Stoliczku nakryj się
Stoliczku nakryj się
Od zawsze lubiłam piec różne słodkości. Chciałabym w tym wątku podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami.
Na początek,wiadomo: "Dzień bez słodyczy pełen goryczy"- zapraszam do pieczenia i
ALKOHOLIK
Składniki
NA BISZKOPT:
-4 jaja
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka kaszy many surowej
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wódki
-1 kostka masła
I JESZCZE DEKORACJA...
-1 tabliczka czekolady
BISZKOPT:
Upiec biszkopt z podanych składników.
MASA:
Przygotować dzień wcześniej:
Wszystkie składniki masy (z wyjątkiem masła) połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć je do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masę ze słoika.
Wyłożyć na biszkopt. Obficie posypać startą czekoladą.
Uwagi:
-Biszkopt upiekłam z innego sprawdzonego przepisu
-To ciasto jest dla prawdziwych koneserów- alkohol jest naprawdę mocno wyczuwalny, jeśli ktoś nie przepada za tak "mocnymi" doznaniami proponuję dodać 1/2 szklanki alkoholu i 1/2 szklanki mleka.
Smacznego!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Podaje przepis na łatwe i efektowne ciasto
BISZKOPT
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
PONCZ
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżka soku z cytryny
PONAD TO
1 puszka masy makowej
1 puszka brzoskwiń
1 krem karpatkowy w proszku (+ mleko do niego)
2 galaretki truskawkowe / pomarańczowe
Biszkopt upiec i przekroić na pół. Przygotować poncz i połową nasączyć jeden blat. Rozsmarować masę makową. Ułożyć na niej odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zalać gęstniejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody. Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie wyłożyć krem karpatka również przygotowany w-g przepisu. Przykryć drugim nasączonym resztą ponczu biszkoptem.
UWAGI
- Biszkopt upiekłam z innego przepisu
- Galaretka szybciej stężeje jeśli rozpuścimy ją w 1/2 szklanki wrzącej wody, a następnie dolejemy 1/2 szklanki zimnej wody
-Brzoskwinie pokroiłam w kostkę i wymieszałam z tężejącą galaretką, odstawiłam na chwilę w chłodne miejsce i dopiero wyłożyłam na ciasto- taka moja fanaberia
-Dla ułatwienia można użyć formy z odpinanym brzegiem (coś takiego http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=11400634 )
-Osobiście nie przepadam za kremami w proszku. Do tego przepisu użyłam innego kremu:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka (200g) masła
5 żółtek
2 galaretki cytrynowe / brzoskwiniowe
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy. Budyń mieszamy z 1/3 szklanki mleka i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń. Chwilę gotujemy, mieszając. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami budyń i tężejącą galaretkę.
Ciasto jest łatwe w wykonaniu i pozwala zabłysnąć w kuchni
BISZKOPT
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
PONCZ
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżka soku z cytryny
PONAD TO
1 puszka masy makowej
1 puszka brzoskwiń
1 krem karpatkowy w proszku (+ mleko do niego)
2 galaretki truskawkowe / pomarańczowe
Biszkopt upiec i przekroić na pół. Przygotować poncz i połową nasączyć jeden blat. Rozsmarować masę makową. Ułożyć na niej odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zalać gęstniejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody. Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie wyłożyć krem karpatka również przygotowany w-g przepisu. Przykryć drugim nasączonym resztą ponczu biszkoptem.
UWAGI
- Biszkopt upiekłam z innego przepisu
- Galaretka szybciej stężeje jeśli rozpuścimy ją w 1/2 szklanki wrzącej wody, a następnie dolejemy 1/2 szklanki zimnej wody
-Brzoskwinie pokroiłam w kostkę i wymieszałam z tężejącą galaretką, odstawiłam na chwilę w chłodne miejsce i dopiero wyłożyłam na ciasto- taka moja fanaberia
-Dla ułatwienia można użyć formy z odpinanym brzegiem (coś takiego http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=11400634 )
-Osobiście nie przepadam za kremami w proszku. Do tego przepisu użyłam innego kremu:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka (200g) masła
5 żółtek
2 galaretki cytrynowe / brzoskwiniowe
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy. Budyń mieszamy z 1/3 szklanki mleka i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń. Chwilę gotujemy, mieszając. Studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami budyń i tężejącą galaretkę.
Ciasto jest łatwe w wykonaniu i pozwala zabłysnąć w kuchni
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mnie bardzo interesuje kwestia kostki masła. Jak wiadomo, przez długie lata kostka masła to było 25 dkg. Od pewnego czasu jest to 20 dkg, a czasem nawet jakieś dziwne 17,5. Ciekawi mnie wobec tego w rozmaitych przepisach faktyczna potrzebna waga masła, bo operowanie "kostkami" już chyba przestanie być miarodajne wobec powyższego
Pozdrawiam - BabajAGA
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Już poprawione
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzięki, nie myśl sobie broń Boże, że Ci zwracam uwagę czy się czepiam Ciebie, nie. Po prostu denerwuje mnie jak coś jest stałe i niezmienne od dziesiątek lat, a potem ni z tego ni z owego bez żadnej przyczyny następuje zmiana, która dezorganizuje i utrudnia ludziom proste rzeczy. Chleb też kiedyś ważył 60 dkg. Tylko, ze to akurat niczego nie dezorganizuje, jak w przypadku ciast
Pozdrawiam - BabajAGA
Stoliczku nakryj się
Pierogi inaczej- smażone i z makiem
Masa makowa
1/2 kg maku
25 dag cukru
5 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
białko
Ciasto
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
12 dag margaryny
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
olej
Przygotowanie
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok godziny. Odcedzamy, studzimy i mielimy dwukrotnie. Podgrzewamy. Dodajemy margarynę, cukier, orzechy i miód. Białko ubijamy i mieszamy z masą.
