Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 453 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 29, 30, 31, 32, 33  
Autor Wiadomość
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 22 wrz 2014, o 20:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2822
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Lodziu, cieszę się ogromnie, że choć odrobinkę zainspirowałam :D
Chlebek piekę ok 2-3 razy w tygodniu. Czasem też się buntuję i kupuję taki sklepowy dla odmiany, ale zaraz wracam do pieczenie swojego (bo wtedy buntuje się małż :D ) Jestem ciągle zabiegana i nie mogę się przełamać do zrobienia własnego zakwasu. Tak więc mój chlebek jest na suchych drożdżach, ale z mąki orkiszowej Najsmaczniejsze jednak w nim są dodatki tzn nasionka słonecznika i dyni. Nie żałuję ich do chlebka :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 8 mar 2016, o 22:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2822
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Ja się trochę obraziłam a automat do chleba właśnie dlatego, że w bochenku zostawały dziury po mieszadełkach. Od 2 lat piekę w piekarniku z termoobiegiem. Moje proporcje na chleb : 20g drożdży świeżych (rozpuścić w odrobinie ciepłej wody.) + 0,5 kg maki + garść pestek słonecznika + garść pestek dyni + 1/2 łyżki soli. Wszystko podlać ciepłą woda i wyrobić ręcznie (ok 3 min) Konsystencja jest ważna. Nie może być za luźne i nie może być zbyt twarde (gęste). Przełożyć do foremki wytłuszczonej i posypanej bułka tartą. Posypać czarnuszką czy sezamem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10min w temp 225 *C, potem 200*C przez 35 min.
U mnie chleb sklepowy nie wchodzi w rachubę. Nikt go nie ruszy. Mąkę kupuję we młynie :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 9 mar 2016, o 00:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4141
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Olu, fajny wąteczek. Poczytałam pobieżnie, ale wrócę tutaj, bo parę ciekawych przepisów wypatrzyłam :wit

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 9 mar 2016, o 00:39 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Olu! Też nie mogłam się przełamać do zrobienia zakwasu. Poprzedni miałam od koleżanki. Niestety nie wytrzymał dłuższej przerwy bez dokarmiania jak wyjechaliśmy na wakacje. Wreszcie w ubiegłym tygodniu się zebrałam i zrobiłam własny zakwas. To jest tak banalne i niepracochłonne, że żałuję, że dopiero teraz się za to zabrałam. Smak własnego chleba na zakwasie z mnóstwem ziaren i czarnuszką - bezcenny. Bochenek poszedł w 10 min z samym masełkiem. Tak więc Olu do dzieła! :D
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 10 mar 2016, o 09:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2822
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Justynko, dziękuję. Jak widać watek był zapomniany przez długi czas :oops: Co prawda gotuje, bo jeść trzeba, ale jakoś mniej serca w to gotowanie wkładam . Czasy takie nerwowe się porobiły, że wszystko na szybko ..

Bea, ja się wreszcie przełamałam. Zrobiłam samodzielnie zakwas, ale to dokarmianie .... Ale przede wszystkim przeważył czas rośnięcia chleba. Na zakwasie o wiele dłużej to trwa niż na drożdżach, szczególnie świeżych. Smak też jest porównywalny z moją obecną metodą. Wszystkim smakuje ten na drożdżach, to co będę się bawiła w czekanie :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 11 mar 2016, o 07:24 
Offline
500p
500p
Postów: 807
Skąd: Marki/W-wa

 ---
Fakt. To czekanie to jest feler chleba na zakwasie. Znajomy posiadający maszynkę do chleba twierdzi, że z tego powodu nie nadaje się on do takich urządzeń. Ja swój chleb nastawiam albo wieczorem i jest na rano lub rankeim i wtedy piekę wieczorem.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-C-89
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 14:51 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 1

 1 szt.
Ja używam urządzenia do pieczenia chleba. Dostałam go rok temu na święta i raz na jakiś czas upiekę chleb ale wiadomo jak to nigdy nie ma czasu, żeby nastawić itd. Wraz z wypiekaczem była dołączona płyta z przepisami i tam są bardzo fajne przepisy jak zrobić chleb w starym stylu. Dać do formy odpowiedni a ilość każdego składnika potem wybieram program i gotowe. Wszystkie składniki zostaną zmieszane potem chleb wyrośnie i się upiecze. Jest jeden problem z tym urządzeniem. Nigdy nie wiem jak się uporać, żeby ten chleb wyszedł z formy! Macie może jakąś metodę jak to zrobić, może jest jakaś sztuczka żeby wypadł z tej formy?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 15:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2822
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Właśnie dlatego, że te mieszadełka zostawały w chlebie ... rzuciłam pieczenie w automacie :roll: Można też po etapie mieszania (przed wyrastaniem) wyjąć mieszadła i dać mu rosnąć i wypiekać się bez nich. Wyjąć chlebek wtedy będzie dużo wygodniej :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 20:06 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 173

 więcej niż 1
Też piekę czasami w automacie, chociaż wolę chleb z piekarnika.
Żeby ładnie wyszedł trzeba wyjąć mieszadełka a po upieczeniu przekręcić taki dzyndzel (czy jak go tam zwał :lol: ), który wystaje pod formą i sam wyskakuje.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
czlowiek87
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 lut 2017, o 00:01 
Offline
50p
50p
Postów: 51

 ---
Kuchnia zioła i przyprawy. Hmm Czy w tym poście mogę dowiedzieć się czy poza znaną mi nalewką z jemioły są zioła typowo kulinarne (niekoniecznie dzikie i pół dzikie), które skutecznie obniżają ciśnienie? Macie jakieś propozycje dla regularnie zażywających?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 lut 2017, o 10:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 649
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Aronia, głóg, skrzyp, czosnek, rozmaryn, ruta, perz.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 lut 2017, o 10:20 
Offline
200p
200p
Postów: 374
Skąd: województwo śląskie

 ---
Bardzo dobrze stabilizuje ciśnienie serwatka ,ale taka pozostała po odciśnięciu domowego sera z mleka bez konserwantów.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 lut 2017, o 10:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2822
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Ha, ale gdzie można dostać mleko od prawdziwej krowy aby zrobić sobie serek i otrzymać serwatką. Ser robiłam jeszcze z rok temu z mleka z tzw mlekomatów, ale i one zniknęły. Mleko kupowane jako świeże nie zawsze takie jest. Często wyczuwa się smak mleka w proszku. Tzn mleko jest przetwarzane zanim znajdzie się na półkach. Co za czasy nastały , ech ...

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
klon
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 lut 2017, o 11:28 
Offline
200p
200p
Postów: 374
Skąd: województwo śląskie

 ---
Jeszcze zostało kilka targów,gdzie przyjeżdżają rolnicy ze swoimi produktami.Może u Was też taki się znajdzie?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 453 ]  Idź do strony nr...        1 ... 29, 30, 31, 32, 33  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *