Kuchnia, zioła i przyprawy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Pyszny wątek,mniam.Olu ta czerwona ryba to tuńczyk.Sushi uwielbiam,chodzę do knajpki żeby podjeść ale teraz zabiorę się sama i zrobię bo narobiłas smaku.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Dziękuję Grażynko Tak też myślałam, ale nie chciałam strzelić gafy. Niedawno obejrzałam film o sprzedaży ogromnego tuńczyka na giełdzie rybnej w Tokio i to za grube pieniądze
Ja tak sobie podgotowuję i ciągle się uczę
Ostatnimi czasy chcielibyśmy rodzinne przejść na wegetarianizm. Ograniczyliśmy już bardzo mocno spożycie mięsa, ale to nie jest takie łatwe zacząć inaczej gotować. Teraz nauka gotowania jakby od podtaw
Szukam ciekawych przepisów i próbuję , próbuję ....
Oto propozycja na Risotto. Przepis ze strony programu "Rewolucja na talerzu" z TVN Style http://www.tvnstyle.pl/news/4260/view
Mam nadzieję, że podając link do strony programu działam zgodnie z ACTA
Oto przepis:
RISOTTO
150g ryżu arborio
? litra wywaru warzywny
? szklanki białego wina
? cukinii
? czerwonej cebuli
? bulwy kopru włoskiego
100g zielonej fasolki szparagowej
1 garść szpinaku
4 gałązki tymianku
1 szczypta płatków chilli
1 łyżeczka masła
Odrobina parmezanu do posypania
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Koper włoski i cebule pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, posolić, pieprzyć i smażyć aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodać połówki plasterków cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu.
A oto trochę zmodyfikowane danie :
Dzisiaj też robiłam risotto, ale już z tego co miałam pod ręką oraz w lodówce. Zaraz wstawię fotkę.
Ja tak sobie podgotowuję i ciągle się uczę
Ostatnimi czasy chcielibyśmy rodzinne przejść na wegetarianizm. Ograniczyliśmy już bardzo mocno spożycie mięsa, ale to nie jest takie łatwe zacząć inaczej gotować. Teraz nauka gotowania jakby od podtaw
Szukam ciekawych przepisów i próbuję , próbuję ....
Oto propozycja na Risotto. Przepis ze strony programu "Rewolucja na talerzu" z TVN Style http://www.tvnstyle.pl/news/4260/view
Mam nadzieję, że podając link do strony programu działam zgodnie z ACTA
Oto przepis:
RISOTTO
150g ryżu arborio
? litra wywaru warzywny
? szklanki białego wina
? cukinii
? czerwonej cebuli
? bulwy kopru włoskiego
100g zielonej fasolki szparagowej
1 garść szpinaku
4 gałązki tymianku
1 szczypta płatków chilli
1 łyżeczka masła
Odrobina parmezanu do posypania
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Koper włoski i cebule pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, posolić, pieprzyć i smażyć aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodać połówki plasterków cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu.
A oto trochę zmodyfikowane danie :
Dzisiaj też robiłam risotto, ale już z tego co miałam pod ręką oraz w lodówce. Zaraz wstawię fotkę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
CD Risotto
Dzisiaj zrobiłam potrawę z takich warzywek :
cebula, czosnek, papryka, cukinia, brokuł, ananas, marchewka, imbir świeży, seler, pieczarki oraz suszona natka pietruszki, sól , curry, pieprz cayenne. Ryż zakupiłam specjalnie do risotto poprzedniego, ale do jednego dania daję 250g. Tak też mam jeszcze na dwa razy.
Oto dzisiejsze danie :
Najlepsze w tym daniu to to, że podaję bezpośrednio z patelni. Każdy nabiera sobie na talerz tyle ile zje
Dzisiaj zrobiłam potrawę z takich warzywek :
cebula, czosnek, papryka, cukinia, brokuł, ananas, marchewka, imbir świeży, seler, pieczarki oraz suszona natka pietruszki, sól , curry, pieprz cayenne. Ryż zakupiłam specjalnie do risotto poprzedniego, ale do jednego dania daję 250g. Tak też mam jeszcze na dwa razy.
Oto dzisiejsze danie :
Najlepsze w tym daniu to to, że podaję bezpośrednio z patelni. Każdy nabiera sobie na talerz tyle ile zje
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Ja bym dodała na samym końcu jakieś kiełki.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Kiełki ? Czemu nie Każdy może sobie modyfikować w/g uznania i preferencji smakowych. Kiełki jak wiadomo, to bomba witaminowa. A tego w okresie zimowym bardzo nam potrzeba. A czy Ty sama "produkujesz " kiełki ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Mam takie ustrojstwo do robienia kiełek,nawet zdaje egzamin,jogurtownice też mam i robię jogurt co prawda dla męża bo ja nie cierpię jogurtu.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
OOOO, jogurt własny Pokaż to urządzenie. No i z jakiego mleka można go zrobić. Te kartonowe z pewnością się nie nadają, butelowe chyba też nie. A może takie z mlekomatu ? Ja zastępuję jogurtem majonez w sosach. Taki świeży jogurt musi myć pyszny
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
W tej chwili jestem w pracy,właśnie problem z mlekiem,kartonowe odpada,uht absolutnie,z butelki trzeba próbować ale najlepsze od krowy,wiadomo.Od czasu do czasu kupuję od Pań z rynku,mają masełko,śmietanę ,jajka,drób i mleko.
Ale jak wrzucisz w g...le jogurtownica to wszystkiego się dowiesz.
Ale jak wrzucisz w g...le jogurtownica to wszystkiego się dowiesz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Ja robię takkupuję mały pojemnik jogurtu Bakoma nastepnie mleko pełnotłuste 3,2% byle nie UHT.Podgrzewam mleko do momentu az na styku mleka i garnka zaczą pojawiać sie bąbelki,sprawdzam palcem musi być mocno ciepłe ok 60 stopni,wyłączyć.Teraz powoli do jogurtu wlewam ciepłe mleko i mieszam jak już jogurt zostanie zahartowany wlewam do mleka i mieszam delikatnie.Teraz do słoiczków jogurtownicy.To podgrzewam jakiś czas,gotowe.Można dodać przed wlaniem do słoiczków dżem,konfitury.Można tez robić z mleka koziego,pycha.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4178
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kaszuby
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Że ja tu wcześniej nie wpadłam na małe co nieco
Jogurt robię od dawna i to bez maszynki Podgrzewam mleko w garnku i wlewam rozmieszany z mlekiem jogurt i zostawiam na płycie elektrycznej wyłączonej dobrze przykryty przez 3 godziny albo na noc. I tyle!
Jogurt robię od dawna i to bez maszynki Podgrzewam mleko w garnku i wlewam rozmieszany z mlekiem jogurt i zostawiam na płycie elektrycznej wyłączonej dobrze przykryty przez 3 godziny albo na noc. I tyle!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Taka oto jogurtownica,włśnie postawiłam jogurcik.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Właśnie przeglądam jogurtownice na All. Nie mogę się zdecydować , która lepsza. Nie zawsze te tańsze się sprawdzają. Czy te z nastawieniem czasu jest lepsza ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Ta jogurtownica ma manualnie nastawiany czas czyli ręcznie nastawiam tylko na godzinę/dla przypomnienia/ kiedy sama mam ją wyłączyć ,ona nie ma nic w sobie z automatu.Prosta w obsłudze.Dzisiaj nastawiłam jogurt bez podgrzewania mleka zobaczymy co z tego wyjdzie.Ja polecam tą jogurtownicę bo nic nie ma w niej skomplikowanego. I widziałam,że jeszcze jest do kupienia.