Toż to najlepsza TAHINI Ci wyszłapelikano11 pisze:Miało być dużo chałwy domowej roboty, ale się rozpędziliśmy i zmieliliśmy za dużo nasion sezamu (w młynku elektrycznym do kawy). Wrzuciliśmy resztę pasty - bez żadnych dodatków - do zamkniętego słoika do lodówki. Po połowie roku, na wierzchu powstała naprawdę pokaźna warstwa klarownego oleju, tak mw 1/3 wysokości warstwy pasty.
Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Re: Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Kasia
Re: Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Kasiu, sama nie wyszła i sama jest dość paskudna w smaku, ale oliwa dłuuuugo z niej na wierzch wypływa.
Re: Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Strasznie jestem ciekawa smaku domowej chałwy
Re: Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Smak genialny, ale pod warunkiem, że odstawisz słoik ze świeżo zrobioną chałwą i zapomnisz na dłuuugo. Wtedy coś się fajnego dzieje - może miód krystalizuje, może miód ze zmielonym sezamem jakoś specjalnie się łączy, bo po 'leżakowaniu' wychodzi pyszna puszysta, delikatna chałwa, i można ją bez problemu formować
Taka świeżo zmieszana ma inną konsystencję, lepką, smak też taki jakiś, noo to nie to. A olej, żeby być w temacie, ma ładny żółty kolor o posmaku oczywiście sezamu.
Taka świeżo zmieszana ma inną konsystencję, lepką, smak też taki jakiś, noo to nie to. A olej, żeby być w temacie, ma ładny żółty kolor o posmaku oczywiście sezamu.
Re: Olej - jak go tłoczyć domowymi sposobami
Brzmi naprawdę smacznie, muszę sama spróbować.
Uwielbiam zapach świeżo tłoczonych olejów
Uwielbiam zapach świeżo tłoczonych olejów