Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 692 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 46, 47, 48, 49, 50
Autor Wiadomość
gredagra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 9 kwi 2016, o 17:53 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 47

 ---
to może ja dodam coś od siebie, proste ciasto na bułeczki lub pizzę.

40 dkg mąki
5 dkg drożdży
1 szkl mleka
2 łyżeczki cukru lub więcej jak lubimy słodkie
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju lub masła
żółtko
zrobić zaczyn z drożdży (ciepłe mleko. drożdże . cukier i mąka )
mąkę przesiać dodać sól żółtko olej i zaczyn wszystko wyrobić mikserem , odstawić do wyrośnięcia
Jeszcze raz przerobić, rozwałkować i robić pizzę nałożyć to co lubimy np pieczarki ser lub wykrawać kółka nakładać owoce i zlepiać ,posmarować mlekiem lub jajkiem. odstawić do wyrośnięcia
piec w nagrzanym do 180 piekarniku ok 20 minut
Polecam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Viola K
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 gru 2016, o 20:21 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1924
Skąd: okolice Trzebnicy

 1 szt.
Pieczecie już świąteczne pierniczki ? Oto mój przepis i moje pierniczki. Czekam niecierpliwie cały rok, bo uwielbiam je piec i dekorować lukrem oraz masą marcepanową.

550G mąki
300g miodu - taki lejący ma być/ może być też sztuczny.
100g cukru pudru
120g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
40-60 g przyprawy do piernika
Kakao gorzkie można dac dla koloru ja daję 2 łyżeczki

Miód masło i cukier puder zagrzać na ogniu - następnie ostudź
Potem wymieszaj z mąką i resztą.

ja to robię w misce .. później jak się ładnie już trzyma to daję na silikonową mate.

Dzielę ciasto na dwie .. i wałkuję następnie wykrajam ciasteczka
Piekę 8 -10 min w 180c



Obrazek




Obrazek





Obrazek




Obrazek




Obrazek


:wit

_________________
Moje małe skalniaczki
Zapraszam Was kochani do Mojego ogrodu U Violi " Za oknem cz II aktualna
U Violi " Za oknem cz I"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Metello
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 gru 2016, o 23:40 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 87
Skąd: Wrocław

 ---
Viola! Piękne ;:oj Cuda zrobiłaś.
Ja takiego zmysłu dekoracyjnego nie mam ;:36 a gdybym miała to zanim zjadłabym wcześniej kazałabym wszystkim domownikom podziwiać je przez co najmniej tydzień. Albo powiesiłabym je na choince.

A co to za, nazwijmy je "kalkomanie" na tych pierwszych serduszkach - rozumiem, że są one jadalne?

_________________
pozdrawiam, Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 gru 2016, o 23:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2322
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
To chyba wyższa szkoła jazdy i rysuje się wykałaczka w lukrze.
Wspaniałe te pierniczki, zastanawia mnie tylko czemu nie leżakujesz ciasta? I da się tak łatwo wałkować?
A lukier robisz królewski?

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Viola K
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 16 gru 2016, o 10:24 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1924
Skąd: okolice Trzebnicy

 1 szt.
Mariolu , tak wszystko jadalne :) Lukry i marcepan.

whitedame ,do rysowania mam takie specjalne szpikulce jak igła.Nie leżakuję ciasta do pierniczków. Bardzo fajnie się wałkuje.
Leżakuję piernika staropolskiego, tego robię w połowie listopada a piekę dwa dni przed świętami.

Lukier królewski, tylko osobno trzeba zagęszczać lub rozrzedzać w zależności od potrzeb.Kolor barwnikiem spożywczym lub naturalne z owoców lub warzyw

Obrazek


:wit


Obrazek





Obrazek

_________________
Moje małe skalniaczki
Zapraszam Was kochani do Mojego ogrodu U Violi " Za oknem cz II aktualna
U Violi " Za oknem cz I"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Balykan
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 14 lut 2017, o 19:08 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 192
Skąd: Gdynia/pogranicze kaszubsko-kociewskie

 ---
Z ciast robię zazwyczaj pizzę :wink: ale coś tam czasem upiekę, tym bardziej, że ograniczam cukier i białą mąkę, więc sklepowe ciasta dla mnie odpadają. I tak zdarzało mi się robić moje ulubione ciastka z dzieciństwa, czyli eklery, ale za dużo zabawy i dzisiaj w ramach upraszczania eklerów, zmajstrowałem karpatkę (mąka razowa z orkiszu i erytrol zamiast cukru). Creme patissiere wyszedł super, ciasto też bardzo ładne, tylko mam zawsze problem z ciastem parzonym, a konkretniej, że bardzo szybko traci chrupkość i robi się miękkie. Co zrobić, żeby cały czas było kruche?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 692 ]  Idź do strony nr...        1 ... 46, 47, 48, 49, 50

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *