z cebu-lą. Leczy arteriosklerozę, astmę, gościec, przedłuża życie.