Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 133 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  
Autor Wiadomość
Ziel-ona
 Tytuł: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 14 paź 2011, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2979
Skąd: okolice Poznania

 1 szt.
Może któraś z gospodyń poda przepis "gospodyni" jak ukisić kapustę w słoikach :wink: Taki sprawdzony i nieskomplikowany przepis... Z góry dziękuję :D

_________________
Zielone... - Zielona i córka:-)
Oddam, kupię, sprzedam ...
Pozdrawiam :-)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 14 paź 2011, o 22:45 
Offline
500p
500p
Postów: 837
Skąd: Gdańsk
W słoikach,czy w dużej beczce kapustę kisi się tak samo.
Ja kapustę zrobioną wg przepisu na kiszoną robię w większym naczyniu (u mnie miska z kombiwara),a po kilku dniach przekładam do słoików.Zakręcam i wynoszę do piwnicy.
Oczywiście można od razu kisić w słoiku,ale i tak trzeba wiedzieć ile dag jej jest,aby dodać odpowiednią ilość soli.
Na szybko można zakisić sposobem dla emigrantów.Przechowywać jej chyba się nie da.
Przepis jest tutaj:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,18386 ... 3_dni.html


Góra   
  Zobacz profil      
 
terika
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 15 paź 2011, o 09:12 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 109
Skąd: Wielkopolska

 ---
Ja kiszę wpierw w wielkim słoju albo kamionkowej beczce, a dopiero potem przekładam do słoików. Polecam ten sposób, ponieważ jest to wygodniejsze - z kapusty wydzielał się będzie sok, który zacznie Ci wypływać ze słoików (nie wiem jak to opisać ;:14 ).

A sposób na kiszenie jest prosty:
Kapustę należy poszatkować, a następnie przełożyć do słoja. Możesz pomieszać ją ze startą marchewką (ale nie jest to konieczne). Zasypujesz to solą (na każdy kilogram kapusty dajesz łyżkę soli), ugniatasz to ręką lub drewnianą pałką tak, aby wytworzył się sok i pokrył wierzch. Kapustę radzę przykryć z wierzchu jakimś talerzykiem - obciążnikiem, aby nie zaczęła pleśnieć. Odstawiasz taką beczkę i czekasz :heja

Jeśli uznasz, że kapustka jest już gotowa, to przekładasz ją wraz z sokiem do wyparzonych słoików i pasteryzujesz ok. 20-25 minut. :uszy

_________________
Pozdrawiam! Tereska :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ziel-ona
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 21 paź 2011, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2979
Skąd: okolice Poznania

 1 szt.
Dziękuję za przepisy i inspirację. Kapusta wyszła PRZEPYSZNA :D Minął zaledwie tydzień a już jeden słoik został opróżniony :D

_________________
Zielone... - Zielona i córka:-)
Oddam, kupię, sprzedam ...
Pozdrawiam :-)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 21 paź 2011, o 23:17 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 925
Skąd: 3city / Pomorze
Bardzo fajny pomysł ;:138

Mam zapas kapusty, a nigdy jeszcze jej nie kisiłam, :roll:
choć wiele lat za czasów mojego dzieciństwa robili to moi rodzice, :P
niestety już ich nie mam, więc i nie mam przepisu.

Jutro wezmę się za kiszenie ;:63

Może macie jakieś fotki i relacje smakowe jak wam wyszło :uszy :?: :wit

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
maria.k55
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 22 paź 2011, o 10:18 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1096
Skąd: Podlasie

 1 szt.
Ja też kisiłam kapustę wg przepisu "teriki" ale wg mnie trzeba uważać z solą, bo łyżka soli na 1 kg kapusty to troszeczkę za dużo, a ponadto zależy jaka łyżka czy płaska czy czubata.

_________________
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ziel-ona
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 22 paź 2011, o 13:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2979
Skąd: okolice Poznania

 1 szt.
Ja tak naprawdę eksperymentowałam. Poszatkowałam kapustę i posoliłam tak, żeby po spróbowaniu można było powiedzieć, że jest słona. Wymiętosiłam ją z tą solą i zostawiłam na całą noc w dużej misce. Na następny dzień starłam dwie marchewki, znów miętoszenie i do słoików. Dobrze ucisnęłam, tak żeby nie było widać pęcherzyków powietrza. Aaaa... zapomniałabym... dodałam sporo kminku i po listku laurowym do słoika. Kapusta stoi w kuchni gdzie jest ok. 22 stopni. Cały czas pilnowałam żeby była przykryta wodą. Jak jej trochę ubyło do szklanki przegotowanej wody dodałam płaską łyżeczkę soli i podolewałam do słoików. Kapusta naprawdę wyszła super. Nie za kwaśna i chrupiąca :D