Drożdże dokładnie rozcieramy z mlekiem. Dodajemy roztopioną margarynę, mąkę i jaja. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Lepimy pierogi. Smażymy na gorącym oleju.
Uwagi
- można faszerować serem, lub grzybami
- nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć
Masa makowa
1/2 kg maku
25 dag cukru
5 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
białko
Ciasto
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
12 dag margaryny
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
olej
Przygotowanie
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok godziny. Odcedzamy, studzimy i mielimy dwukrotnie. Podgrzewamy. Dodajemy margarynę, cukier, orzechy i miód. Białko ubijamy i mieszamy z masą.
Drożdże dokładnie rozcieramy z mlekiem. Dodajemy roztopioną margarynę, mąkę i jaja. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Lepimy pierogi. Smażymy na gorącym oleju.
Uwagi
- można faszerować serem, lub grzybami
- nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć
Wypieki Garfielda
Sernik z Makiem
CIASTO:
25 dag mąki
12 dag masła
6 dag cukru pudru
2 żółtka
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
PONAD TO:
jajko do posmarowania ciasta
MASA SEROWA
3 jaja
2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
50 dag sera twarogowego
20 dag cukru pudru
10 dag masła
5 dag rodzynków
MASA MAKOWA
1/2 szklanki miodu
aromat migdałowy
3 jaja
5 dag łuskanych orzechów włoskich
20 dag cukru
40 dag maku
15 dag masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
CIASTO:
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wyrabiamy i odstawiamy.
MASA MAKOWA:
Mak zaparzamy wrzącym mlekiem, gotujemy kilka minut i odcedzamy, a następnie mielemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, masło, zmielony mak, posiekane orzechy i chwilę przesmażamy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, aromat migdałowy, pianę z białek i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
MASA SEROWA:
Ser mielemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy żółtka i dalej ucieramy, dodając po trochu zmielonego sera. Do dobrze utartej masy dodajemy rodzynki i smażoną skórkę pomarańczową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i dokładnie ale delikatnie mieszamy (nie mikserem )
Z ciasta oddzielamy 1/4, pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i układamy w tortownicy. Na ciasto kładziemy masę makową, wyrównujemy powierzchnię nożem i pokrywamy masą serową. Z pozostałego cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki. Układamy na masie serowej, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.
CIASTO:
25 dag mąki
12 dag masła
6 dag cukru pudru
2 żółtka
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
PONAD TO:
jajko do posmarowania ciasta
MASA SEROWA
3 jaja
2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
50 dag sera twarogowego
20 dag cukru pudru
10 dag masła
5 dag rodzynków
MASA MAKOWA
1/2 szklanki miodu
aromat migdałowy
3 jaja
5 dag łuskanych orzechów włoskich
20 dag cukru
40 dag maku
15 dag masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
CIASTO:
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wyrabiamy i odstawiamy.
MASA MAKOWA:
Mak zaparzamy wrzącym mlekiem, gotujemy kilka minut i odcedzamy, a następnie mielemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy miód, dodajemy cukier, masło, zmielony mak, posiekane orzechy i chwilę przesmażamy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, aromat migdałowy, pianę z białek i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
MASA SEROWA:
Ser mielemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy żółtka i dalej ucieramy, dodając po trochu zmielonego sera. Do dobrze utartej masy dodajemy rodzynki i smażoną skórkę pomarańczową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i dokładnie ale delikatnie mieszamy (nie mikserem )
Z ciasta oddzielamy 1/4, pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i układamy w tortownicy. Na ciasto kładziemy masę makową, wyrównujemy powierzchnię nożem i pokrywamy masą serową. Z pozostałego cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki. Układamy na masie serowej, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ciastka z płatków kukurydzianych
5 szklanek płatków kukurydzianych
100 g startej czekolady
200 g masła
350 g mąki
150 g cukru
2 jaja
1 cukier waniliowy
1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
Masło rozpuścić i wystudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy, jaja, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać czekoladę i płatki, wymieszać ale nie za mocno. Łyżką formować małe, okrągłe placuszki i wykładać na blachę. Piec 15 minut w 175 stopniach.
Uwagi:
-Można dodać wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki.
-Ciasto jest dość gęste- takie ma być.
