Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

..a dziś polecam GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI EGZOTYCZNYMI
Obrazek Obrazek Obrazek
Nareszcie wypracowałam sobie przepis na idealne ciasto.Po upieczeniu smakują jak z nadmorza.Z zewnątrz twarde,a w środku chrupkie ,rozpływajace się w ustach i nieprzemakające po nałożeniu bitej śmietany.Tym razem śmietany nie było ,bo gofry nieplanowane,a owoce ze spiżarnianych zapasów :wink:

2 szkl mąki(u mnie tortowa)
1 cukier waniliowy jak ktoś lubi
1 opakowanie budyniu
2 jajka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok 6 łyżek oleju
1 szkl.mleka 3,2%
1 szkl wody mineralnej gazowanej(ja daję smakową np.cytrynową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żółtka oddzielamy od białek,dodajemy wszystkie składniki i miksujemy,białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszamy.Gofrownicę zawsze smaruję pędzelkiem namoczonym w oleju,wtedy gofry nie przywierają.Zamiast budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną,Wodę gazowaną smakową można zastąpić jakimś gazowanym białym napojem ,ale wtedy dajemy mniej cukru do ciasta.Robię z podwójnej porcji.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

sernik z brzoskwiniami i owocami egzotycznymi zrobiony na DZIEŃ Mamy przez moją córcię 15 -letnią Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

jak już sie tu zagnieżdziłam w cudzym wątku to wstawiam CYNAMONOWCA do dzisiejszej kawki.
Obrazek szybkie ciacho muffinkowe

CYNAMONOWIEC
500g.mąki tortowej
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szkl.śmietany gęstej 12 lub 18%albo jogurtu
3/4 szkl oleju
100g rodzynek(u mnie żurawina),garść orzechów lub bez
3 łyżeczki cynamonu+5 łyżeczek cukru razem wymieszanych w szklance
Wszystkie składniki suche mieszamy razem jak na muffiny;mąka,cukier.soda.sól,rodzynki lub inne owoce suszone
W drugiej misce mieszamy mokre;śmietanę,jajka,olej.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką drewnianą.Ciasto jęst gęste jak na chleb.Keksówki smarujemy masłem i bułka tartą i teraz nakładamy warstwę ciasta ,wygłądzamy i posypujemy cynamonem z cukrem,potem znów warstwa ciasta i cynamon.Tak zeby cynamon był na wierzchu ciasta wtedy robi się fajna kruszonka.Kiedy już jest ciasto w foremce przekrawamy surowe ciasto nożem .Ciasto podczas pieczenia się wymiesza.Pieczemy w 150st.60 minut z termoobiegiem.
U mnie wyszły 4 faremki takie srebrne jednorazowe.Metalowe wyjdą dwie.Ciasto im starsze tym lepsze.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

alternatywą szarlotki może być to :wink:
JABŁKA POD KRUSZONKĄ
1 kg jabłek(zalezy od wielkości formy do zapiekania)
garść rodzynek
sok z 1/2 cytryny+skórka tarta,cynamon,bułka tarta do obsypania formy
składniki na kruszonkę;
1 szkl mąki,1/2 szkl cukru,1/2 kostki masła,orzechy lub płatki migdałowe(u mnie włoskie)
Jabłka opruszamy cynamonem i odrobiną cukru,sokiem i startą skórką z cytryny na to kruszonka i do piekarnika aż kruszonka się lekko zezłoci,180stopni ok 40 minut.Można użyć inne sezonowe owoce np,śliwki.i zamiast rodzynek żurawina.
Obrazek Może zdjęcia nie wygladają apetycznie ,bo robione póżno wieczorem ,ale zapewniam ,że jest to jeden z najwspanialszych,najprostszych,najtańszych i najszybszych deserów-ciast jakie znam.Kiedy jest gorące smakuje jak pieczone jabłka,a kiedy jest zimna;jak tradycyjna szarlotka.
Zadziałałam też ciastka francuskie,a raczej były jako pierwsze,a że za dużo jabłek pokroiłam więc była i kruszonka
Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Obrazek Obrazek Wszystko bez dodatku proszku do pieczenia :wink:
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

A ja pokażę swoje twarożkowe pączki - piłki :)
Obrazek

Obrazek

0,5 kg sera tłustego
2 szkl. mąki
4 jajka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Ser rozgniatamy rękami albo widelcem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy dobrze ciasto.
Formujemy pączki smarując ręce odrobiną oleju, bo ciasto się klei. Układamy na papierze.
Smażymy w rozgrzanym oleju, po wyjęciu można położyć na ręcznikach papierowych,żeby tłuszcz obciekł.
Pozdrawiam - BabajAGA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Teraz sezon na jabłka i orzechy wiec może pyszne ciasto ,bez cieżkich kremów i mas....Jest pyszne kwaskowe,a smaku dodaje masa orzechowa.Jest po prostu pyszne.Najlepsze jest na drugi dzień.

CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE

Ciasto
1 margaryna
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 częsci.Upiec 3 oddzielne placki.Ciasto bedzie cieniutkie.Piec 15-20 min

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Jabłka zetrzeć.przesmażyć.A gdy wyparuje sok wsypać galaretki chwile pogotować

Masa orzechowa
3/4 szklanki cukru
200gram orzechów włoskich
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu sztucznego
150 g margaryny
Skladniki zagotować i pozostawić na małym ogniu przez 10 min czesto mieszając.

ukladanie
-ciasto
-masa
-ciasto
-masa
-ciasto
-letnią polewę rozłożyć na cieście

SMACZNEGO

Poszukuje przepisu na pulchnego murzynka,może ma ktoś taki przepis w Swoim kajecie :wink:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3962
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Mam taki przepis, dla mnie super, więcej u mnie.

59. MURZYNEK

50 ml wody - 4 łyżki
3 łyżki alkoholu
25 dkg margaryny
1 szkl. cukru (250ml)
6 czubatych łyżek ciemnego kakao (ok. pół szklanki)
aromat pomarańczowy
3 jaja - białka ubić
1.5 szkl. mąki
3.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do garnka wlać wodę, alkohol, margarynę, cukier, kakao. Całość rozpuścić na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Na końcu aromat. Odlać niecałe 200ml na polewę czekoladową.
Resztę przelać do miski. Dodać żółtka, miksować. Dodać mąkę z proszkiem. Kiedy ciasto jest już gładkie, delikatnie dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę - korytko wysmarować, albo wyłożyć papierem. Przelać ciasto i piec jakieś 40-45 minut, w temp. 180*C.
Zostawić do ostudzenia i polać pozostawioną polewą czekoladową.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Posty: 715
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Lokalizacja: 3city / Pomorze
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

smakowicie zapowiada się to ciasto orzechowo-jabłkowe.

Mam pytanko, a w której warstwie wykładamy jabłka?

U mnie w weekend króluje szarlotka, tylko zapomniałam dodać cynamon ;:306
a co Wy piekliście smacznego?
Może ktoś robił metrowca, bo szukam łatwego, udanego i smakowitego przepisu :heja
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Oj,jakoś tak napisałam..... :oops: Jabłka sa miedzy ciastami.
-Ciasto
-masa jabłkowa
-Ciasto
-masa jabłkowa
-ciasto
-Polewa orzechowa
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Zostawiam ciut słodyczy..
szarlotka bez jajek i cukru
Obrazek
szarlotka sypana
Obrazek
ciastko imbirowo, figowe z kawałkami jabłek
Obrazek
ania 25
50p
50p
Posty: 98
Od: 21 sty 2015, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Obrazek

PĄCZKI

Porcja 20 pączków

Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g cukru
2 łyżki oleju
2 żółtka
szczypta soli
1 kieliszek rumu

tradycyjnie marmolada ok 100 g
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty lecz bez przykrycia. Odsączone pączki przyprószyć cukrem pudrem.


To jest przepis z jakiegoś blogu.Pączki wypróbowane zdjęcie moje. Pyszne i nie trzeba wyrabiać ciasta. Uratowałam tylko tyle do zdjęcia.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI

Post »

Piekłam dzisiaj ciasto na konkurs?Kasia ? Ciasto znaczy razem!?
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 200 gramów
czekolada mleczna - 130 gramów
jajka - 4 sztuki
cukier - 200 gramów
mąka - 150 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietanka 30% - 50 mililitrów
mleko - 75 mililitrów
posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady.
Zdejmij z kuchenki.
2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj
mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do
formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175?C i piecz
przez 30 minut.
4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę,
zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do
zastygnięcia.
Szczęśliwie udało mi się wykonać 5 punkt ,bo już wszyscy stali nade mną jak sępy
A tyle zostało mi po kilku minutach od polania ;:224 Dobrze ,że pozwolili mi wykonać zdjęcie :uszy

Obrazek


Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”