Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 453 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  
Autor Wiadomość
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 3 kwi 2014, o 20:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Zachęcam do szpinaczku, bo i zdrowy i smaczny :)

Te foremki naczyńka do zapiekania kupiłam w selgrosie. Cena za jedną sztukę coś około 11zł (o ile dobrze pamiętam). Kupiłam je z myślą o przygotowaniu sufletu, ale jakoś nie mogę się za niego zabrać. Podobno nie zawsze wychodzi. Ostatnio Zresztą obijam się w kuchni i nic specjalnego nie pichcę. Za dużo sobie wzięłam na „głowę”. Ogród zaczął wzywać. W wolnych chwilach lepię sobie z gliny, a teraz nadszedł czas kartek wielkanocnych. Już prawie wszystkie zrobiłam.
Obrazek
Taka próbka mojego „talentu” :roll:

Mam jeszcze zaległe książki do czytania .. Staram się jakoś wszystko ogarnąć. Na parapecie już zieleni i czerwieni się bazylia oraz szczypiorek niedźwiedzi i oregano.
Obrazek Obrazek

Dziękuję, że zaglądacie. Pozdrawiam bardzo wiosennie

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 3 kwi 2014, o 20:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2818
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1
Olu,przed chwilą chwaliłam koleżankę od pisanek,podziwiałam rzeżby w drewnie drugiej,a teraz Ty zaskakujesz kolejnym talentem.
Zrobiona osobiście kartka i wysłana komuś bliskiemu - ma bezcenną wartość - jak Ty znajdujesz na to wszystko czas ;:131
W czym są te Twoje kiełkujące roślinki :?: opatulone ,ale efekt super ;:138

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja cz.2,aktualna.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 4 kwi 2014, o 07:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Lodziu, jesteś niezwykle łaskawa dla mego niby "talentu" ;:224 Ja ciągle coś zaczynam , wpadam w taki słomiany zapał i nie zdążę się wyćwiczyć w danej technice, a już mnie coś innego kusi :oops: Kartki robię okazjonalnie stosunkowo od niedawna. Dzisiaj mam dostawę takiej fajnej "zabawki" bardzo pomocnej w dalszym tworzeniu http://www.kreatywnyswiat.pl/pl/p/Sizzi ... 2-000/5458 Zapowiada się zatem ciąg dalszy kartek do wykonania. Z gliną zaczęłam przygode dopiero we wrześniu i jeszcze mnie to kręci. Proces od ulepienia do gotowego wyrobu niestety dłuuugo trwa. Zrobiłam na te święta pojemnik na jaja i kurkę na pisanki, ale chyba nie zdążę z drugim wypałem (na gotowo). Za to pochwalę się paterą , bo już znalazła zatosowanie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
W środku ma wyjmowany pojemniczek na np przekąski :wink:

A te otulinki to nic innego jak krażki torfowe. Bardzo ciekawy wynalazek. Jak roślinki trochę podrosną, to bez kombinowania i pikowania, w całości taki krążek ląduje w większej doniczce i rośnie sobie dalej.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Yoannak
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 12:15 
Offline
500p
500p
Postów: 619
Skąd: prawie Wrocław

 1 szt.
Olu,

dzieje się u Ciebie dzieje ;:173. Naczynka super, mam podobne i póki co zastanawiam się co w nich zrobić. Bo mam wrażenie że jka one są takie małe, a moje są małe to każda potrawa z nich "wyrośnie", więc póki co stoją pięknie zapakowane ;:306.

Pasja nie jedno ma imię, więc super że masz chęci i wszytskiego próbujesz, a że często zmieniasz pasje, to tylko świadczy o Twojej kreatywności ;:215.

Torfowe gniazdka super, muszę pomyśleć nad takimi jak będę wysiewać ziółka, bo u Ciebie to chyab zioła są ;:224.

A jak ogród??

_________________
Joasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 13:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Joasiu, ogród prawie odłogiem leży. Pogoda na mnie tak jakoś wpływa ... raz słoneczko, to znowu pada. Eh ... może w sobotę wygospodaruję troszkę czasu na walkę z chwastami. Nowych roślin nie kupuję. No chyba że pod igiełką coś w oko wpadnie :wink:
Teraz zaskórniaki i nie tylko, wydają na "zabawki" dla rozwoju (jak to określiłaś) kreatywności ;:224
Syn wyjechał na studia, to i dla dwóch osób w kuchni nie ma co się krzątać. Coś tam skubniemy, Czasem jakieś szybkie danie. Właściwie tutaj kreatywnością się nie wykazuję :oops:
W torfie jak zgadłaś ziółka. Teraz powinnam je do doniczek już powsadzać. Wyrosło im się troszkę.Nie są za tanie, ale jaka wygoda :D

A to kurka , którą na szybko udało się wykończyć przed świętami. Dostały jej się święcone jajeczka i pyszniła się też na świątecznym stole :D Obrazek

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 18 maja 2014, o 11:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2133
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1
Olu, piękne rzeczy robisz ;:138 Jak się sprawuje nowa zabawka? :D Robiłaś już nią coś?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 11:13 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: łódzkie

 1 szt.
:wit
Ale świetny wątek.Będę do niego zaglądać i korzystać z przepisów.
Olu trafiłam do Ciebie za przepisem na dżem z dyni.Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam.Ten Twój wygląda obłędnie.Już nie moge sie powstrzymać przed zrobieniem.Tylko ciekawie czy moim dzieciom będzie smakował.
A jakbym chciała dodać do niego cynamon w proszku i cukier waniliowy ,to ile bym musiała wsypać?

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 18:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2818
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1
Olu, gdzie wypalasz swoją ceramikę ? Masz własny piec ?

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja cz.2,aktualna.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 21:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Oj, dziewczyny … ale zaniedbałam wątek kuchenny .. aż mi wstyd :oops:
W tym roku ogród zaniedbałam i kuchnia też taka z doskoku. Trochę poszłam w prace ręczne, ale w wakacje wszystko poszło na bok. Niedługo będę miała znowu po przerwie wakacyjnej możliwość uczęszczania do świetlicy wiejskiej w mojej gminie (miejscowość Byków) do pracowni ceramicznej. Może się jeszcze skuszę na pracownię szkła … ale z czasem u mnie krucho. Także trzeba będzie się zabrać za robienie kartek świątecznych. Jeżeli macie ochotę , to zapraszam do obejrzenia moich rękoczynów na serwisie zdjęciowym http://www.garnek.pl/o7ola/a Mam nadzieję, że nie naruszam żadnych zasad regulaminu. Tam są tylko moje fotki z pracami. Jeżeli nie można, to poproszę moderatora o zrobienie porządku i nie bicie mnie po łapkach :D

Dorotko, zabawka jest wspaniała, tylko wykrojniki do niej kosztowne, ale widzę że z każdym miesiącem jest większy wybór i ceny coraz bardziej atrakcyjne. Zamiast roślinek kupowałam wykrojniki, papierki i inne ..uperelki.

Moniko, myślę że możesz dodać cynamon mielony, ale może lepszy byłby do smażenia cynamon w laskach. Ten mielony czasem bywa wyczuwalny podczas konsumpcji. Nie każdy to lubi. Ilość cynamonu zależna jest od ilości dżemu. Myślę, że ½ -1 łyżeczki będzie w sam raz na ok. 2-3kg.

U mnie jeszcze aronia na krzakach została. Trochę zrobiłam z niej konfiturki z ananasem, ale smak ananasa zginął. Użyłam 1,5kg aronii i 0,5kg ananasa. Zostały także do przerobu jabłuszka rajskie oraz pigwa.
Może jeszcze skuszę się na jakieś pikle z ogórków. Dzisiaj dokupiłam książeczkę z przepisami. A ogórki jeszcze widziałam ... w sklepie :roll:
Na swoją obronę z powodu braków kulinarnych wpisów nie mam za wiele wymówek. Obiady gotuję co kilka dni. Jedynie chleb piekę regularnie co 2-3 dni.

Lodziu, jak wpadłam w amok gliniany, to chciałam sobie fundnąć taki piec do wypalania. Ostudziła mnie jego cena. Najmniejszy, taki domowy kosztował ponad 6 tysiecy zł. Zostałam przy pracowni. Kupiłam sobie też glinę i mogę odpłatnie wypalić własną dodatkową produkcję.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 12 wrz 2014, o 11:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2818
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1
Olu, no i wszystko jasne ,pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja cz.2,aktualna.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 13:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Może czas trochę jednak kulinarnie podciągnąć wątek. Co prawda żadnych ekstrawagancji w kuchni na razie nie wyczyniam, ale wczoraj naszła mnie ochota na taki zwykły , prosty jabłecznik .