5 szklanek płatków kukurydzianych
100 g startej czekolady
200 g masła
350 g mąki
150 g cukru
2 jaja
1 cukier waniliowy
1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
Masło rozpuścić i wystudzić. Dodać cukier, cukier waniliowy, jaja, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać czekoladę i płatki, wymieszać ale nie za mocno. Łyżką formować małe, okrągłe placuszki i wykładać na blachę. Piec 15 minut w 175 stopniach.
Uwagi:
-Można dodać wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki.
-Ciasto jest dość gęste- takie ma być.
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Stoliczku nakryj się
garfield,
czy możesz podać przepis na ten piernik staropolski, który leżakuje 4 tygodnie przed upieczeniem i jeszcze tydzień po upieczeniu?
czy możesz podać przepis na ten piernik staropolski, który leżakuje 4 tygodnie przed upieczeniem i jeszcze tydzień po upieczeniu?
Re: Stoliczku nakryj się
PIERNIK STAROPOLSKI
Ciasto Surowe leżakuje 3-4 tygodnie
Ciasto Upieczone 7-10 dni
Ciasto po przełożeniu 3-4 dni*
SKŁADNIKI
1/2 l miodu
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
250 g masła lub smalcu
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jaja
3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2-3 przyprawy do piernika po 40 g (1 przyprawa do piernika wystarcza na 500g mąki)
bakalie
Ponad to
powidła
polewa czekoladowa
Miód, cukier i tłuszcz wolno podgrzewać do rozpuszczenia składników (mieszając i nie dopuszczając do wrzenia). Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z przyprawami do piernika. Do wystudzonej masy "miodowej" dodajemy stopniowo mąkę, sól, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy bakalie. Wyrobionemu ciastu nadajemy kształt kuli i wkładamy do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Dzielimy ciasto na 2-3 części i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (160 stopni z funkcją termoobiegu). Upieczone ciasto owinąć w ściereczkę i odłożyć w ciemne miejsce na 7-10 dni. 3-4 dni przed wigilią przełożyć powidłami owinąć w ściereczki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce (w moim przypadku jest to nieogrzewany pokój).
Uwagi
- jeśli przyprawa do piernika nie zawiera imbiru, możemy dodać 1i1/2 łyżeczki na 1 kg mąki (opcjonalnie)
*Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową w wigilię- czyli tuż przed spożyciem. Nie dodaje też żadnych bakalii (nie lubię bakaliowych pierników ). Ciasto dziele na 4 części- z jednej piekę pierniczki, które zazwyczaj nie doczekują świąt. Pozostałe 3 części ciasta piekę w keksówkach 22/11cm. Ciasto przekładam ciepłymi powidłami domowej roboty, tzn najpierw je podgrzewam ciągle mieszając, a następnie smaruję ciasto.To ciasto nigdy mi się nie zepsuło. Ani przed ani po upieczeniu czy przełożeniu i odstawieniu na 4 dni.
Ciasto Surowe leżakuje 3-4 tygodnie
Ciasto Upieczone 7-10 dni
Ciasto po przełożeniu 3-4 dni*
SKŁADNIKI
1/2 l miodu
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
250 g masła lub smalcu
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej
3 jaja
3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2-3 przyprawy do piernika po 40 g (1 przyprawa do piernika wystarcza na 500g mąki)
bakalie
Ponad to
powidła
polewa czekoladowa
Miód, cukier i tłuszcz wolno podgrzewać do rozpuszczenia składników (mieszając i nie dopuszczając do wrzenia). Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z przyprawami do piernika. Do wystudzonej masy "miodowej" dodajemy stopniowo mąkę, sól, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy bakalie. Wyrobionemu ciastu nadajemy kształt kuli i wkładamy do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Dzielimy ciasto na 2-3 części i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (160 stopni z funkcją termoobiegu). Upieczone ciasto owinąć w ściereczkę i odłożyć w ciemne miejsce na 7-10 dni. 3-4 dni przed wigilią przełożyć powidłami owinąć w ściereczki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce (w moim przypadku jest to nieogrzewany pokój).
Uwagi
- jeśli przyprawa do piernika nie zawiera imbiru, możemy dodać 1i1/2 łyżeczki na 1 kg mąki (opcjonalnie)
*Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową w wigilię- czyli tuż przed spożyciem. Nie dodaje też żadnych bakalii (nie lubię bakaliowych pierników ). Ciasto dziele na 4 części- z jednej piekę pierniczki, które zazwyczaj nie doczekują świąt. Pozostałe 3 części ciasta piekę w keksówkach 22/11cm. Ciasto przekładam ciepłymi powidłami domowej roboty, tzn najpierw je podgrzewam ciągle mieszając, a następnie smaruję ciasto.To ciasto nigdy mi się nie zepsuło. Ani przed ani po upieczeniu czy przełożeniu i odstawieniu na 4 dni.
Re: Stoliczku nakryj się
Szukam przepisu na jakąś sałatkę, dobrą, tanią, łatwą, może coś podrzucisz
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Stoliczku nakryj się
garfield,
dziękuję pięknie za recepturę na piernik staropolski
dziękuję pięknie za recepturę na piernik staropolski
- nina1611
- 500p
- Posty: 833
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Stoliczku nakryj się
sałatka z kawałkami kurczaka w przyprawie curry , makaronen i warzywami pycha
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...