Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 692 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50  
Autor Wiadomość
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 7 maja 2013, o 12:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Reniu trzeba dać,bo to sernik bez pieczenia,ale jak nie lubisz czystej żelatyny(mnie zabija zapach ;:219 )możesz dać galaretke owocową.
..a przepis na ciacho z krakersami prosty
biszkopt jaki kto robi
do tego krem karpatka+kasia(ja robię sama z budyni zmniejszając ilość mleka)
2 paczki krakersów solonych,
puszka masy krówkowej
1/5l śmietany kremówki +jedna galaretka(ja daję jogurt naturalny,bo ciacho zbyt syte)
Pieczesz biszkopt,na biszkopt ugotowana masa zmiksowana z kasią,jogurt zmiksowany z ciepłą galaretką(o,5szkl wody ciepłej)
przekładasz:
biszkopt
masa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana lub jogurt
na wierzch [osypac czym kto lubi(ja dałam białą czekoladę i kawę)

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 13 maja 2013, o 11:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Drożdzowy ,,samoś,,z rabarberem Obrazek

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-g-d
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 maja 2013, o 11:13 
Offline
---
Postów: 142

 ---
PESTKA@ napisał(a):
Reniu trzeba dać,bo to sernik bez pieczenia,ale jak nie lubisz czystej żelatyny(mnie zabija zapach ;:219 )możesz dać galaretke owocową.

Tą galaretkę trzeba wcześniej rozpuścić?


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 15 maja 2013, o 11:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Tak ok 7 łyżek gorącej wody i ropuszczoną jeszcze ciepłą galaretke wlać do masy serowej lub jogurtowej jak kto woli :wink:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 19 maja 2013, o 10:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Na dziś zostawiam do kawy szarlotkę z wiśniową pianką
Obrazek

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 19 maja 2013, o 13:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4089
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
PESTKA@ napisał(a):
Drożdzowy ,,samoś,,z rabarberem Obrazek


A mój - Twój właśnie w piecyku siedzi :) Pierwszy raz robiłam. Później się pochwalę ;:108

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
ewkapaw
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 19 maja 2013, o 13:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3811
Skąd: Szczecin

 ---
A gdzie jest przepis na samosia , bo jakoś nie mogę na niego trafić ;:224

_________________
Pozdrawiam EWA
Spis linków


Góra   
  Zobacz profil      
 
duju
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 19 maja 2013, o 16:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4089
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
Jeżeli Aldonka się nie obrazi to polecam u mnie, wpisałam, żeby się nie zgubił, bo naprawdę jest super !!! Będzie często u mnie na stole :)

Oto dowód;
Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Justyna Storczyki
Od kuchni
Ogród Justyny cz. III


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 20 maja 2013, o 07:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Brawo ;:138 Pięknie wyszedł ;:196 Najważniejsze ,że jak najmniejszymi nakładami pracy :wink:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 21 maja 2013, o 11:10 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4207
Powiem szczerze ten 'samoś' no to nooo takie dziwadło drożdżowe, że głowa boli :D
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 21 maja 2013, o 12:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
Moniko no nikt Ci nie nakazuje robić tego ciasta ,a tym bardziej nie zabrania robić tradycyjnego drożdzowego z masłem :wink: ,ale każda gospodyni robiąca drożdzowe ciasto wie ,że jest pracochłonne,a to smakiem wcale się nie różni.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 21 maja 2013, o 12:26 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4207
Pesteczko wiedziałam, że to powiesz :lol: No ale nie denerwuj się i nie bierz tego do siebie :wit , przecież nie o to chodzi żeby ktoś komuś czegoś zabraniał.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g :D . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.


Góra   
  Zobacz profil      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 21 maja 2013, o 16:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3473
Skąd: WLKP
ja niespotykanie spokojny człowiek jestem :wink: Robiłam drożdzowe tradycyjnie i z masłem też,ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam ,,samosia,, nie robię innego,ale to mój wybór.Co do drożdzy ,ja akurat je uwielbiam ,a w tym placku wcale nie jest ,,nadto,,wyczuwalny,ale może nie jestem obiektywna.U mnie drożdzowy ma pachnieć drożdzami,sernik serem ,a jabłecznik jabłkami i cynamonem :wink:

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
PostNapisane: 21 maja 2013, o 19:44 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4207
No to kamień z serca Pesteczko :wit przecież wiem, że dobra w kuchni jesteś.
Powiedziałabym nawet, że za dobra, dlatego nawet podejrzewam, że nie Ty wymyśliłaś tego szybkościowca :D
No i daję już spokój temu samosiowi


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 692 ]  Idź do strony nr...        1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *