Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
krystynac50
 Tytuł: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 11 sty 2012, o 01:10 
Offline
200p
200p
Postów: 324
Skąd: łódzkie

 ---
Jak szybko ugotować buraczki ćwikłowe??
Ostatnio gotowały się 6 godzin i nie były za miękkie - a kolor ?wyblakły i nieapetyczny
Czy znacie sposób na gotowanie buraków żeby nie straciły koloru i smaku?

_________________
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Comcia
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 11 sty 2012, o 01:27 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 17143
Skąd: Wrocław

 1 szt.
Gotuję jakieś 30-40 minut w łupinach i są miękkie.
Po 6 godzinach to każdy burak będzie wyblakły.
Po co tak długo gotowałaś ?

_________________
Pozdrawiam Mariola, dla znajomych Majka albo Maja, lub po prostu forumowiczka....
Aktualna część ,Moje linki


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 11 sty 2012, o 05:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2043
Skąd: podkarpacie

 ---
Może z burakami jest jak z wołowiną - krótko smażona jest dobra, długo - robi się coraz twardsza :D

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Cynthia
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 11 sty 2012, o 11:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5896
Skąd: ...gdzieś pośrodku...

 więcej niż 1
6 godzin?????? :shock:
To ciapaja powinna z nich zostać...może one były jakieś felerne?
Nieraz trafiają się takie jakby zdrewniałe w środku...może to dlatego :roll:

_________________
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
hiacynta
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 12 sty 2012, o 01:08 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 360
Skąd: Poznań

 1 szt.
Buraczki w łupinkach pakuję do woreczka do pieczenie i wkładam do piekarnika. Pieką się ok. godziny, regulacja temperatuty ustawiona jest na połowie skali. Po wystudzeniu obieram i są pyszne. Ostatnio jarzyny na sałatkę też robiłam tą metodą.


Góra   
  Zobacz profil      
 
krystynac50
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 12 sty 2012, o 20:29 
Offline
200p
200p
Postów: 324
Skąd: łódzkie

 ---
Buraczki kupiłam na bazarku chciałam zrobić trochę z chrzanem a resztę zetrzeć na grubej tarce
Ale do starcia na miałko buraczki muszą być miękkie Latem jak kupię i ugotuję buraczki to owszem są po godzinie mięki i pięknie się ucierają Ale ostatnio co kupię to gotują się w nieskończoność Zawsze sprawdzam wykałaczką jak wchodzi to wystawiam
no i ostatnie pobiły rekord gotowania Aż straciłam ochotę widząc ich spłowiały kolor
Spróbuję jeszcze upiec może będą lepsze dzięki za rady

-- 12 sty 2012, o 19:45 --

Comcia napisał(a):
Gotuję jakieś 30-40 minut w łupinach i są miękkie.
Po 6 godzinach to każdy burak będzie wyblakły.
Po co tak długo gotowałaś ?

Kochana po godzinie gotowania były twarde jak kamienie , jak takie buraczki zetrzeć na ćwikłę

_________________
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ada.kj
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ???????
PostNapisane: 12 sty 2012, o 23:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5675
Skąd: Wrocław

 więcej niż 1
Potwierdzam - zdarzają się różne buraki i nie ma na nie mocnych. Ja z reguły gotuję w szybkowarze i bywa, że po 1,5 godz. są dalej twarde wtedy z reguły zmieniam koncepcję zastosowania i na ćwikłę kupuję nowe w innym miejscu. Buraki ugotowane i utarte bardzo ładnie się mrożą, później wykorzystuję na sałatkę z cebulką lub z jabłkiem, lub na barszczyk.

_________________
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 18 sty 2012, o 15:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3981
Skąd: WLKP
Te buraki o których piszesz były zapewne ,,półpastewne,,Też mi się takie trafiły.Długo sie gotowały ,nie maiły koloru ,ani słodkości :?

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tadzio z Poznania
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 25 sty 2012, o 19:47 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 104
Skąd: Poznań

 1 szt.
Uwielbiam gotowane buraki, i mam ten sam problem. Nigdy nie wiem czy burak będzie dobry.
Buraki gotuję z dobrą godzinę do dwóch, po tym czasie robię próbę nożem. Nóż wbijam w buraka, jak wchodzi dość lekko, to uznaje ze burak jest już ugotowany. A jak nóż nie wchodzi za dobrze, to też je wyłączam...
A jeśli chodzi o same gotowanie, to wcale ich przed gotowaniem nie obieram. Przede wszystkim kupując, patrzę aby nie były za duże, aby były tego samego kalibru. Po przyniesieniu ze sklepu, myje je w misce z wodą, a następnie tak jak są, z ogonkiem i pozostałością po zielonym, wsadzam do gara i gotuję.

Po ugotowaniu buraczków, zawsze tarłem na miazgę. Teraz zleniwiałem i po ugotowaniu trę na wiórki. A co do miękkości buraków, to przyzwyczaiłem się ze niektóre po ugotowaniu i utarciu na wiórki, mają posmak chrupkości.

