Sałatka ze śledziami w occie ( zawsze za dużo się kupi,a później trzeba kombinować)
Sałatka z selerem :
Śledzie ilość wg uznania
słoik marynowanego selera
2/3 plastry ananasa z puszki
kilka sztuk orzechów włoskich ( 3/4 sztuki starczą)
pietruszka - nać
mała cebula
ok 2 łyżki startego sera żółtego
majonez
Śledzie i ananasa kroimy w kostkę, cebulę i orzechy drobno siekamy.
Wszystko mieszamy razem z odsączonym z zalewy selerem, dodajemy ser żółty i pietruszkę - mieszamy z majonezem.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jest dobra jako sałatka jak i w ramach 'czegoś' na kanapkę zamiast pasty jajecznej
W ciągu roku przy braku śledzików można zamiast nich dodać pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane jajka.
Sałatka ze śledziami w oleju
Śledzie kilka sztuk wg uznania
Ugotowane buraki
Rukola
Ser feta (im twardszy tym lepszy)
Ocet balsamiczny
Kilka sztuk obranych migdałów (albo płatków migdałowych)
Jeżeli ktoś nie przepada za rukolą można użyć innej drobnej sałaty np. roszponki i zamiast migdałów dodać orzechy włoskie - chodzi o lekką goryczkę i orzechowy posmak.
Wersja podania I : Wszystko pokroić w kostkę, rukolę lekko poszarpać, fetę skruszyć, dodać migdały - polać wszystko octem balsamicznym i wymieszać.
Wersja podania II : Śledzie zostawić w płatach (ew. przy dużych przeciąć na pół), buraki zetrzeć na bardzo cienkie plastry (najlepiej gilotynką do kapusty)
Wykładamy talerz plastrami buraków, wykładamy na buraki kawałki śledzi, posypujemy wszystko delikatnie rukolą. Na wierzch kruszymy ser i migdały , polewamy lekko octem balsamicznym.
Osobiście zamiast czystego balsamico używam takiego z dodatkiem musu truskawkowego ( idealny do buraków) - jest gęstszy i ładniej wygląda na talerzu.
Przy dodawaniu rukoli trzeba uważać, zbyt duża ilość jest gorzka i nie każdy lubi - zawsze można wymieszać pół na pół z roszponką.
Feta im twardsza i bardziej 'sucha' tym lepsza - przy mieszaniu sałatki nie robi się maziowata i też ładniej wygląda.