_________________
Zielone... - Zielona i córka:-)
Oddam, kupię, sprzedam ...
Pozdrawiam :-)


Góra   
  Zobacz profil      
 
image
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 23 paź 2011, o 21:49 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 289
Skąd: Myszków/ Śląskie

 więcej niż 1
Co roku robię kapustę do słoików, tak jak pisze Ziel-ona trzeba próbować żeby , nie przesolić.
Zawsze sama szatkowałam kapustę, w tym roku pierwszy raz kupiłam na targu szatkowaną ( 70 gr/kg ). Szatkowali ją przy mnie, kapusta jest super cienko poszatkowana ( jak makaron ) kupiłam 25 kg. Włożyłam posoloną, ubitą ( żeby puściła sok) do dużego garnka. Na drugi dzień wkładałam do słoików ( zawsze robię kapustę i ogórki kiszone w wekach).
Obrazek Obrazek
Do sześciu takich słoików weszło mi około 13 kg kapusty.
Jak widać na zdjęciu, kapustka zaczęła kisnąć ( bąbelki piany z boku pokrywki) postoi w ciepełku około 2 tygodni a potem powędruje do chłodnej piwniczki.

_________________
Pozdrawiam! Róża


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 24 paź 2011, o 12:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3981
Skąd: WLKP
Ja dodaje oprócz soli liść laurowy,ziele angielskie,kminek ,startą marchewkę,pieprz w ziarenkach i kilka ząbków czosnku pokrojonego drobniutko.Moja mama dodawała jeszcze nasionka jałowca(daje korzenny smak)
Kiedyś pokusiłam sie o ukiszenie w mniejszym kamiennym garnku kapusty z dodatkiem jabłka i startego buraczka.Trzeba było dodać łyzke octu.Kapusta wyszła niesamowita.Po prostu pycha.Kolor piękny(jak z kapusty modrej) ,ale to surówka na szybkie zjedzenie.Nie wiem czy nadaje się na zimę.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 24 paź 2011, o 21:45 
Offline
500p
500p
Postów: 837
Skąd: Gdańsk
Czerwona kapustę także kiszę.Jest bardzo dobra. Nie ma tyle soku co biała, a więc zastanawiam się czy nie dodać trochę przegotowanej wody.
A może ktoś kisił białą kapustę,ale zamiast marchewki dał buraki?


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 25 paź 2011, o 08:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3981
Skąd: WLKP
Kaju tak jak wyżej napisałam..kisiłam z buraczkiem,była pyszna,ale nie wiem czy sie utrzyma przez zimę.Może któraś z gospodyń ma doświadczenie większe od mojego :lol:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Kaja
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 25 paź 2011, o 09:41 
Offline
500p
500p
Postów: 837
Skąd: Gdańsk
Nie wiem jak się to stało,ze spytałam się o kiszenie z burakami gdy powyżej o tym pisało i wcześniej czytałam.
Przechowa się chyba tak samo jak z marchwią,bo to także warzywo korzeniowe.
Ja do kapusty dodaję bardzo dużo marchwi i w porównaniu z innymi recepturami mało soli (125g na 10 kg kapusty),a stoi w ciepłej blokowej piwnicy aż do maja.
Czerwona wg moich obserwacji przechowuje się jeszcze lepiej i to bez pasteryzacji.
Tylko,że z powodu kwaśności nie mogliśmy jej jeść.Wtedy chyba trzeba pasteryzować,aby przerwać proces kiszenia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
terika
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 26 paź 2011, o 07:35 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 109
Skąd: Wielkopolska

 ---
maria.k55 napisał(a):
Ja też kisiłam kapustę wg przepisu "teriki" ale wg mnie trzeba uważać z solą, bo łyżka soli na 1 kg kapusty to troszeczkę za dużo, a ponadto zależy jaka łyżka czy płaska czy czubata.


Płaska łyżka :wit
Co roku kiszę w takich proporcjach i jest dobrze :tan

Pozdrawiam! :uszy

_________________
Pozdrawiam! Tereska :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kapusta kiszona w słoikach
PostNapisane: 20 lis 2011, o 08:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2043
Skąd: podkarpacie

 ---
Kaja napisał(a):
(...)
A może ktoś kisił białą kapustę,ale zamiast marchewki dał buraki?


Ja dawałam dynię :heja w proporcji:
kapusta : dynia = 2 : 1
i układałam warstwami.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 133 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 10  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
Opryskiwacze    E-sklep Marolex  
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *