Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 695 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 46, 47, 48, 49, 50  
Autor Wiadomość
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
..a dziś polecam GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI
Obrazek Obrazek Obrazek
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów :wink:

2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 26 maja 2013, o 19:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
sernik z brzoskwiniami i owocami egzotycznymi zrobiony na DZIEŃ Mamy przez moją córcię 15 -letnią Obrazek

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 4 lut 2014, o 17:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
jak już sie tu zagnieżdziłam w cudzym wątku to wstawiam CYNAMONOWCA do dzisiejszej kawki.
Obrazek szybkie ciacho muffinkowe

CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 9 lut 2014, o 12:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
alternatywą szarlotki może być to :wink:
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Obrazek Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka
Obrazek

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 5 mar 2014, o 14:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
Obrazek Obrazek Wszystko bez dodatku proszku do pieczenia :wink:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 5 mar 2014, o 19:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3450

 1 szt.
A ja pokażę swoje twarożkowe pączki - piłki :)
Obrazek

Obrazek

0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 12 paź 2014, o 10:33 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Teraz sezon na jabłka i orzechy wiec może pyszne ciasto ,bez cieżkich kremów i mas....Jest pyszne kwaskowe,a smaku dodaje masa orzechowa.Jest po prostu pyszne.Najlepsze jest na drugi dzień.

CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE

Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować

Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.

ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście

SMACZNEGO

Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie :wink:

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
duju
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 12 paź 2014, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4135
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Mam taki przepis, dla mnie super, więcej u mnie.

59. MURZYNEK

50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 2 lis 2014, o 11:49 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 738
Skąd: 3city / Pomorze
smakowicie zapowiada się to ciasto orzechowo-jabłkowe.

Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?

U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon ;:306
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu :heja

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Monika79
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 9 lis 2014, o 12:52 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 941
Skąd: łódzkie

 1 szt.
Oj,jakoś tak napisałam..... :oops: Jabłka sa miedzy ciastami.
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa

_________________
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 31 sty 2015, o 17:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3373
Skąd: WLKP
Zostawiam ciut słodyczy..
szarlotka bez jajek i cukru
Obrazek
szarlotka sypana
Obrazek
ciastko imbirowo, figowe z kawałkami jabłek
Obrazek

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
ania 25
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 8 lut 2015, o 23:27 
Offline
100p
100p
Postów: 101
Skąd: dolnośląskie

 ---
Obrazek

PĄCZKI

Porcja 20 pączków

Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu

tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.


To jest przepis z jakiegoś blogu.Pączki wypróbowane zdjęcie moje. Pyszne i nie trzeba wyrabiać ciasta. Uratowałam tylko tyle do zdjęcia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
marzena 63
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 28 lis 2015, o 16:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2676
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Piekłam dzisiaj ciasto na konkurs„Kasia – Ciasto znaczy razem!”
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania ;:224 Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie :uszy

Obrazek


Obrazek

_________________
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
skarpetka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 lut 2016, o 12:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 154

 ---
Podzielę się z Wami świetnym przepisem na krówkę:

Krówka
Składniki:
Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
250g margaryny
½ szklanki cukru (= 100g)
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody

Masa budyniowa:
550ml mleka
¾ szklanki cukru (= 150g)
1 budyń waniliowy bez cukru
1 żółtko
1 kopiata łyżka mąki pszennej (15g)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (15g)
250g masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
300g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w formie prostokątnej (o wymiarach około 35x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
3. Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Orzechy włoskie posiekać.
5. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.
Smacznego.

Uwagi:
*1 szklanka= 250ml
*Najlepsze po 3-4 dniach. Na początku jest twarde i kruche. Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Przechowywać w miejscu chłodnym, ale nie w lodówce -poza lodówką szybciej zmięknie. Później można już włożyć ciasto do lodówki.

_________________
„Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.”


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 695 ]  Idź do strony nr...        1 ... 46, 47, 48, 49, 50  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *