Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Reniu trzeba dać,bo to sernik bez pieczenia,ale jak nie lubisz czystej żelatyny(mnie zabija zapach )możesz dać galaretke owocową.
..a przepis na ciacho z krakersami prosty
biszkopt jaki kto robi
do tego krem karpatka+kasia(ja robię sama z budyni zmniejszając ilość mleka)
2 paczki krakersów solonych,
puszka masy krówkowej
1/5l śmietany kremówki +jedna galaretka(ja daję jogurt naturalny,bo ciacho zbyt syte)
Pieczesz biszkopt,na biszkopt ugotowana masa zmiksowana z kasią,jogurt zmiksowany z ciepłą galaretką(o,5szkl wody ciepłej)
przekładasz:
biszkopt
masa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana lub jogurt
na wierzch [osypac czym kto lubi(ja dałam białą czekoladę i kawę)
..a przepis na ciacho z krakersami prosty
biszkopt jaki kto robi
do tego krem karpatka+kasia(ja robię sama z budyni zmniejszając ilość mleka)
2 paczki krakersów solonych,
puszka masy krówkowej
1/5l śmietany kremówki +jedna galaretka(ja daję jogurt naturalny,bo ciacho zbyt syte)
Pieczesz biszkopt,na biszkopt ugotowana masa zmiksowana z kasią,jogurt zmiksowany z ciepłą galaretką(o,5szkl wody ciepłej)
przekładasz:
biszkopt
masa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana lub jogurt
na wierzch [osypac czym kto lubi(ja dałam białą czekoladę i kawę)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Tą galaretkę trzeba wcześniej rozpuścić?PESTKA@ pisze:Reniu trzeba dać,bo to sernik bez pieczenia,ale jak nie lubisz czystej żelatyny(mnie zabija zapach )możesz dać galaretke owocową.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Tak ok 7 łyżek gorącej wody i ropuszczoną jeszcze ciepłą galaretke wlać do masy serowej lub jogurtowej jak kto woli
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A mój - Twój właśnie w piecyku siedzi Pierwszy raz robiłam. Później się pochwalę
Pozdrawiam - Justyna
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3611
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
A gdzie jest przepis na samosia , bo jakoś nie mogę na niego trafić
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Jeżeli Aldonka się nie obrazi to polecam u mnie, wpisałam, żeby się nie zgubił, bo naprawdę jest super !!! Będzie często u mnie na stole
Oto dowód;
Oto dowód;
Pozdrawiam - Justyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Brawo Pięknie wyszedł Najważniejsze ,że jak najmniejszymi nakładami pracy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Powiem szczerze ten 'samoś' no to nooo takie dziwadło drożdżowe, że głowa boli
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu
Jaki tu mniejszy nakład pracy niż w normalnym wykonaniu drożdżówki? Najbardziej upierdliwe jest zawsze wyrobienie ciasta z mąką.
A co do tego przepisu - kooosmiczna ilość drożdży, na 1kg mąki w zupełności wystarczy 1/3 część 100g kostki drożdży. Doskonale wyrośnie i nie 'jedzie' tak drożdżami. Co do dodatku oleju się nie wypowiadam bo nigdy drożdżówki z olejem nie robiłam, ale każdy z nas ma inny smak i o tym się nie dyskutuje.
Dziewczyny drożdżówka normalnie robiona jest najłatwiejszym i najprostszym ciastem jakie można sobie wyobrazić i powinna być super smaczna po upieczeniu
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Moniko no nikt Ci nie nakazuje robić tego ciasta ,a tym bardziej nie zabrania robić tradycyjnego drożdzowego z masłem ,ale każda gospodyni robiąca drożdzowe ciasto wie ,że jest pracochłonne,a to smakiem wcale się nie różni.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pesteczko wiedziałam, że to powiesz No ale nie denerwuj się i nie bierz tego do siebie , przecież nie o to chodzi żeby ktoś komuś czegoś zabraniał.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.
Lubisz drożdżówkę? Pewnie tak, i pewnie robiłaś 'normalnie'. Jakie ono pracochłonne? że musisz poczekać aż wyrośnie?
Ale nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w smaku kiedy się da 100 g drożdży a kiedy 30g . Na oleju może być ok, dlaczego nie?
Ale to w końcu nieważne...ważne jest żeby smakowało a nie jakoś smakowało.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
ja niespotykanie spokojny człowiek jestem Robiłam drożdzowe tradycyjnie i z masłem też,ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam ,,samosia,, nie robię innego,ale to mój wybór.Co do drożdzy ,ja akurat je uwielbiam ,a w tym placku wcale nie jest ,,nadto,,wyczuwalny,ale może nie jestem obiektywna.U mnie drożdzowy ma pachnieć drożdzami,sernik serem ,a jabłecznik jabłkami i cynamonem