JABŁECZNIK z KRUSZONKĄ

Składniki:
jabłka - 1,5kg
mąka tortowa - 2 szklanki
cukier trzcinowy - 3/4 szklanki
masło - 270g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon do smaku
ekstrakt migdałowy do smaku
jajka - 3 sztuki
bułka tarta 2-3 łyżki
cukier puder - 1łyżka

Wykonanie :
Z mąki, masła, cukry, proszku i żółtek zagnieść jednolite ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi : obrać jabłka , zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odsączyć na sicie, wymieszać z cynamonem i cukrem (w zależności od potrzeb smakowych. Ja dałam 2 łyżki)
Wyjąć ciasto i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 15 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180*C. Potem posypać ciasto bułką tartą i ułożyć warstwę jabłek. Z pozostałych białek ubić pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pianę rozsmarować na jabłkach. Następnie posypać kruszonką.

Kruszonka : zagnieść 70g cukru + 70g mąki + 70g masła

Piec 40minut w 180*C

Prawda, że szybkie ciasto :D Łatwe w robocie i dobre w smaku :D
Obrazek Obrazek

Chlebki u mnie w ciągłej "produkcji". Ostatni mój wypiek z ziarnami dyni, słonecznika i śliwką
Obrazek

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 18 wrz 2014, o 19:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Słuchając dzisiaj radiowej trójki o 11,15, odkryłam ciekawą audycję pt "a nóż czy widelec". Dzisiaj była mowa o sosie pomidorowym. Badrzo ciekawie się zapowiadał przepis. Postanowiłam spróbować. Oto on

SOS POMIDOROWY

Składniki
1,5 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,5 kg cebuli
cukier brązowy 350g
białe wino 1 szklanka
imbir ok. 3 cm
papryczka chili
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie, pieprz jeden listek laurowy, ziarenka kardamonu, 2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Pokrojoną cebulę , jabłko, papryczkę, imbir dodać do pomidorów i podsmażyć. Następnie dodać aromatyczne nasionka (kardanom, ziele, liść laurowy, pieprz) Dodać wino. Zagotować. Gdy zacznie bulgotać, gotować 25-30 minut. Dodać cukier i ponownie gotować ok. 30 minut uważając aby nie przypalić. Następnie dodać ziarenka gorczycy i gotowe.

Ja zapomniałam o czosnku, za to dodałam kilka goździków i ciut anyżu gwiaździstego. Na koniec całość zmiksowałam i pasteryzowałam. Wyszło mi 6 słoiczków od małego dżemu.
Acha, dodałam ½ łyżeczki kwasku cytrynowego dla zachowania koloru.
Jutro jeden słoiczek poddam konsumpcji. Dzisiaj tylko łyżkę oblizałam :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 19 wrz 2014, o 08:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2832
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Sosik pomidorowy został dzisiaj na śniadaniu przetestowany. Ta wersja jest trochę za słodka, ale do serów czy białych mięs myślę, że będzie w sam raz. Zrobię drugi wariant bardziej słono ostry. Tak wygląda sosik
Obrazek

A tak mój chlebek przed wyrośnięciem. Jedna połowa tylko z ziarenkami a druga z dodatkiem pomidora suszonego ze słoiczka:
Obrazek
Ta część z pomidorem wyszła równie ciekawie, ale podczas krojenia trochę się kruszył.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lanceta
 Tytuł: Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
PostNapisane: 22 wrz 2014, o 17:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2818
Skąd: Dolny Śląsk-Legnica

 więcej niż 1
Olu ,zachęciłaś mnie do wypróbowania Twoich propozycji.Wszystko wygląda tak apetycznie....... ;:108
Jak często pieczesz chlebek domownikom ?

_________________
Pozdrawiam.Lodzia
Lancety rodzinna ostoja, Legnica i okolice
Lancety rodzinna ostoja cz.2,aktualna.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 453 ]  Idź do strony nr...        1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *