Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Pyszny wątek,mniam.Olu ta czerwona ryba to tuńczyk.Sushi uwielbiam,chodzę do knajpki żeby podjeść ale teraz zabiorę się sama i zrobię bo narobiłas smaku.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dziękuję Grażynko ;:196 Tak też myślałam, ale nie chciałam strzelić gafy. Niedawno obejrzałam film o sprzedaży ogromnego tuńczyka na giełdzie rybnej w Tokio i to za grube pieniądze ;:224
Ja tak sobie podgotowuję i ciągle się uczę :D

Ostatnimi czasy chcielibyśmy rodzinne przejść na wegetarianizm. Ograniczyliśmy już bardzo mocno spożycie mięsa, ale to nie jest takie łatwe zacząć inaczej gotować. Teraz nauka gotowania jakby od podtaw :roll:
Szukam ciekawych przepisów i próbuję , próbuję ....

Oto propozycja na Risotto. Przepis ze strony programu "Rewolucja na talerzu" z TVN Style http://www.tvnstyle.pl/news/4260/view
Mam nadzieję, że podając link do strony programu działam zgodnie z ACTA :wink:
Oto przepis:
RISOTTO
150g ryżu arborio
? litra wywaru warzywny
? szklanki białego wina
? cukinii
? czerwonej cebuli
? bulwy kopru włoskiego
100g zielonej fasolki szparagowej
1 garść szpinaku
4 gałązki tymianku
1 szczypta płatków chilli
1 łyżeczka masła
Odrobina parmezanu do posypania
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Koper włoski i cebule pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, tymianek, chilli, posolić, pieprzyć i smażyć aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodać połówki plasterków cukinii i pokrojoną fasolkę szparagową. Zalać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać posiekany szpinak i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu.

A oto trochę zmodyfikowane danie :

Obrazek Obrazek


Dzisiaj też robiłam risotto, ale już z tego co miałam pod ręką oraz w lodówce. Zaraz wstawię fotkę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

CD Risotto :D
Dzisiaj zrobiłam potrawę z takich warzywek :
cebula, czosnek, papryka, cukinia, brokuł, ananas, marchewka, imbir świeży, seler, pieczarki oraz suszona natka pietruszki, sól , curry, pieprz cayenne. Ryż zakupiłam specjalnie do risotto poprzedniego, ale do jednego dania daję 250g. Tak też mam jeszcze na dwa razy.

Oto dzisiejsze danie :

Obrazek Obrazek

Najlepsze w tym daniu to to, że podaję bezpośrednio z patelni. Każdy nabiera sobie na talerz tyle ile zje :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ja bym dodała na samym końcu jakieś kiełki.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Kiełki ? Czemu nie :D Każdy może sobie modyfikować w/g uznania i preferencji smakowych. Kiełki jak wiadomo, to bomba witaminowa. A tego w okresie zimowym bardzo nam potrzeba. A czy Ty sama "produkujesz " kiełki ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Mam takie ustrojstwo do robienia kiełek,nawet zdaje egzamin,jogurtownice też mam i robię jogurt co prawda dla męża bo ja nie cierpię jogurtu.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

OOOO, jogurt własny :shock: Pokaż to urządzenie. No i z jakiego mleka można go zrobić. Te kartonowe z pewnością się nie nadają, butelowe chyba też nie. A może takie z mlekomatu ? Ja zastępuję jogurtem majonez w sosach. Taki świeży jogurt musi myć pyszny :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

W tej chwili jestem w pracy,właśnie problem z mlekiem,kartonowe odpada,uht absolutnie,z butelki trzeba próbować ale najlepsze od krowy,wiadomo.Od czasu do czasu kupuję od Pań z rynku,mają masełko,śmietanę ,jajka,drób i mleko.
Ale jak wrzucisz w g...le jogurtownica to wszystkiego się dowiesz.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ja robię takkupuję mały pojemnik jogurtu Bakoma nastepnie mleko pełnotłuste 3,2% byle nie UHT.Podgrzewam mleko do momentu az na styku mleka i garnka zaczą pojawiać sie bąbelki,sprawdzam palcem musi być mocno ciepłe ok 60 stopni,wyłączyć.Teraz powoli do jogurtu wlewam ciepłe mleko i mieszam jak już jogurt zostanie zahartowany wlewam do mleka i mieszam delikatnie.Teraz do słoiczków jogurtownicy.To podgrzewam jakiś czas,gotowe.Można dodać przed wlaniem do słoiczków dżem,konfitury.Można tez robić z mleka koziego,pycha.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4178
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: kaszuby

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Że ja tu wcześniej nie wpadłam na małe co nieco 8-)
Jogurt robię od dawna i to bez maszynki ;:3 Podgrzewam mleko w garnku i wlewam rozmieszany z mlekiem jogurt i zostawiam na płycie elektrycznej wyłączonej dobrze przykryty przez 3 godziny albo na noc. I tyle!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Taka oto jogurtownica,włśnie postawiłam jogurcik.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Właśnie przeglądam jogurtownice na All. Nie mogę się zdecydować , która lepsza. Nie zawsze te tańsze się sprawdzają. Czy te z nastawieniem czasu jest lepsza ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ta jogurtownica ma manualnie nastawiany czas czyli ręcznie nastawiam tylko na godzinę/dla przypomnienia/ kiedy sama mam ją wyłączyć ,ona nie ma nic w sobie z automatu.Prosta w obsłudze.Dzisiaj nastawiłam jogurt bez podgrzewania mleka zobaczymy co z tego wyjdzie.Ja polecam tą jogurtownicę bo nic nie ma w niej skomplikowanego. I widziałam,że jeszcze jest do kupienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”