A może ktoś z Was ma sposób na poznanie dobrego buraka?
Chodzi mi o to aby po ugotowaniu nie był blady, i nie miał jak niektóre z nich, paseczków w środku, nie wiem o czym świadczące... Z paskiem są na pewno pastewne. :|

A co myślicie o zwiędniętych warzywach, maja one jeszcze jakaś wartość odżywczą?
Pytam, bo niekiedy zdarza nam się, że mamy powiędniętą włoszczyznę, niekiedy w sklepie sprzedają powiędnięte buraczki, albo zwiędną nam ziemniaki.
Moje pytanie wzięło się z stąd, że dietetycy wołają aby jeść zamiast słodyczy, zdrowe suszone owoce.
A jak napisałem już wyżej, powiędłe warzywa też straciły co nieco wody, a w suszonych owocach właśnie oto chodzi, aby odparować z nich wodę. Czy ktoś wie jak z tym właściwie jest? bo ja nie. :(


Góra   
  Zobacz profil      
 
_fox_
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 25 sty 2012, o 20:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2186
Skąd: from Radom

 1 szt.
Buraczki gotuję normalnie i do tej pory nie było żadnego problemu :) i miękkie i kolor. Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/

_________________
Jacek Pozdrawia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Rayy
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 25 sty 2012, o 21:27 
Offline
200p
200p
Postów: 362
Skąd: Górny Śląsk

 ---
Cytuj:
Pytam, bo niekiedy zdarza nam się, że mamy powiędniętą włoszczyznę, niekiedy w sklepie sprzedają powiędnięte buraczki, albo zwiędną nam ziemniaki.

Można takie warzywa włożyć do miski lub wiaderka, zalać zimną wodą i zostawić na kilka godzin (można też wrzucić trochę lodu). Dla mniejszych porcji, można włożyć do woreczków z wodą, zawiązać i włożyć do lodówki.
Cytuj:
Moje pytanie wzięło się z stąd, że dietetycy wołają aby jeść zamiast słodyczy, zdrowe suszone owoce.

Wartości odżywcze zostają takie same- zawartość węglowodanów i składników mineralnych zostaje stała, mogą rozłożyć się najwyżej witaminy. Różnica jest tylko w tym, że świeże owoce mają bardzo dużo wody a suszone owoce to taka wersja skoncentrowana.
A powodem dla którego suszy się żywność jest to, że bakterie powodujące gnicie potrzebują do życia wody, jeśli z żywności się jej pozbędziemy, bakterie nie będą mogły się w tym rozwijać.

Cytuj:
Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/

Niepotrzebnie. Wystarczy po ugotowaniu na al dente, zlać wodę i natychmiast wrzucić je do miski zawierającej zimną wodę z lodem. Wtedy zachowujemy większość witamin. A soda alkalizuje wodę co powoduje nadmierne wypłukanie składników odżywczych z brokułów i fasolki i w dodatku wpływa na smak.

A dobre buraki to te niezbyt duże, kuliste o gładkiej skórce (odmiany z cechami buraków pastewnych mają kształt bardziej nieregularny, są grube) dobre są także odmiany podłużne.

_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43071
http://www.youtube.com/watch?v=8dzNqORtRWU


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 26 sty 2012, o 05:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2043
Skąd: podkarpacie

 ---
Rayy napisał(a):

Cytuj:
Do brokułów i do fasolki szparagowej, dodaję szczyptę sody oczyszczonej / żeby nie straciły koloru/

Niepotrzebnie. Wystarczy po ugotowaniu na al dente, zlać wodę i natychmiast wrzucić je do miski zawierającej zimną wodę z lodem. Wtedy zachowujemy większość witamin. A soda alkalizuje wodę co powoduje nadmierne wypłukanie składników odżywczych z brokułów i fasolki i w dodatku wpływa na smak.


Ja brokuły i fasolkę jem na ciepło to jak z tym lodem?

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Rayy
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 26 sty 2012, o 09:16 
Offline
200p
200p
Postów: 362
Skąd: Górny Śląsk

 ---
Wystarczy zanurzyć w lodowatej wodzie dosłownie na chwilę. Tak by temperatura spadła ze 100*C do 30-40*C.

_________________
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43071
http://www.youtube.com/watch?v=8dzNqORtRWU


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Sposób na szybkie ugotowanie buraków ćwikłowych ?
PostNapisane: 26 sty 2012, o 09:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2173
Skąd: Łódź

 1 szt.
Buraki gotuje jedną do dwóch godzin. Za ugotowane przyjmuje moment, kiedy zewnętrzna skórka odchodzi po lekkim drapnięciu jej paznokciem.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 16 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: BOGULENKA, ElleBelle, EWA06, Izolek, Szamanka, tralaluszy i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *