Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
to może ja dodam coś od siebie, proste ciasto na bułeczki lub pizzę.
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2356
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pieczecie już świąteczne pierniczki ? Oto mój przepis i moje pierniczki. Czekam niecierpliwie cały rok, bo uwielbiam je piec i dekorować lukrem oraz masą marcepanową.
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki
Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.
ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.
Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Viola! Piękne Cuda zrobiłaś.
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.
A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
To chyba wyższa szkoła jazdy i rysuje się wykałaczka w lukrze.
Wspaniałe te pierniczki, zastanawia mnie tylko czemu nie leżakujesz ciasta? I da się tak łatwo wałkować?
A lukier robisz królewski?
Wspaniałe te pierniczki, zastanawia mnie tylko czemu nie leżakujesz ciasta? I da się tak łatwo wałkować?
A lukier robisz królewski?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2356
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Trzebnicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mariolu , tak wszystko jadalne Lukry i marcepan.
whitedame ,do rysowania mam takie specjalne szpikulce jak igła.Nie leżakuję ciasta do pierniczków. Bardzo fajnie się wałkuje.
Leżakuję piernika staropolskiego, tego robię w połowie listopada a piekę dwa dni przed świętami.
Lukier królewski, tylko osobno trzeba zagęszczać lub rozrzedzać w zależności od potrzeb.Kolor barwnikiem spożywczym lub naturalne z owoców lub warzyw
whitedame ,do rysowania mam takie specjalne szpikulce jak igła.Nie leżakuję ciasta do pierniczków. Bardzo fajnie się wałkuje.
Leżakuję piernika staropolskiego, tego robię w połowie listopada a piekę dwa dni przed świętami.
Lukier królewski, tylko osobno trzeba zagęszczać lub rozrzedzać w zależności od potrzeb.Kolor barwnikiem spożywczym lub naturalne z owoców lub warzyw
- Balykan
- 200p
- Posty: 400
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/pogranicze kaszubsko-kociewskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Z ciast robię zazwyczaj pizzę ale coś tam czasem upiekę, tym bardziej, że ograniczam cukier i białą mąkę, więc sklepowe ciasta dla mnie odpadają. I tak zdarzało mi się robić moje ulubione ciastka z dzieciństwa, czyli eklery, ale za dużo zabawy i dzisiaj w ramach upraszczania eklerów, zmajstrowałem karpatkę (mąka razowa z orkiszu i erytrol zamiast cukru). Creme patissiere wyszedł super, ciasto też bardzo ładne, tylko mam zawsze problem z ciastem parzonym, a konkretniej, że bardzo szybko traci chrupkość i robi się miękkie. Co zrobić, żeby cały czas było kruche?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Zbliża się sezon na truskawki. Jeszcze tydzień temu widziałem po 35 zł.W tym tygodniu są po 15 zł za kilogram. Jak spadną do 10 zł to będę sobie codziennie je jadł kilogramami.
Uwielbiam je szczególnie w ciastach oraz innych deserach. Daję tutaj przepis na ciasto ucierane z truskawkami: nie wklejamy linków do blogów, for i innych, tu wstawiamy swoje sprawdzone przepisy. szarotka66 . Łatwe i szybkie
Uwielbiam je szczególnie w ciastach oraz innych deserach. Daję tutaj przepis na ciasto ucierane z truskawkami: nie wklejamy linków do blogów, for i innych, tu wstawiamy swoje sprawdzone przepisy. szarotka66 . Łatwe i szybkie
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Dzisiaj piekłam z podobnego przepisu z tym że jajek nie ucierałam tylko ubiłam . Najpierw pianę na sztywno, dodałam żółtka, rozpuszczoną margarynę i mąką zmieszaną z proszkiem. Mąkę tylko delikatnie wymieszałam. Na wierzch rabarbar bez kruszonki. Ciasto jest puszyste u smaczne
- Marconi_exe
- 1000p
- Posty: 1472
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Tykwowisko środkowopolskie
- Kontakt:
Bloki owocowe
Blok truskawkowy i jagodowy:
Co roku na święta robię takie bloki owocowe. Są zawsze rozchwytywane jako pierwsze z patery ciast. Jest to szybki przepis i wykonanie trwa 10 minut.
Moje autorskie przepisy:
0,5 kg mleka w proszku
1 opakowanie kremu truskawkowego dr. Oetker włśnie tego.
1,5 szkl. cukru
250 g masła - nigdy margaryny!!!
1 szkl. wody lub zmiksowanych truskawek blenrerem, mogą być mrożone ale lepiej je chwilę w microwave wrzucić.
żelki haribo strawberry dostępne w prawie każdym makrecie
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę(lub zmiksowane truskawki) i cukier. Wymieszać mleko i krem truskawkowy w proszku w oddzielnej misce i dodać roztopione masło. Układać w keksówce warstwami tak żeby po przekrojeniu był ładny efekt.
Wersja jagodowa polega na zastąpieniu wody jagodami( ja dałem te, które zostały z nalewki, nawet ich nie miksowałem.) W tej wersji nie dodajemy żadnego kremu w proszku ale za to mniej płynu czyli 0,5-0,75 szklanki tych zmiksowanych jagód.. Żelki haribo też podłużne ale takie.
Co roku na święta robię takie bloki owocowe. Są zawsze rozchwytywane jako pierwsze z patery ciast. Jest to szybki przepis i wykonanie trwa 10 minut.
Moje autorskie przepisy:
0,5 kg mleka w proszku
1 opakowanie kremu truskawkowego dr. Oetker włśnie tego.
1,5 szkl. cukru
250 g masła - nigdy margaryny!!!
1 szkl. wody lub zmiksowanych truskawek blenrerem, mogą być mrożone ale lepiej je chwilę w microwave wrzucić.
żelki haribo strawberry dostępne w prawie każdym makrecie
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę(lub zmiksowane truskawki) i cukier. Wymieszać mleko i krem truskawkowy w proszku w oddzielnej misce i dodać roztopione masło. Układać w keksówce warstwami tak żeby po przekrojeniu był ładny efekt.
Wersja jagodowa polega na zastąpieniu wody jagodami( ja dałem te, które zostały z nalewki, nawet ich nie miksowałem.) W tej wersji nie dodajemy żadnego kremu w proszku ale za to mniej płynu czyli 0,5-0,75 szklanki tych zmiksowanych jagód.. Żelki haribo też podłużne ale takie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Może ktoś ma dobry przepis na ptysie?
- magos13
- 500p
- Posty: 636
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Może tu znajdziesz
viewtopic.php?f=9&t=405
viewtopic.php?f=9&t=405
Pozdrawiam. Gosia
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
U mnie w wątku jest na karpatkę. Bardzo wypróbowany, stary. Nawet mi się udaje
Pozdrawiam - Justyna